Ey delikanlı! Herhangi bir şeyi başarınca zevkinizi ve coşkunuzu, olumsuz durumlarda da üzüntü ve acınızı aşırıya götürmeyin. Duygularınızı ölçülü yaşayın. Denge hayatınızın her alanında olmalıdır. 
***
İnsan başına gelen sıkıntılı olayların geliş ve sonuç şekillerini iyi değerlendirebilir, bundan ders çıkarırsa kazançlı çıkar. Bir sonraki olabilecek olumsuzluklara karşı da hazırlıklı olmuş olur.
***
Kalbinde başkalarına karşı sevgi, saygı, şefkat ve merhamet olmayan kişi kaba bir insandır. O kişi içinde yarasaların cirit attığı karanlık bir handır. Şu iki sıfat kimde varsa ondan kaçın. Riyakarlık ve kabalık.
***  
Ümitsizlik geri vitesli araç gibidir. Bazen yürür, bazen geri geri gider. Ümit insanı yapacağı işe doğru hem iter hem de hedefe doğru projektör tutar. Ümitvar olmak hayatımızın pusulası olmalıdır.
***
Yumurta gibi hemen kırılanlar, tabak gibi çatlayanlar hizmet yoluna sakın çıkmasın. Çünkü o yol Peygamberler yoludur, fedâkar insanların yoludur. Çileye, sıkıntıya katlanabileceklere meydan açık. Rabbim yardımcınız olsun.
***
Tevazulu hareket nasıl her insana yakışıyorsa mükellef insana farz olan namaz herkese yakışır. Gururu kırılan insan anormal hareket eder. Böyle zamanlarda o şahıstan herhangi bir istekte bulunmayın.
***
Sert ve acı söz, insanı gerilmiş davul gibi yapar. Güzel sözü insan önce kulağına küpe yapar; kalbine sakinlik, vücuduna ferahlık verir. Böylece dostluğu arttırır. Her yüze bakılır fakat söze bakılmaz.
***
Başımıza bir dert, bir musibet geldiği zaman olayların oluşuna bakarak şöyle geri dönerek kendimizi hesaba çekelim. ‘Yoksa şu hatamdan dolayı bu bir uyarı mı?’ diye düşünelim. Yaşadıklarımızdan ders çıkaralım.
***
Bazı muhterem insanlar ihtiyaç sahibi insanlara yardım eder. Bazı muhterem insanlar da darda kalanlara moral ve ümit verir. Rabbimiz sadece bizim kazanıp yememiz için değil paylaşmamız için bize nimetler veriyor.
***

Güzel yüzlerden güzel sözler çıkarsa insan Cennet gülüne benzer. Zira o gülde kalbi ferahlatan bir güzellik, Cenneti hatırlatan güzel bir koku vardır. Sözleriniz bal gibi tatlı olsun. Dostlarınız memnun olunca Hz. Allah sizden razı olsun, son durağınız Cennet olsun!
***
SON SÖZ
Para ile aldığın araba için sevin, Rabbimizin ihsanı olan ayaklarımız olduğu için şükretme. Aracını düzenli olarak servisine bakıma götür, Allah’ın sana lütfu olan vücuduna bakma. Sana verilenlere şükret! Hayat işte o zaman anlamlı.