Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), teşkilatlarında nöbet değişimi sürüyor. MHP’de diğer partilerin aksine ‘bayrak yarışı’ bilinciyle görev devirleri gerçekleşiyor.

Bursa İl Başkanlığı’nda da değişim aynı karakter ve yaklaşımla gerçekleşti. Merkez Disiplin Kurulu (MDK) Üyesi Muhammet Tekin il başkanı olarak atandı. Yeni yönetim toplantılara başladı.

MHP Genel Sekreteri ve Bursa Milletvekili İsmet Büyükataman himayesinde başkanlar düzeyi ilk istişare toplantısı yapıldı.

Yeni başkan Muhammet Tekin, Cumhur İttifakı ortağı AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan ile bir araya geldi.

Salı günü de yeni yönetim içinde divan kurulu listesi belirlendi. Muhammet Tekin’in başkanlığındaki divan kurulu şöyle şekillendi:

Ferhat Daysalı / Teşkilatlardan Sorumlu Bşk. Yrd.

Ahmet Doğu / Hukuk İşlerinden Sorumlu Bşk. Yrd.

Sertaç Yurdacan / Kamu Kurum ve Kuruluşlardan Sorumlu Bşk. Yrd.

Nurtaç Usta / Yerel Yönetimlerden Sorumlu Bşk. Yrd.

Elif Ertürk / Sağlık İşlerinden Sorumlu Bşk. Yrd.

Mustafa Biçki / Medya ve Ar-Ge’den Sorumlu Bşk. Yrd.

Kerim Gürsel Çelebi / Esnaf, Sanayici ve İş Adamlarından Sorumlu Bşk. Yrd.

Kadir Karakuş / Protokol, Halkla İlişkiler, Kültür Sanat ve Spordan Sorumlu Bşk. Yrd.

Hikmet Çalışye / Sosyal Faaliyet, Temsil ve Ağırlamadan Sorumlu Bşk. Yrd.

Yusuf Güney / Sendika ve Yan Kuruluşlardan Sorumlu Bşk. Yrd.

Canan Tarçın / Kadın, Aile, Çocuk ve Engellilerden Sorumlu Bşk. Yrd.

Yavuz Eyyüpoğlu / İl Sekreteri

Ümit Kalaycı / İl Muhasibi

Mustafa Doğru / Özel Kalem

Yakından görüştüğüm partili bazı isimler, hem yönetim hem de divan kurulunda yer alanların yetkinlikleriyle öne çıktığı yorumunda bulunuyor.

Uzun yıllar partide emeği bulunan isimlerin, yerel seçimlerde de başarılı bir sonuç elde etmek için partiye güç vereceği söyleniyor.

İlçelerdeki değişimle birlikte MHP’nin Mart 2024’e seçime en erken hazırlanan parti olacağı düşünülüyor.

Yeni yönetimin, teşkilatlarda yeni bir kucaklaşmaya da vesile olması ümit ediliyor.

Bursa da değişir mi?

AK Parti Genel Başkanvekili ve Bursa Milletvekili Efkan Ala, geçen akşam bir tv programında değerlendirmelerde bulundu.

Yaklaşık 2 saat süren programda Ala, birbirinden önemli açıklamalara imza attı.

AK Parti’nin 22 yıllık iktidarı boyunca vesayet odaklarına karşı verdiği mücadeleye ve milletin desteğiyle gerçekleştirilen reformlara vurgu yapan Bursa Milletvekili Efkan Ala, özellikle cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesine ayrı bir önem atfederek ‘siyasette makas değişimi’ olarak yorumladı.

AK Parti’nin Türk siyasetinde paradigmayı değiştirdiğini belirten Ala, “AK Parti’nden önce vesayet vardı, şimdi siyaset var” ifadesiyle artık çözümün adresinin vesayet odakları değil siyaset olduğunun kabul edildiği fikrini pekiştirdi.

Bir dönem, ana muhalefet partisi CHP’nin dahi sadıkta elde edemediği gücü vesayet kurumlarıyla iş birliği yaparak elde etmeye çalıştığını savunan AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala, “Devlette değişim tavandan başlar” dedi ve sivil anayasa vurgusu yaptı.

Siyasetin vesayetten kurtarıldığını, artık herkesin ve her kurumun kendi işini yaptığını belirten Ala, on Yaş ve MGK toplantılarını geçmişle kıyasladı.

“AK Parti kendisiyle yarışıyor” diyen Ala, “Demokrasilerde muhalefet, iktidara faydası olur, önünü açar. Ama bunlar memlekete de yük, kendilerine de… Tek parti döneminin paradigmasına kodlanmış bir kulüp gibi çalışan CHP’yi merkeze çektik. İktidarın yolunun genelkurmay veya anayasa mahkemesi koridorlarından değil sandıktan geçtiğini önemli bir kısmı anladı. Fakat orada çok acemi oldukları için de nasıl oy alınır bilmiyorlar. Bu sefer vatandaşı suçluyorlar. Siz, bizden hiç vatandaşı suçlayan bir cümle duydunuz mu? Biz her zaman eksiği kendimizde ararız” dedi.

Bunları dışında Ala; enflasyonun tek haneye düşürülmesi, bütçe yükü, kamuda tasarruf, yargı da reform, yeni hükümet sistemi ve 50+1, sivil anayasa konularında açıklamalarda bulundu.

AK Parti’nin düşen oylarının muhasebesini yaptıklarını irdeleyen Ala, yerel seçimlere ilişkin yorumlamada bulundu ve 14 Mayıs’ta olduğu gibi parti kurultayında da değişimin hissedileceğini dile getirdi ve AK Parti’yi ‘Değişim ve reform hareketi’ olarak niteledi.

Ala’nın partide yükseldiği ikinci adam konumunun Bursa için bir fırsat ve avantaj olduğunu her defasında vurgulanıyor. Bu fırsat ve şansın Mart 2024’e etkisi merak ediliyor.

Efkan Ala, hem ülke geneli hem de Bursa için yerele ilişkin ser verip isim vermedi ama yaptığı değişim vurgusu, yerel idarelerde de 3 dönem kuralının işletileceği ve değişimin halkı talebine göre şekilleneceği kanaatini güçlendiriyor.

Saygıyla…