Yerel seçim takvimi, kış aylarındaki doğal gaz sayacı gibi işliyor. Ne çabuk 70 günün altına düştü, hayret!

Bu kez fatura kime kesilecek merak ediyoruz doğrusu…

Çalışarak ısınana mı yoksa sahada terlemeden ve üşümeden kazanma rüyası görenlere mi?

Kalan iki ay içerisinde bir de mübarek Ramazan ayı var ki adayların tam zamanlı seçim çalışması için önünde 1 ayı kaldı desek abartmış olmayız.

Elbette kabul etmeliyiz ki Ramazan iklimi, milliyetçi muhafazakar seçmeni kenetlemek için özel fırsatlar sunuyor.

Fakat yine de kampanya süresinin kısalığını düşündüğümüzde adayların, tanınırlık ve projelerle ayrışacağını anlamak gerek.

Bu bağlamda başkanlığına talip olduğu kentin gerçekliğini bilmesi gereken aday, aynı zamanda seçmen nezdinde hem ismi hem de projelerine bir ikna inşa etmek zorunda…

Partiler açısından da bu yönleriyle doğru adayı bulmak bir zaruriyet.

Şüphesiz, doğru ismin kim olduğu seçmenin sandıktaki tercihiyle belli olacak. Ama su götürmez bir gerçeklik varsa o da şudur ki aday performansı belirleyici olacak.

Bu minvalde henüz kim olacağı belli değilken AK Parti tarafından Osmangazi Belediyesi için aday gösterilecek isme bir öneride bulunmak isterim.

Üç dönem kuralına takılacağı söylenen mevcut başkan Mustafa Dündar’ın devamı yönünde bir karar çıkarsa ona da çağrımdır.

‘Osmangazi Meydanı’ projesi, Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz’ın yaptığı ‘Uyumayan Kütüphaneler’ gibi kentin göbeğinde bir bilgi ve akıl merkezi haline getirilsin.

Osmangazi Meydanı; sivil toplumun, gençlerin, dezavantajlı grupların, sanat ve ilim dünyasının buluşma ve kaynaşma durağı olsun.

Kültürel etkinliklerin gerçekleştirildiği çocukların koşuşturduğu meydan; bilgi, akıl, kültür ve huzur kenti Bursa kimliğine hizmet etsin.

Ticareti değil insanı öne alan bir yaklaşımla o meydanda alışveriş sadece fikirde, sanatta, ilimde ve toplumsal ilerlemede yapılsın.

Telefon kılıfı, çorap, ipek bir şal veya herhangi bir ticari mal yerine insanların kendilerini kente ait hissedebilecekleri ve duygusal bağ kurabilecekleri yeni neslin anılar biriktireceği, aydınlanacağı bir merkez hüvviyetine bürünsün.

Osmangazi’de ikamet eden bir seçmen olarak, Mustafa Dündar’ın tartışmalara konu olsa da öyle ya da böyle bir emekle ortaya çıkardığı o meydana bu bakışla kim bakıyorsa kazanması gereken o’dur diye düşünüyorum.

Düşünsenize!

Ulu Cami’nin hemen dibinde, Bursa’nın kalbinde bir huzur adası…

Orada kitapseverin, müzisyenin, sanatkarın, sivil toplumun harmanlandığı bir ekosistem inşa edilmiş… Hemen yanına küçük bir amfi kurulmuş… Bir şair kürsüsü yapılmış mesala… Ressamların ışığı beklediği bir anda duygu yüklü bulutlar damla damla ilham yağdırmış…

Hadi romantikliği bir kenara bırakalım ve gerçekçi olalım.

Belediyenin yaptığı onca kamulaştırma ve inşaat maliyetinin ardından oradan gelir elde etme beklentisini de anlamak gerek.

Ama gerçek şu ki orayı bir alışveriş merkezine dönüştürmek tüm emeği heba etmek olur.

Bursa’da onca AVM ve hemen yukarda Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi varken sizce ihtiyacımız daha çok ticaret ve daha çok tüketmek midir?

Yoksa kenti özgün ve değerli kılarak toplumun aidiyetini pekiştirmek mi?

Meydanlar, toplumların okullarıdır. Orada iletişim vardır. Orada etkileşim vardır. Orada yaşam vardır.

Yaşamı, ticaretle ve tüketmekle sınırlayan egemen akıma karşı dururarak Bursa’nın o meydana sahip çıkarak bir kültür inşa etmesi şarttır.

Kim olur bilmeyiz… Birileri Sayın Mustafa Dündar devam eder diyor, edebilir.

Kimi Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz’ı Osmangazi’ye yakıştırıyor, hatta Mustafa Dündar ile karşılıklı görev değişimi senaryoları konuşuluyor…

Bazıları Mustafa Esgin, bazıları da ‘kesin Davut Gürkan olacak’ kanaatinde…

İsimlerden bağımsız görünen şu ki bu dönem Osmangazi’yi kazanmak diğer dönemler kadar kolay değil.

Öyleyse Büyükşehir Belediye Başkanı ve Adayı Alinur Aktaş’ın ortaya koyacağı kent yaklaşımını içselleştirerek ilçede bu bakışı pekiştirecek bir anlayışı ortaya koymak olmazsa olmaz niteliktedir.

Birileri, kaleleri görünen kentlerde rant kavgasından adaylarını halen açıklayamazken bu tutuma karşı duran AK Parti’nin, Bursa’ya olduğu gibi Osmangazi’ye de gruplar ve isimler üstü bir projeksiyon tutması gerek…

Saygıyla…