İyi insan; elinden geldiği kadar cömert, verdiği sözü zamanında yerine getirmeye çalışan, kimsenin kalbini kırmamaya özen gösteren, kendi kalbinin de kırılmasına müsaade etmeyen bir merttir.
***
Günlük hayatta silahlı insandan korkulur. Aslında herkeste iki silah sürekli vardır: Söz ve sükût. Bu silahları yeri ve zamanı gelince kullananlar toplumda saygın bir insan olur. 
***
Lafımızın nereye gittiğini bilmeden, bilgi sahibi olmadan her konuda sürekli çok konuşursak basit insan oluruz. İcap ettiği zaman konuşur, icap ettiği zaman cevap verirsek itibarlı insan oluruz.  
***
Aklı ile değil de sadece duyguları ile hareket edenler ileride mutlaka pişman olacaklardır. Pişmanlık yaşamamak için itidalli hareket etmek lazımdır.  Başkalarına kızarak hayata küsenler, insanları üzerek yalnızlaşırlar. 
***
Bazı maddeler hava bulutlandığı zaman yumuşarlar. Bazı insanlar bir mekanda kalabalık artınca sudan bahanelerle başkalarına kızarlar. Suçu sürekli başkalarında aramak yerine öncelikle insanın kendine bakması lazımdır.
***
Adamın biri: ‘Her gün bir Kızılay içerim, keyfime bakarım’ dedi. Ne güzel içtiği şey yüce dinimizin müsaade ettiği, doktorların tavsiye ettiği, sindirimi kolaylaştırıp vücudun rahatladığı faydalı bir maddeyi adet haline getirmek.
***
Adamın biri sabah kahvaltısında sigarasını yakmış, sulu rakısını ve çayını bardaklara koymuş, peynir ve kavunla kahvaltısını yapıyor. ‘Bu adetiniz her gün mü?’ dedim. ‘Günde bir ufak bitiririm, bağımlılığım yok’ dedi.
***
Ne acı! Dinimizin ‘murdar’ diye açıkladığı, doktorların vücut harap oluyor diye ikaz ettiği, fazla alınca aklı baştan alıp insanı insanlıktan çıkaran bir maddeyi günlük kullanmak akıl işi değil. 
***
İnsanoğlunun hayatı senede 4 mevsime benzer. İnsanın bahar gibi hoş hali, yaz gibi sıcak davranışı ve güler yüzü, biraz ilgisiz davranışı sonbahar gibi, bir de kış gibi soğuk ve sert davranışı mevcuttur.
***
Birisi küçücük yavrusunu Rabbini bilsin diye Cuma namazına götürmüş. Diğeri benim oğlum erkek olduğunu bilsin diye düğünde içki sofrasına oturtmuş. Herkes meşrebine göre çocuk yetiştiriyor.
***
Mahallemizin eğitimci delikanlılarından birini gördüm bugün sosyal medyada. Katıldığı koşu yarışmasında oğluyla birlikte koşuyorlardı. O kadar güzel bir sahneydi ki çok hoşuma gitti. 
***
SON SÖZ
Atalarımız ne güzel söylemiş; ‘armut dibine düşer’, ‘baş nereye giderse kuyruk da oraya gider’, ‘kurdun eniği kurt olur’. Bilinçli babalara sahip çocuklarımız gerçekten çok şanslı. Mevlam böyle babalarımızın sayısını arttırsın inşallah!