Sağlık

Kavurucu sıcaklar ölüme yol açabilir

Artan hava sıcaklıkları, beraberinde sağlık risklerini de getiriyor. Uzmanlar, son günlerde artan sıcaklıklara karşı uyarılarda bulunarak, sıcak çarpmasının birçok hastalığa yol açabileceğini vurguladı. Acil Tıp Uzmanı Dr. Süleyman İbze, özellikle vücut ısısının 40 dereceye çıkmasıyla hayati riske neden olacak durumların olabileceğini vurguladı.

Abone Ol

Akdeniz Üniversitesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Süleyman İbze, sıcak çarpması ve sıcağa bağlı acil durumlar hakkında önemli uyarılarda bulundu. Dr. İbze, sıcağa bağlı acillerin en ciddi durumunun sıcak çarpması olduğunu belirterek, bu tür durumların ölümcül sonuçlar doğurabileceğini söyledi. İbze, hac vazifesini yapmak için yüksek sıcak döneminde gidenlere de önemli uyarılarda bulundu. 


SICAK ÇARPMASININ BELİRTİLERİ NELERDİR?
İbze, sıcağa bağlı acilleri minor ve majör olarak ikiye ayırdıklarını belirtti. Minor acillerden sıcak ödemi, genellikle sıcaklığa maruz kaldıktan sonra ayak bileklerinde görülen ödem olarak tanımlandı. Bu durumun, istirahat ve serin ortamlarda vakit geçirme ile kendiliğinden düzeldiğini vurgulayan İbze, "Sıcak döküntüleri, halk arasında bilinen adıyla isilik, ciltteki ter bezlerinin tıkanmasından kaynaklanır ve kaşıntı gibi belirtilerle kişileri rahatsız eder. Terlemeye izin veren kıyafetler giymek bu durumda en önemli tedavidir" dedi.


SICAK BİTKİNLİĞİ VE SICAK ÇARPMASI
Sıcak bitkinliğinin sıcak çarpmasının ön aşaması olduğunu belirten İbze, bu durumun bulantı, kusma, baş ağrısı ve baş dönmesi gibi semptomlarla ortaya çıktığını ve tedavi gerektirdiğini söyledi. Sıcak çarpmasının ise en ciddi sıcak acil durum olduğunu belirten İbze, "Sıcak çarpmasında vücut sıcaklığı 40 derecenin üzerine çıkar ve bilinç bozuklukları meydana gelir. Bu durum ciddi ve ölümcül sonuçlara yol açabilir" şeklinde konuştu.


Hac vazifesinin çok sıcak bir dönemde gerçekleştiğine dikkat çeken Süleyman İbze, "Özellikle sıcak iklimde yaşamaya alışık olmayan kişilerin sıcağa bağlı sıcak çarpması durumuyla karşılaşması kuvvetle muhtemel. Bu nedenle özellikle yaşlı nüfusun bu görevi yaparken daha dikkatli olması gerekiyor" dedi. Süleyman İbze, ayrıca yüksek nem oranının olduğu dönemlerde vantilatörlerin yeterli etkiyi göstermediğini belirterek, klimalı ve serin ortamlarda bulunmanın sağlık açısından daha faydalı olacağını sözlerine ekledi.

KİMLER RİSK ALTINDA?
Dr. İbze, 65 yaş üstü yaşlılar, çocuklar, kronik hastalığı olanlar, kalp damar hastalığı veya diyabeti olanlar gibi grupların sıcak çarpması açısından daha yüksek risk altında olduğunu belirtti. Ayrıca alkol tüketiminin sıvı ve elektrolit dengesini bozarak sıcak çarpması riskini artırdığını ifade etti. Küresel ısınmanın etkileriyle birlikte sıcak hava dalgalarının daha sık ve şiddetli hale geldiğine dikkat çeken İbze, "Antalya gibi sıcak bölgelerde sıcak çarpması riskine karşı özellikle terlemeye izin veren açık renkli pamuklu kıyafetlerin tercih edilmesi ve su tüketiminin arttırılması önemli. Özellikle öğlen saatlerinde güneşe maruz kalmamaya özen gösterilmelidir" dedi.  

{ "vars": { "account": "G-2WKLC3DMKW" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }