Esas duruşların esas duruşu Cenabı Hakk’ın huzurunda namaza durmaktır. Aslında gerçekten yapabilsek o namaz esnasında her şeyi unutmak lazım. Namazda öyle bir sır vardır ki yıllarca unutulan bir gerçek hatırlanır.

***

Namaz kılan kimse, namazdan başka hiçbir şeyle meşgul olmamalıdır. Namaz onu, her türlü alakadan kesmelidir. Cenâb-ı Hak ile baş başa tarifsiz bir vuslat yaşamalıdır. Diğer ibadetlerde öyle değildir. Mesela oruçlu kişi aynı anda çalışabilir, hacceden kişi gerektiğinde alışveriş yapabilir.

N A M A Z V E İ N S A N

***

Kuşlar kanatları ile yükselirler; insanlar güzel ahlak, güzel itikat ve namazla madden ve manen yükselirler. Kalbinde Allah korkusu olana namaz ağır gelmez. O’nun huzuruna varınca insanın ayrılası gelmez.

***

Namazda huzur bulan Ezan-ı Muhammedi okununca yerinde duramaz. Dünya ve ahirette huzurun, mutluluğun yegane sebebi namazdır. Namaz insanı madden ve manen temizler. İnsan af ve mağfiretini namazla dile getirir ve ifade eder.

***

Birisi torununu camiye namaza götürmüş, diğeri kendi gönlünü edip her gece Teheccüd namazına kalkmış. Her zaman başkalarının gönlünü hoş edip dünya menfaati kazanırken esas kendi gönlümüzü edip, hayırlı işler yapıp ahireti ve Cenneti kazanabilsek.

***

Namaz beş vakit farz, güzel ahlak yedi gün yirmi dört saat farz. Namazsız insanın ruhu lambasız oda gibi karanlıktır. Birisi akşam olsa da yatsak demiş, diğeri saatine bakıp vakit gelse de cemaatle bir namaz kılsak demiş.

***

Sabah namaz kılmadan işe başlamak yüzünü yıkamadan kahvaltı yapmak gibidir. Namaz insanı son nefeste -Allah korusun- imansız gitmekten, kabrin karanlık geçmesinden, mahşerin dehşet ve hararetinden, kılı kırk yararcasına sıkıntılı geçmesinden, günahlarından dolayı Rabbimizin azarını yemekten ve sırat köprüsünde Cehenneme düşmesinden kurtarır inşallah.

***

Namaz Müslümanın kırmızı çizgisidir. Akşam olunca yatsıyı erkenden kılan kişi kuşlar gibi hafif olarak yatağına uzanır. Derdi olmayan deveyi görmez, namaza niyeti olmayanın ezanda kulağı olmazmış.

***

Allah’ı seven ve O’ndan korkan O’nu ihmal etmez. Hayat denilen yarışın olmazsa olmazı bütün gayretinle çalışmaktır. Yoksa şaşkının tembel tembel yatıp sonradan pişman olması bir mana ifade etmez.

N A M A Z V E İ N S A N 1

SON SÖZ

Müspet her işin başı besmele, her günün başı namaz. Borç, ödemekle; namaz, kılmakla mesuliyetten kurtulunulur. Sonuç itibariyle insan, bütün hayatını namaz vakitlerine göre düzenlemeli, namazı hayatının olmazsa olmazı yapmalıdır.