Yardımcı, kurban kesimi sonrası etlerin işlenmesinde mesleği olmayan kişilere başvurmanın hijyen kurallarına aykırı olduğunu belirtti. Ayrıca, kıyma çekiminin sadece kasaplar tarafından yapılması gerektiğini vurgulayarak, bu işlemi yaptırmayanların ciddi para cezalarıyla karşılaşabileceğini belirtti. Vatandaşların kesim işlemlerini ehil kişilere yaptırmaları ve hijyen kurallarına uymaları gerektiğini vurgulayan Yardımcı, belediyelerin belirlediği kesim yerlerinde veteriner eşliğinde sağlık memuru kontrolünde kesim yapılmasını önerdi. 


KASAP DEĞİLSEN CEZASI 73 BİN TL
Yardımcı, ayrıca kurban kesiminde kıyma çekimini sadece kasapların yapabileceğini ve bu işi yapmayanların ciddi para cezalarıyla karşılaşabileceğini belirterek, kasap reyonu olanlar ve kasap ruhsatı olanların bu işlemi gerçekleştirebileceğini vurguladı. Kasapların dışında kıyma çekenin cezasının çok ağır olduğuna da dikkat çeken Yardımcı, “Cezası 29 bin liradan başlıyor. 72 bin, 73 bin liraya kadar çıkıyor. 5 bin lira, 10 bin lira bir para kazanacaksın. Bir de yakalanırsan, 72 bin lirayı, 73 bin lirayı nasıl ödeyeceksin. O da günah. Biz şimdiden hem esnafı uyarıyoruz, hem vatandaşı. Türkiye'nin her yerinde bu sıcaklık var. Kasap olmayan yerde eti götürdüğünüz, çektirdiğiniz zaman dışarıda bekliyorsunuz, o et yanma yapar. Yanma yaptığı zaman bakteri üretir. Bakteri ürettiği zaman yeşerir bu et. Bu sağlığa zararlıdır, bunu yiyemezsin. Komple bir eti çöpe atman gerekir. Onun için vatandaşlar kasabına götürsün, dışarıda ne çektirsin ne de dışarıda yapanlara bir fırsat vermesin” diyerek uyarıda bulundu. 

Alzheimer hastalığında erken teşhisin önemi Alzheimer hastalığında erken teşhisin önemi


“EHİL KİŞİLERE KIYMA ÇEKTİRİN”
Yardımcı, vatandaşların kesim işlemlerini ehil kişilere yaptırmaları ve hijyen kurallarına uymaları gerektiğini vurgulayarak, “3-4 senedir dikkat ediyorum kıymayı berberi çekiyor, manavı çekiyor, kasaptan hariç,  petrol istasyonu çekiyor. Yani bu bir hijyene uymamaktır. Bir kurban bayramı geçireceğiz. Hem vatandaşın sağlığıyla oynuyorlar, hem de kendilerini, elini, kolunu kıyma makinesine kaptıran da oluyor. Bir ömür boyu parmaksız geziyor, bir ömür boyu sakat geziyor. Ama biz bunlara diyoruz ki herkes mesleğini yapsın. Gelin, biz nasıl kasap dükkanında et satıyorsak, sen nalburcu asmış, kıyma çekilir. Tadilatçı asmış, kıyma çekilir. Bunlar bir kere hijyen kurallarına uymaz. Bu da tabii kanunun yasaktır. 
KURBAN ETİ NASIL SAKLANIR?
Kurban etinin saklama koşulları hakkında bilgilendiren Yardımcı, vatandaşı bayramın birinci günü eti kesip hemen poşetleyip koymaması gerektiğini anlatarak “Bayramın birinci günü kurbanımızı kestik. Hemen poşetlere dolduralım. Dolaba atalım. Gezmeye gidelim, yok. Çünkü o etin bir sıcaklığı var. Bir de havanın sıcaklığı var. Poşete koyduğunuz zaman o yanma yapar. Yanma yaptığı zaman da bakteri üretir ve yeşerir. O et bir daha yenmez. Onun için ne yapacağız? Önce bir kestiğimiz zaman eğer kasabımız yakın değilse veya uzaksa biz onu bir siniye, sininin üstüne bir tülbent sererek serinde bekletilmeli.  Eti önce bir kere bir 24 saat dinlendirmemiz gerek” diye konuştu.


“ET ALIRSAN KOLDAN...”
Kurbanda malum ilk olarak kavurma yapılıyor ya da mangal yapılıyor. Yardımcı etin hangi bölgesinden ne yapılacağı konusunda vatandaşları bilgilendirdi. Yardımcı esprili bir şekilde “Et alırsan koldan al, kız alırsan soydan al” atasözünü hatırlatarak, “Koldan haşlama olur, gerdandan haşlama olur. Kaburgandan fasulyelik olur. Nohutluk olur. Tabii ki her etin bir yeri pirzolası ayrı olur. Buttan kavurma çıkar. Buttan kavurma çıkar. Tabii bütün kemiklerini de etli bırakıp haşlama da yapabilirsin. Yani etin her yanında istediği şekilde et çıkar. En güzeli koldan da güzel kavurma olur” diye konuştu.  
Son sözlerini söylerken Yardımcı, vatandaşların ehli olan yerlerden etlerini alıp yaptırmaları konusunda uyararak, “Kasaplarına gitsinler. Yol kenarında kesim yapanlara da kesim yaptırmasınlar. Belediyenin tüm yerleri var, onlara gitsinler. Türkiye’de tüm esnaflarımız açıktır” dedi.

Editör: Emre Gündoğdu