Antalya’da son günlerde hava sıcaklıklarının 5 dereceye kadar yükselmesiyle birlikte, Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden önemli bir uyarı geldi. Meteoroloji, 18 Ağustos Pazar gününden itibaren sıcaklıkların sahil bölgelerinde mevsim normallerinde, iç kesimlerde ise mevsim normallerinin 3 ila 5 derece üzerinde seyredeceğini bildirdi. Bu sebeple, öğleden önce 11:00 ile öğlenden sonra saat 16:00 arasında vatandaşların gereksiz yere dışarı çıkmamaları gerektiği vurgulandı.


AÜ Acil Tıp Anabilim Dalı'ndan Öğretim Görevlisi Dr. Süleyman İbze, artan sıcaklıkların sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti. İbze, “İklim değişikliği ve küresel ısınma nedeniyle artık daha yüksek sıcaklıklar veya daha soğuk iklim koşullarını görüyoruz. Yaz dönemi de mevsim normallerinin üzerinde sıcaklıklarla geçiyor. Bu yüksek sıcaklıklar, vücudun ısı dengesini sağlamakta zorlanmasına neden olabiliyor ve sıcak çarpması gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor” dedi.


SICAK HAVADA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER 
Sıcak çarpması riskinin özellikle çocuklar, yaşlılar ve kronik rahatsızlığı olan kişiler için büyük bir tehdit oluşturduğunu belirten İbze, bu grubun sıcak havalarda mümkün olduğunca serin ortamlarda kalması ve direkt güneş ışığından kaçınması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, bol sıvı tüketimi ve hafif, açık renkli kıyafetlerin tercih edilmesinin önemine dikkat çeken İbze “Özellikle bu dönemler çocuk hastalar için yani özellikle bebek olmak üzere çocuk hastalarda ve yaşlı hastalarda, 65 yaşlı hastalarda bizim için önem teşkil ediyor. Çünkü bu hasta grubu kırılgan grup. Bu grubun daha dikkatli izlenmesi, takip edilmesi ve çevreden desteklenmesi gerekiyor” diye konuştu. 


SICAK ÇARPMASI SONRASI YAPILACAKLAR
Bu grubun özellikle bu sıcak havalarda mümkün olduğunca dışarıda direk güneş altında bulunmaması, serin ortamlarda bulunması gerektiğini vurgulayan İbze , “Özellikle kronik hastalığı olan ve hali hazırda ilaç kullanan birçok hastanın bu dönemde vücudundaki değişikliklerden dolayı mevcut hastalıklarında alevlenmesi kötüleşmesi söz konusu olabilir” diye uyardı. Sıcak çarpması durumunda yapılması gerekenler hakkında bilgi veren İbze, “Sıcak çarpması belirtileri arasında vücut sıcaklığının 40 dereceyi aşması ve bilinç değişiklikleri bulunabilir. Bu durumda acil yardım çağrılmalı, kişinin üzerindeki kıyafetler çıkarılmalı, vücut nemlendirilmeli ve serinletilmelidir. 112’nin aranarak profesyonel sağlık ekibi çağrılmalı ve kişi mümkünse klimalı bir ortamda desteklenmelidir” ifadelerini kullandı.


BU SAATLERE DİKKAT 
Özellikle güneşin dik açıyla geldiği saat 11:00 ile akşamüstü öğleden sonra saat 16:00 arasında riskli grupların açık alanda bulunmaması konusunda uyaran İbze, “Bu kişilerin mümkünse dışarıda bulunmaması bizim açımızdan önemli. Bu tavsiyeye uyulmasını dikkat edilmesini istiyoruz. Haricinde kişilerin terlemeye izin veren özellikle açık renkli kıyafetler giymesi, yine ısı dengesinin sağlanmasında önemli bir nokta. Bol sıvı tüketilmeli, ilaçların düzenli kullanılması ve susama hissi olmasa bile sıvı tüketimin arttırılması bu dönemde önerilen kişilerin dikkat etmesi gereken önemli noktadan bir tanesi” dedi. 

İnsan vücudunda 3 bin 600 gıda ambalajı kimyasalı bulundu İnsan vücudunda 3 bin 600 gıda ambalajı kimyasalı bulundu


SU TÜKETİMİNE DİKKAT ÇEKTİ
Dr. İbze ayrıca, özellikle çocukların araç içinde bırakılmaması gerektiğini, zira araç içindeki yüksek sıcaklıkların ölümcül sonuçlara yol açabileceğini de belirtti. Su tüketiminin artırılması ve alkol ile şekerli içeceklerden kaçınılması gerektiğini vurgulayan İbze, suyun vücudun temel ihtiyaç maddesi olduğunu ve sıcak havalarda vücut ısısının kontrol altında tutulması için önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Editör: Özge Toptaş