Balkan Rumeli Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (BAŞKANTÜRKSİAD), Bursa’nın etkin sivil yapılarından biri…

Son 11 yılına tanık olduğum dernekte Naci Şahin, Aytuğ Onur, Levent Bilek, Berat Tunakan ve Fatih Şakir başkanlık dönemlerine şahitlik ettim.

BALKANTÜRKSİAD, Çok kısa sürede büyüdü ve kentte etkin bir yer edindi.

Özellikle Litvanya Fahri Konsolosu Berat Tunakan’ın iki dönem süren başkanlığında dernek kurumsallaşma anlamında önemli bir mesafe kat etti.

Balkan coğrafyasıyla hem kültürel hem de ekonomik bağların güçlenmesi adına kritik bir rol üstlenen dernek, ticaret diplomasindeki becerisiyle öne çıktı.

Sayın Tunakan’dan bayrağı devralan mevcut Başkan Fatih Şakir de iki dönemi tamamlamak üzere. Ve Sayın Fatih Şakir de derneğin misyonunu pekiştirirken vizyonu daha geniş bir coğrafyaya yaydı.

Bursa merkezli açılan pergel, Balkanlardan Karadeniz’in kuzeyine oradan da Orta Asya Türklüğü’ne kadar uzandı.

Esasında şöyle gözünüzün önüne getirdiğinizde pergelin çizdiği hattın, ‘Türk Yayı’ veya ‘Türk Hilali’ şeklinde düşünülmesi gayet mümkün.

Bu atılımıyla vizyonu ve misyonu ‘dar çevre’ ile sınırlamayan bir yaklaşımın son derece kıymetli olduğunu görmek gerekir.

***

Dün, derneğin ‘Odunluk’taki Balkan Evi’nde düzenlediği basın toplantısına katıldım. Başkan Fatih Şakir, geride kalan çalışma döneminde gerçekleştirilen faaliyetler hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Bu arada küçük bir tavsiye: Havalar güzel olduğunda Balkan Evi’ne gidiniz, Siesta’da bir kahve içerken bahçedeki Osmanlı eserleri minyatürlerini geziniz…

Güzin Abraş imzalı faaliyet filmini izledik… Derneğin az zamanda ne çok iş yaptığını fotoğraflarıyla gördük…

Başkan Fatih Şakir, bazı duyurularda bulundu:

Dernek, ocak ayında geleneksel sinerji buluşmasını gerçekleştirecek ve toplantının konuğu TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu olacak.

15 Mart 2025’te dernek genel kurulu yapılacak ve Başkan Fatih Şakir bayrağı İskender İskenderoğlu’na devredecek.

ODTÜ Ekonomi mezunu Sayın İskenderoğlu’nun bayrağı daha yukarılara taşımasını bekliyoruz.

***

Toplantıda BALKANTÜRKSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Burak Bozkaya, kısa bir ekonomik görünüm değerlendirmesi yaptı.

Beklenti enflasyonunun yüksekliğine dikkat çeken Sayın Bozkaya, enflasyonun yalnızca ekonomik değil sosyal yönden de bozucu rolüne vurgu yaptı ayrıca vergi tahakkuku ve tahsilatları arasındaki farka ilişkin bilgiler paylaştı.

Sayın Bozkaya’nın vergi üzerine açıklamaları geçen haziran ayında kaleme aldığım şu yazıyı getirdi: https://www.liderbursa.com/bu-hangi-verginin-reformu-h69524.htm

Vergideki durumu merak edenlere tavsiyemdir, okusunlar…

***

Yeniden Başkan Fatih Şakir’in açıklamalarına dönelim.

Gerçekten şansız bir döneme denk geldi.

Önce pandemi, ardından deprem ve ekonomik krizin derinleşmesi, moralleri yerle bir etmişken sivil toplumculuk motivasyonunu dinç tutmak kolay değildi.

Zaten kendisi de ‘bunca olaya rağmen gücümüzü kaybetmemiş olmak bir kazanım’ şeklinde bir yorumlama yaptı.

Ve son 5 yıla peş peşe gerçekleşen bu olayların ardından kısa sürede toparlanmayı beklememek gerektiği ifade etti.

Başkan Fatih Şakir, güncel ekonomik manzarayı yorumlarken son derece gerçekçi bir tavır sergiledi.

‘İş insanı güvenmek ister’vurgusunda bulunan Başkan Fatih Şakir, yabancı yatırımcının gelmemesine ilişkin tartışmalara değinerek “bırakın yabancıyı yerli yatırımcı kaçıyor” dedi.

BALKANTÜRKSİAD’ın pergelin bir ucunu Balkanlardan Orta Asya’ya uzatması hakkında bilgi veren Sayın Fatih Şakir, “Biz bir hemşeri derneği değiliz. Örneğin Özbekistan Bursa Fahri Konsolosu Ali Baklan da üyemiz. Aslında Çorumlu. Ama uzun yıllar Balkanlar’da ticareti var. Ki biz de bunu üyelik kabulü için yeter şart sayıyoruz” dedi ve ekledi:

Türk cumhuriyetlerinde çok güzel karşılanıyoruz. Orada yaklaşık 400 milyonluk bir Pazar var ve tüm bu nüfusa gümrüksüz mal satılabiliyor. Bölgeyle hem tarihi hem kültürel hem de ekonomik bağımızı güçlendirmemiz gerekiyor.”

Başkan Fatih Şakir, Avrupa Birliği’nin (AB) Rusya-Ukrayna savaşından kaynaklı Türkiye aleyhine bir tutum içinde olduğunu ve yalnızca iş insanlarına değil Türk mallarına da vize vermediğinin altını çizdi.

AB’nin negatif tavrını özetlerken ‘Türk’ün Türk’ten başka dostu yoktur’ fikrinden hareketle açıldıkları Türk coğrafyasındaki dil ve kültür uyumundan bahsetti.

***

Toplantı da bendeniz acizane yönetim dehası P. Drucker’dan esinle bir soru sordum…

Çalkantılı dönemden geçiyoruz. Küreselde görüyoruz ki büyük şirketler, güç ve iş birliği yapıyor. En son Japonya’da Honda, Nissan ve Mitsubishi birleşmesinde gördük.

Neden biz, birlikte iş yapma kültürünü geliştiremiyoruz? Örneğin BALKANTÜRKSİAD çatısından neden geniş bir ortaklık yapısında güçlü ve büyük bir atılım çıkmasın?

Başkan Fatih Şakir, bunun önünde kültürel engeller olduğunu söylerken kendileri adına bu konuyu bir ödev olarak alacaklarını söyledi.

***

Türkiye’yi düşünen ve önceleyenlere saygıyla…