Sağlık

Prof. Dr. Ceyhan: Şuanda görülen vakaların büyük çoğunluğu COVID

Enfeksiyon hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, COVID hakkında, “Bazı insanlar gribe benzetiyor. Eğer grip benzeri bir hastalığınız varsa onun COVID olma ihtimali yüksek. Şu anda görülen vakaların büyük çoğunluğu COVID” dedi.

Abone Ol

Lider Haber TV’de Murat Er’in sunduğu Gün Ortası haber programına konuk olan Enfeksiyon hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, COVID hakkında açıklamalarda bulundu. Ceyhan, COVID’in belirtilerini yeniden hatırlatarak grip benzeri bir hastalık geçirenlerin COVID olma ihtimalinin yüksek olduğunu belirtti.

“ŞUANDA GÖRÜLEN VAKALARIN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU COVID”

Mehmet Ceyhan, “Resmi bir rakam olarak Türkiye’de bildirilen bir sayı olmadığı için Türkiye özelinde bir şey söyleyemiyoruz ama dünyaya bakınca test yapan ülkelerin hepsinde olduğu rapor edildi. İnsanlar vakalar arttı deyince insanlar o 2021 yılında ilk çıkan salgın gibi düşünüyor. Öyle değil zaten 2021 yılında Omicron varyantı çıktı bu varyant daha hafif hastalık seyrine yol açıyordu. Ancak daha çok bulaşıyordur. Şu anda da yine sağlıklı insanlar hafif bir hastalık gibi seyrediyor.  Bazı insanlar gribe benzetiyor. Eğer grip benzeri bir hastalığınız varsa onun COVID olma ihtimali yüksek. Şu anda görülen vakaların büyük çoğunluğu COVID. Yine aynı şekilde hafif ateş, baş ağrısı, burun akıntısı, boğaz ağrısı, genel vücut ağrısı, tat ve koku gibi belirtiler temel belirtileri. Bu hastalık bir insanda dururken varyant oluşturmuyor mutasyona kişiden kişiye geçerken oluşturuyor. Biz eğer bu virüsün bu kadar rahat dolaşmasına hiçbir tedbir almadan insandan insana geçmesine izin verirsek, bu varyantların sonu gelmeyecek gibi görünüyor” dedi.

“ARTIK İNSANLAR İÇİN KORKACAK BİR ŞEY YOK”

Prof. Dr. Ceyhan, “Bakanlığın elinde tabii ki şuanda Turkovac, Sinovac ya da mRNA aşısı vardır ama bunların son kullanma tarihi yaklaştı ve bitmiştir çoğu. Yeni aşı alınmadı zaten. Olsa da o aşıları şuanda insanlara sizi korur diye öneremiyoruz. Eğer bir aşı uygulanacaksa Fransa bir aşı kampanyasına başladı o zaman bu yeni varyantlara etkili aşı kullanılmasa lazım. Artık insanlar için korkacak bir şey yok. Ancak evde yaşlı kronik rahatsızlığı olan biri varsa onlara bulaştırıp ağır hasta olabilirler. Biz artık eskisi gibi iş yerleri kapansın diye bir şey kimse önermiyoruz. Önerimiz, artık özellikle risk grubunun N95 dediğimiz maskeleri kullanması bunu da sadece kalabalık ve kapalı ortama girerken kullanmaları. Çok güzel bir alışkanlık elde etmiştik. Salgın sırasında herkesin çantasında, cebinde bir tane dezenfektan şişesi vardı. Küçük bilmediğimiz yerlere elimizi dokunduğumuzda temizliyorduk elimizi. Bunu tekrar elde etmek gerekiyor” ifadelerini kullandı.

{ "vars": { "account": "G-2WKLC3DMKW" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }