Metal işçilerinin ardından Bursa Büyükşehir Belediyesi işçileri de tarihi bir zam aldı.

Enflasyonun yakıcı ve yıkıcı boyutu karşısında zorlu bir darboğazdan geçen emek sınıfı, hak ettiği refahın karşılığını edindi.

Kentin kahrını ve çilesini yüklenen Büyükşehir emekçileri, dün Merinos AKKM Fuaye Alanı’nda düzenlenen törenle sevince gark oldu.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, fuaye alanını dolduran binlerce işçiye geride kalan 6 yıl boyunca gösterdikleri gayretli çalışmalardan ötürü teşekkür ederek şunları söyledi:

Ekip ruhuyla çalışarak birçok zorluğa el birliğiyle karşılık verdik. Dünyayı esir alan pandemi yaşadık. Herkes evlerindeydi, biz sokaklardaydık. Asfalt yaptık, kilit parke yaptık, ilaçlama yaptık, garibanların evlerine sıcak yemek olarak gittik. Allah hepinizden razı olsun. Büyük bir deprem yaşadık. Deprem bölgesinde her bir kardeşimin ayrı ayrı katkısı var. Büyükşehir Belediyesi Antakya’da evde bakım oldu, erzak dağıtımı oldu, 3 tane konteyner kent oldu. Sel oldu, taşkın oldu, yangın oldu sizin özveriniz ve fedakarlığınızla ben o şehirlerde göğsümü gere gere gezdim. Hep beraber bunları gerçekleştirdik. Bugüne kadar şehrimize, farklı şehirlerde ve Balkanlar’daki çalışmalarda destek veren arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, BUSKİ Genel Müdürlüğü ve iştiraklerin bünyesinde görev yapan toplam 10 bin 357 çalışanın ücret artışından istifade edeceğini vurgulayan Başkan Aktaş, Yemek yardımını yüzde 50 oranında arttırarak 157 TL’ye çıkardık, bu da aylık net 3 bin 450 TL yemek yardımı anlamına geliyor. Aile ve çocuk yardımını bugün itibariyle devlet memurlarına ödenen tutarlara çıkararak ve yüzde 312 oranında artırıldı. Bu ödenekler bütün iştiraklerimiz bünyesinde eşitlenerek çalışanlarımıza 2 bin 100 TL tutarında yansıtılacak. İş riski ve ek sorumluluk primlerinde yüzde 40 ilâ yüzde 184 oranında bir artış sağladık. Bugün yaptığımız ek protokoller ve sözleşmeler Ocak 2024 itibariyle yürürlüğe girecek. Şubat’ta aldığınız maaşlarınızı zamlı alacaksınız” dedi.

“Hiçbir bahaneye sığınmadık. Hiçbir geciktirmeye bugüne kadar maruz bırakmadık. Bugünden sonra da inşallah bıraktırmamayı Rabbim bizlere nasip etsin” diyen Başkan Aktaş, ücretlere yapılan zam oranını açıkladı:

Toplu iş sözleşmeleri ve ek protokoller ile yüzde 70 ilâ yüzde 88 arasında değişen oranlarda ücret artışı yapacağız. Bu aydan itibaren toplu iş sözleşmesine ve ek protokollere göre asgari ücret artışları ve benzeri enflasyon artışlarıyla alakalı sözleşmeler zaten var. 45 saat çalışma sisteminde çalışan arkadaşlarımız için en düşük ücretli kadrolarında görev yapan 3 yıl kıdemli evli ve 2 çocuk sahibi olanlar için en az ücret 33 bin 700 TL’ye yükseldi. 42,5 saat esasıyla çalışan arkadaşlarımızın alacağı en düşük maaş ise 32 bin 250 TL olarak belirlendi.”

Başkan Aktaş tarafından zam oranının açıklanması sonrası fuaye alanı bayram yerine döndü.

‘En büyük Başkan Alinur Başkan’, ‘Bursa’nın Gururu Alinur Aktaş’ sloganları atan işçiler ‘Emekçinin Başkanı Alinur Aktaş’ dövizleri ve bayraklarla sevinç gösterisinde bulundu.

Şölen havasındaki törene; Hak İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, Bursa Milletvekilleri Mustafa Yavuz ve Refik Özen, Özgüven-Sen Sendikası Genel Başkanı Ömer Yılmaz, AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ulaş Akhan, BUSKİ Genel Müdürü Güngör Gülenç, Binted Genel Müdürü Nurcan Kırçova da katıldı.

Salonda görüştüğüm çalışanların hemen hepsi zam oranından memnun olduklarını bildirdi.

Başkan Aktaş’ın kendilerini hayal kırıklığına uğratmadığını ve bekledikleri gibi emeklerine sahip çıktığını belirten işçiler, törende ekrana aksettirilen ‘Biz çok büyük bir aileyiz’ ifadesinin lafta kalmadığını vurguladı.

İşçilerin bazıları promosyonlar konusunda görüşlerini aktarmıştı ki Başkan Aktaş bu konuya da bir açıklık getirdi:

“Şubat ayı başından itibaren de tam bir şekilde hesaplarınıza yatacağını ifade etmek isterim. Bilindiği gibi promosyon paraları var. Geçmişte bir bankayla anlaşma yapmıştık. Oradan gelen promosyon paralarının hepsi kuruşuna kadar hesaplarınıza yattı. Daha sonra o bankayla olan anlaşmamızı iptal ettik. Başka bir bankayla anlaşma yapınca yeni promosyon paraların da tamamı hesaplarınıza yattı. Buna benzer gelişme olduğunda aynı şekilde hesabınıza yatırılacağından hiçbir arkadaşımızın şüphesi olmasın. Bir kuruşunuzu dahi zayi etmeyeceğimizi dün olduğu gibi bugün sonra da sizlere tekraren ifade etmek istiyorum. Yeni maaşlarımız hayırlı uğurlu olsun. Allah hayırlı günlerde çoluk çocuklarınızla harcamayı nasip etsin.”

İçinde bulunduğumuz günlerde ekonomik sıkıntıların herkesçe bilinen ve yaşanan gerçekliğinin yadsınmadığı, bu zam oranıyla ortaya konulmuş oldu.

Ocak başında bu konuyu görüştüğümüz Başkan Alinur Aktaş’ın “Şubat’ta çalışanlarımız hesaplarına yatan maaşları gördüğünde vaov diyecek” ifadesi dün gibi aklımdaydı…

Başkan Aktaş, yaptığı zam oranıyla çalışanlarını enflasyona ezdirmedi. Mazeretsiz daha fazla çalışma çağrısı yapan Başkan Aktaş, Bursa’ya hizmet ediyor olmanın gurur verici bir yanı olduğunu vurgulaması da akıllarda yer etti.

Gerçekten de öyle oldu. Belediye emekçileri, beğendikleri zammı hesaplarında görebilmek için Şubat’ı iple çekiyor.

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, 2024’ü emekli yılı ilan etti. Ama 2024 daha başından emekçinin yılı oldu.

Hiç şüphesiz, emekliler içinde hem Başkent’ten hem de yerelden önemli adımlar gelecek. Ve Emekli Yılı tanımının içi boş kalmayacaktır.

Metal işçileri, kamu işçileri, belediye işçileri zam oranlarıyla sevinçte yarışıyor. Darısı fikir işçilerinin başına…

Saygıyla...