Ülke genelinde etkisini arttıran sıcak havalar, gündelik hayatı olumsuz etkiliyor. Vatandaş ise sıcaklıklara karşı uzmanlardan gelecek tavsiyelere ve uyarılara dikkat kesildi. TV'nin Gün Ortası programında kritik açıklamarda bulunan Prof.Dr Tevfik Özlü vatandaşlara tavsiyelerde bulundu.
“BU MEVSİMDE ÇOK DİKKATLİ OLMAKTA FAYDA VAR”
Sıcaklıklardan kaynaklı yaşanabilecek sağlık sorunlarına dikkat çeken Prof.Dr Özlü “ Sıcaklar vücuttaki ısı regülasyonunu bozuyor ve vücut sıcaklığı çok yükseliyor. Özellikle nemle birlikteyse bu hava sıcaklığındaki artış bu daha belirleyici oluyor. Normalde vücut terleyerek sıcakta ısı kaybeder ama nem fazlaysa terleyerek ısı kaybı ortadan azalıyor. Dolayısıyla bu risk daha da artmış oluyor. Bu mevsimde çok dikkatli olmakta fayda var. Bilhassa bebekler, çocuklar ve yaşlılar daha büyük risk altında . Gençte olsa, sağlıklıda olsa ağır işlerde çalışanlar, ağır spor yapanlar, tarım işçileri ve güneş altında saatlerce çalışmak zorunda olanlar eforla birlikte zaten vücut sıcaklığı artar bide dış ortam sıcak olunca bu maalesef güneş çarpması yada sıcak çarpması dediğimiz durum ortaya çıkıyor. Aniden fenalaşma, nefes alamama, baş ağrısı, ağrısı, bitkinlik ve baygınlık ortaya çıkabiliyor. Çok dikkatli olmak gerekiyor. Alışveriş yapmak için kısa süreline bebeği arabaya kilitliyorlar uyanmasın diye, hemen gidip geliriz diye kısa sürelide olsa taşıt içinde ısı çok yükseliyor bunu yapmamaları lazım. Saat 11 ile 16 arasında güneş ışınları dik olarak geliyor dünyamıza. Bu süreçten kaçınmak ve gölgede durmak lazım” dedi.

Dışişleri'nden Almanya'da 2 Türk'ün yaşamını yitirdiği yangına ilişkin açıklama: Dışişleri'nden Almanya'da 2 Türk'ün yaşamını yitirdiği yangına ilişkin açıklama:

Manşet 2024 06 14T001229.530
“TUZLU AYRAN  YA DA MADEN SODASI İÇİN”
Sıcak havalarda beslenme tavsiyesinde bulanan Tevfik Özlü şu sözleri kaydetti:
 “Tuz kısıtlamasını gerektiren hastalığınız yoksa, bu sıcak mevsimlerde su ve tuz alımını artırmak lazım. Benim önerim tuzlu ayran içmek yada maden sodası içmek. Bunlar en önemli içecekler. Bol bol bunları almakta fayda var. Sıcakta böyle ağır ve yağlı yemekler yememek lazım. Rahat, ince kıyafetler giymekte fayda var. Güneş altında şapka kullanmak, güneş gözlüğü kullanmak ve şemsiye kullanmak lazım. Sıcakta bu belirtilen rahatsızlıklar olursa hemen 112 aramak lazım. Hastayı serin bir yere almak lazım. Kişiyi hemen soymak lazım ve soğuk uygulamak lazım. Klimalar vaz geçilmez bir şey oldu artık günümüzde. Araçta, ofiste ve evde klima kullanıyoruz. Önemli olan klima çalışsa bile zaman zaman içeriyi havalandırmak gerekiyor"

Editör: Emre Gündoğdu