Sağlık

Yeni varyant Avrupa'da hızla yayılıyor

Lider Haber TV’de Murat Er’in sunduğu Gün Ortası programına konuk olan Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Kovid-19 varyantı XEC hakkında açıklamalarda bulunarak, “XEC varyantı da, omikron alt gruplarından biri olarak karşımıza çıkıyor ve yayılma hızıyla dikkat çekiyor” dedi.

Abone Ol

Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, son dönemde Avrupa’da hızla yayılan yeni Kovid-19 varyantı XEC hakkında uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Ceyhan, Türkiye’nin bu varyantla karşılaşma olasılığının yüksek olduğunu belirterek, soğuk havaların yaklaşmasıyla birlikte risklerin artabileceğini ifade etti. Ceyhan, “Kovid-19’un yeni varyantları, diğer RNA virüsleri gibi sık mutasyona uğruyor. Varyantın toplumda hızla yayılması, onun daha bulaşıcı olduğunu gösteriyor. XEC varyantı da, omikron alt gruplarından biri olarak karşımıza çıkıyor ve yayılma hızıyla dikkat çekiyor” dedi.


Son dönemde görülen vakaların büyük kısmının Kovid-19 olduğunu söyleyen Ceyhan, grip mevsiminin başlamasıyla birlikte vakaların karışabileceğini ve bunun da tanı sürecini zorlaştıracağını belirtti. Vakaların yüzde 30'unda koku alma bozukluğu görüldüğünü kaydeden Ceyhan, “Halsizlik, kırıklık ve özellikle son varyantlarla birlikte ortaya çıkan kusma ve ishal vakaları. Yazın dikkat ederseniz bu tip vakalar çok arttı. Etrafımıza baktığımız zaman neyim var, gribim var diyen çok insan vardı. Oysa grip sezonu değildi. Grip sezonu Türkiye'de henüz daha başlamadı. Yani birkaç hafta içinde başlamasını bekliyoruz. Dolayısıyla özellikle Mayıs'ın ortalarından itibaren bu tip sentomlarla yani belirtilerle görülen hastaların önemli bir kısmı Kovid aslında. Grip ve Kovid-19 belirtileri benzerlik gösterdiği için, test yapılmadan ayırt etmek mümkün olmayacak. Grip için etkili tedavi yöntemleri mevcutken, COVID-19 için henüz yeterli bir tedavi bulunmuyor” dedi.


XEC HIZLI YAYILIYOR 
XEC varyantının Haziran'ın 31'i gibi başladığını kaydeden Ceyhan, “İlk Berlin'de görüldü. Daha sonra geçen süre içerisinde çok hızlı arttı. Mesela yüzde 16-17'lere ulaşan bütün Kovid vakalarının yüzde 16-17'sine ulaşan Almanya, Danimarka, Hollanda gibi ülkeler var. Amerika Birleşik Devletleri'nde yayılım çok hızlı şu anda. Oraya geçti. Çin'de var. Avrupa ülkelerinin çoğunda var. Bakın Ukrayna, Slovenya rapor etti. Bunlar hala varyant analizi yaparken, Ukrayna gibi savaşın ortasında bir ülke, bizim hiç varyant analizi yapmamamız” diye kaydetti. 


CEYHAN: PANDEMİ BİTMEDİ 
Maske kullanımına da dikkat çeken Ceyhan, risk grubu bireylerin kalabalık ve kapalı ortamlarda N95 maskesi takmalarının önemine vurgu yaparak, “Aile içinde hasta olanlar için de maske kullanımı kritik. Kovid-19, hala bir tehdit oluşturmaya devam ediyor ve önlem almak hayati” dedi. Pandemi sürecinin sona ermediğinin altını çizen Prof. Dr. Ceyhan, “Pandemi bitmedi. Ancak kapanmalara gerek yok. Önemli olan, risk grubundaki bireyleri korumak ve hastalık belirtisi gösterenlerin kendilerini izole etmeleri” ifadelerini kullandı.

“YANINIZDA MASKE BULUNDURUN”
Tedbirler ve maske konusunda uyarıda bulanan Ceyhan, “Maskeyi tabi çok geniş kapsamlı kullanmak artık kolay değil. Toplumuna razı etmek de kolay değil. Sadece risk grubunda olan insanların yani işte kronik hastalığı var ya da yaşlı bir insansa bu insanların kapalı ve kalabalık bir ortama girmek zorundaysa işte bu ne olabilir? Bir sinema salonu, tiyatro salonu, kapalı spor salonu, kalabalık bir alışveriş merkezi ya da bir toplantı. Böyle bir yere girerken N95 dediğimiz maskeleri, çünkü normal bir kullandığımız cerrahi maskeler ancak bizden virüsün başkasına ulaşmasını önlüyor. O yüzden N95 dediğimiz maskeleri çantalarında ceplerinde bulundururlarsa tam oraya girdiklerinde takarlar, çıkarken tekrar çıkarırlar” dedi 

{ "vars": { "account": "G-2WKLC3DMKW" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }