Konya-Karaman yöresinin eşsiz bir lezzeti olan Coğrafi işaretli tulum peyniri ‘divle’ üreticisi Mustafa Süre, bölge halkının damak tadını yüzyıllardır şenlendiren peyniri yaşatmaya devam ediyor. YÖREX’e Süre, “Mağaraların doğal havası, peynirin kurumadan muhafaza edilmesini sağlıyor. Dışarıda sıcaklık 30-40 dereceyken, yerin altında 5 dereceye kadar düşebiliyor. Bu mağaralar, adeta doğal bir buzdolabı görevi görüyor. Peyniri yaz aylarında olgunlaştırıp saklayarak, kışın yiyebiliyorsunuz” diye konuştu.

LEZZET HAZİNESİ

Bu özel peynirin üreticisi olarak geleneksel lezzeti yaşatmaya devam ettiğini belirten Süre, Antalya’da 12’ncisi düzenlenen YÖREX’te Karaman’ın yüzyıllar öncesinden günümüze gelen, mağarada saklanarak üretilen Divle tulum peynirini tanıtıyor. Süre, “Karaman'ın serin yaylalarında otlayan koyun ve keçilerin sütünden elde edilen bu özel peynir, asırlık bir gelenekle üretiliyor. İlk adım, keçi derilerine sarılıyor ve ardından bu özel paketlemeler, mağaralara 5-6 ay boyunca konuluyor. İşte bu süreç, tulum peynirini gerçek bir lezzet hazinesine dönüştürüyor” diye konuştu.

MAĞARADA OLGUNLAŞTIRILIYOR

Üretici Mustafa Süre, bu özel peynirin üreticisi olarak geleneksel lezzeti yaşatmaya devam ettiğini belirterek, “Buradaki büyülü dokunuş, yerin 35 metre altındaki mağarada gerçekleşiyor. Mağara atmosferi, peynirin olgunlaşmasına olanak sağlıyor. Ayrıca keçi derisi içindeki ince delikler, peynirin nefes almasını sağlıyor ve özel aroma ve yoğun lezzetin kaynağı oluyor. İçeriğindeki probiyotikler de sağlığınıza katkıda bulunuyor; uzmanlara sorsanız, bu peynirin içindeki bakterilerin faydalarını anlatmaktan çekinmeyeceklerdir” dedi.

Tarihi bir geçmişe sahip olan bu peynir, buzdolaplarının olmadığı dönemlerde kaya yarıklarındaki mağaralarda saklanarak muhafaza edildiğini ifade eden Süre, “Özellikle yaz aylarında saklanması kritik bir önem taşıyor. Mağaraların doğal havası, peynirin kurumadan muhafaza edilmesini sağlıyor. Dışarıda sıcaklık 30-40 dereceyken, yerin altında 5 dereceye kadar düşebiliyor. Bu mağaralar, adeta doğal bir buzdolabı görevi görüyor. Peyniri yaz aylarında olgunlaştırıp saklayarak, kışın yiyebiliyorsunuz” diye konuştu.

Abughamrents Kilisesi'nin duvarlarında kirlilik oluşturan yazılar siliniyor Abughamrents Kilisesi'nin duvarlarında kirlilik oluşturan yazılar siliniyor

Divle tulum peynirine olan talep, artan maliyetlere rağmen oldukça yüksek olduğunu belirten Süre, “Üretimimiz yılda 45 tonu buluyor, ve bu lezzet yolculuğu her geçen gün daha da büyüyor. 3 yıl önce coğrafi işaretini de aldık” diye kaydetti. 

Editör: Emre Gündoğdu