Uzmanlar yaz aylarının gelmesiyle birlikte vücuttaki sıvı kaybının arttığına dikkat çekiyor. Bu dönemde sağlıklı bir şekilde sıvı alımını sağlamak önem taşıyor. Ancak, uzmanlar gazlı içeceklerin yerine doğal alternatiflerin tercih edilmesi gerektiğini vurguluyorlar. Uzman Diyetisyen Gonca Yaşar, yaz aylarında sıvı alımının önemine değinirken, gazlı içeceklerin yüksek kalori içeriği ve mide sağlığına zararlarına dikkat çekti. Suyun yanı sıra doğal soda ve ayran gibi içeceklerin de tercih edilme gerektiğine dikkat çeken Yaşar, bununla birlikte, sebze ve meyve tüketiminin arttırılmasının da önemine vurgu yaptı. Yaşar, “Yaz aylarında terleme ve sıcakla birlikte sıvı kaybı çok olduğu için mümkün olduğu kadar 2,5-ila 3 litre civarında sıvı tüketimine önem vermeliyiz. Ama bunlar tabi ki gazlı içecekler değil. Çünkü kalorileri çok yüksek midenize zarar verebilir. Kilo almanıza neden olabilir. Su tüketimi doğal soda olabilir. Ayran tüketebilirsiniz. Sıvıyı bu şekilde karşılayalım. Aynı zamanda sebze ve meyve tüketimini arttırmamız gerekiyor. Daha fresh beslenmemiz gerekiyor” dedi. 


“KIZARTMALARDAN UZAK DURUN”
Kalp ve tansiyon hastalarının özellikle dikkat etmesi gereken bir dönemde olduğuna işaret eden Yaşar, kızartma gibi yağlı yiyeceklerden uzak durulması gerektiğini belirterek, “Özellikle kalp hastaları, tansiyon hastaları, zaten kızartma yiyecekleri hiçbir zaman önermiyoruz. Onların yazın daha da dikkat etmeleri gerekmektedir. Haşlama, fırın, buğulama, ızgara tarzında. Özellikle burada Antalya'da tatil döneminde oteller, geziler fazla olduğu için tamamen mangal muhabbetleri, uzayan geceler, Alkol artabiliyor. Bu konuda dikkat edilmesi gerekmektedir” diye konuştu. 


“DENİZDE ÇİMMEYİN YÜZÜN”
Antalya gibi sıcak bölgelerde yaşayanların dikkat etmesi gereken bir diğer konunun aktivite düzeyi olduğunu belirten Yaşar, hareketin azalmasının olumsuz etkilerine dikkat çekti. Bu nedenle, deniz gibi aktivitelerin önemine değinen Yaşar, “Haftada 2-3 gün birer saat denizde yüzmek iyi olur. Yani bu Antalya deyimiyle ‘denizde çimmeyin, yüzün diyoruz’ biz. Hareket ancak o şekilde olabiliyor. Öğün saatlerine dikkat etmeleri lazım ve kontrolü elden bırakmayalım. Okulun kapanması ile birlikte geç saatte uyumalar, geç saatte kalkmalar, fast-food tüketimleri artabiliyor. Anneler, babalar bu konuda çok dikkat etsin. Çocuklarının öğün saatlerinde yemeklerini hazır tutmaları gerekmektedir. Aktivite olarak muhakkak onları evde, internet ya da bilgisayar başında, ellerinde telefonla değil de bir fiziksel aktivite ayarlamaları gerekiyor” şeklinde konuştu.

Uzmanlar uyardı: Çocuklarda günlük ekran süresi en fazla 1 saat olmalı Uzmanlar uyardı: Çocuklarda günlük ekran süresi en fazla 1 saat olmalı

 
UZMAN DESTEĞİ ŞART
Yaz aylarında hızlı kilo verme isteğiyle yapılan sıkı diyetlerin zararlı olabileceğine dikkat çeken Yaşar, sağlıklı kilo vermenin sabır gerektiren bir süreç olduğunu belirtiyor. Kilo verme sürecinde uzman desteğinin önemine değinen Yaşar, “Herhangi bir sağlık sorunuyla karşılaşıldığında uzman bir ekiple çalışmak önemli. Yaz aylarında sağlıklı beslenme ve kilo kontrolü konusunda dikkatli olunması gerek. bu süreçte sabırlı olmanın ve uzman desteğini almaktan kaçınılmaması gerekli” dedi. 

Editör: Emre Gündoğdu