Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iki günlük Balkan ziyaretinde Arnavutluk ve Sırbistan ile 15 anlaşma sağlandı. İmzalanan anlaşmaları not alırken bakanların hızlarına yetişmeye zorlandık.

Heyette bulunan 7 kabine üyesi de yoğun geçen görüşmelerde önemli iş birlikleri için mesai yaptı. Bunlar, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu heyetteydi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan iki ülkede mevkidaşları ile görüşürken kabine üyeleri de gittikleri ülkelerin ilgili bakanları ile önemli toplantılar yaptı. Arnavutluk ile 4 Sırbistan ile 11 anlaşma sağlandı.

Ekonomik ilişkileri güçlendirmek ve ticareti artırmak için kabine üyeleri, çok sayıda raporla geldiler Balkanlara… Önemli anlaşmalara imza attılar.

İşbirliği anlaşmaları çalışma, ticaret, ulaştırma, turizm ve medya gibi önemli alanlarla ilgiliydi. En kritiği ise savunma sanayi anlaşmasıydı.

Sırp mevkidaşı Aleksandar Vucic ile Belgrad'da düzenlenen basın toplantısında konuşan Erdoğan, "Türkiye ve Sırbistan'ın birlikte bir adım atması gerekiyor ama bu adım barışın korunması için kendi aramızda bir savunma sanayinin oluşturulmasıdır." dedi.

Erdoğan’ın bu açıklaması iki ülke arasındaki askeri işbirliğinin devamının geleceğinin mesajıydı.

VUCİC’İN ERDOĞAN HAYRANLIĞI

Erdoğan’ın Sırbistan ziyaretinde dikkat çeken önemli notlar vardı. Mevkidaşı Vucic, Erdoğan’a övgü dolu sözler söyledi. “Erdoğan geldikten sonra ülkesinin görüntüsünü değiştirdi” dedi.  Türkiye dünyanın en modern ülkelerinden biridir diye de ekledi…

Hatta Erdoğan’a olan sevgisini “Bir daha ki gelişinizde en az iki gece kalmalısınız” sözüyle açıkça dile getirdi.  Türkler ve Türkiye’ye karşı olan sıcaklığını da “Osman Ağa” türküsüne atıf yaparak belli etti Vucic…

Erdoğan'ın çok iyi bir dost olduğunu da söyleyen Vucic, "Ailemden biri hasta olsa hemen arar. Böyle düşünceli insanlar çok nadirdir. Benim hayatımda ise yok denecek kadar azlar" dedi.

Erdoğan ise Vucic’in sözlerini hafif bir gülümsemeyle dinledi. Vuçiç’in analizlerinden memnun olduğu belliydi…

UÇAKTA GAZETECİLERE O VİDEOYU İZLETTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan Sırbistan’dan dönerken uçakta gazetecilere iç ve dış siyasete ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

O toplantıda Erdoğan’a Gazze’deki soykırımın yıldönümü vesilesiyle paylaştığı ve tüm dünyada büyük yankı uyandıran video soruldu…

Cumhurbaşkanı o videoya ilişkin "Çok rahatsız olmuşlar. Benimle ilgili İsrail gazeteleri hemen manşet atmış. Gereğini yaptık, Allah tesirini halk etsin" dedi.

O videonun uçaktaki ekrana yansımasını isteyen Cumhurbaşkanı dünyada yankılanan videoyu gazetecilere bir kez daha izletti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan görüntüyü izledikten sonra Gazze’nin yanında olmaya devam edeceğiz mesajını verdi.