Akıllı kişi odur ki; başkalarının yaşadığı acı tecrübelerden kendine ders çıkarıp deva bulabilendir. Günümüzdeki yeni tabir ile buna ‘model alma’ deniyor. Kişinin/kişilerin artı yönlerini kendine örnek alıp uyguluyorsun.

***

Model alma kitaplarla da mümkündür. Bu konuda yazılmış kitaplar zaten var. Ayrıca biyografi tarzında başarılı iş insanlarının yaşamını anlatan kitaplar okuyarak da kendine rol model alabilirsin.

***

Bu aslında o kadar uygun ve masrafsız bir yöntem ki. Düşünsenize yaşam boyu belki de hiç karşılaşmayacağınız, oturup sohbet etme imkanınızın olmayacağı, bir kahve bile içemeyeceğiniz başarılı bir kişiden bahsediyoruz.

***

Kendisi veya başkası tarafından yazılmış kitabını aldınız. Onun anlattığı başarı, başarısızlıkları dinliyorsunuz. Bu kitabı okumak bir nevi onunla sohbet etmek, onu dinlemek demek.

***

Onun tecrübelerini okumak, sizin dimağınızda bir ışık yaktırabilir. Bir aydınlanma yaşayabilirsiniz. İlginç bir fikir okuyup kendi işinize/hayatınıza uyarlayabilirsiniz.

***

Onun yaptığı yanlış tercihi yapmak üzere olabilirsiniz, sizi bu tercihten kurtarabilir. Düşündüğünüz bir iş modelinin doğru olmadığını görüp iş modelinizi değiştirebilirsiniz.

***

Velhasıl ekrandan izlediğiniz kişinin yaşamını dinleyip tecrübelerinden faydalanmak sadece bir kitap almakla mümkün. Bu kitabın bedeli ne kadar olabilir ki? İki ya da üç sigara parası.

***

Sosyal çevrenizi düşünün, onların içerisinde başarılı ya da ‘iyi insan’ özellikleri olanları gözünüzün önüne getirin. Onların bu artılarını hayatınıza yaşam biçimi olarak adapte edin.

***

Diyet yapar gibi üç haftalık bir programdan bahsetmiyoruz. Süreklilik arz edecek, her şartta ve koşulda sizin karakteriniz haline gelecek bu özellikler artık sizin özellikleriniz olacak.

***

Aynı şekilde olumsuz örnekleri de düşünelim. Toplumda olumlu anlamda yeri olmayan, iyi anılmayan insanları da gözünüzün önüne getirin. Onların da bu özelliklerinden sende olan varsa o kısımları da temizlemen lazım.

***

Sonuç itibariyle model alma başka insanların davranışlarını gözlemleyerek ya da onları taklit ederek öğrenme yoludur. Bu model sayesinde insanlar sosyalleşir. Taklit bile etse zamanla buna alışır ve alışkanlık haline gelir.

SON SÖZ

Gençler çok çalışın. Ne yapıyorsanız en iyisini yapmaya çalışın. Bu, milletinize ve ailenize namus vatan borcudur. (Aziz Sancar)