Hatırlayacaksınız. Çok değil 2021 yılında, yani bundan sadece 3 buçuk yıl önce, Türkiye suçla gerekli mücadeleyi yapmadığı iddiasıyla FATF yani “Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine İlişkin Mali Çalışma Grubu“ tarafından gri listeye alınmıştı.

Yakın zamanda da bu listeden çıktı. Listeden nasıl çıktığı, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın Pazar günü yaptığı paylaşımla ortaya konulmuş oldu.

T Ü R K İ Y E S U Ç L A M Ü C A D E L E D E D E S T A N Y A Z I Y O R

ALİ YERLİKAYA'NIN KARARLILIK İRADESİ

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, yeni kabinenin kurulduğu Haziran 2023'te, makamına oturur oturmaz, suçla mücadele konusuna özel bir özen göstermiş. Görüştüğüm Emniyet Müdürleri, her şubenin kendi işi haricinde, ayrıca aranan kişilerin yakalanmasına yönelik bir kota olduğunu söylüyorlar. Bazıları bundan yakınsa da, ortaya çıkan tablo bu kotanın nasıl bir sonuç verdiğini gösteriyor. 

T Ü R K İ Y E S U Ç L A M Ü C A D E L E D E D E S T A N Y A Z I Y O R 2

BÜROKRASİDEKİ TECRÜBESİNİ SAHAYA YANSITIYOR 

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, uzun süre kaymakamlık, valilik yaptı. Yine yıllarca da Sağlık Bakanlığında Personel genel müdürlüğü görevini yürüttü. Hangi personelin nasıl motive edilebileceğini, personelden nasıl verim alınabileceğini gayet iyi biliyor. Bunu da İçişleri bakanlığı yaptığı bu kısa süre içinde ispatladı. Kim demiş memur çalışmaz diye, birkaç küçük dokunuşla memurlarımız gayet de verimli çalıştırılabiliyormuş. 

GECE GÜNDÜZ HER KÖŞE BAŞINDA ASAYİŞ UYGULAMASI

Hepimiz denk geliyoruz. Şehir içinde en merkezi konumlardan en icra köşelere kadar, şehirler arası yolların en olmadık yerlerinde hep bir uygulama noktası. Polis ve jandarma gayet kibarca ehliyet kimlik soruyor, suçlulara göz açtırmıyor. Bugün uluslararası düzeyde arananları mercek altına alıyorum ama yurtiçinde aranan 10 binlerce suçlu da bu bir buçuk yıllık süreçte enselendi. 

T Ü R K İ Y E S U Ç L A M Ü C A D E L E D E D E S T A N Y A Z I Y O R 3

POLİS VE JANDARMA GÖREVİNİ EN İYİ ŞEKİLDE YAPIYOR 

Polis ve jandarma, sahada üzerine düşen görevi en iyi şekilde yapıyor. Yıllarca, yakalanmadan gezen suçlular, Ali Yerlikaya döneminde kafalarını çıkardıkları anda tepelerinde polisimizi buluyor. Bunun yanında yeni suç işleyenler de hemen yakalanıyor. Ne zaman toplumda infial yaratan bir olay yaşansa, polisin faili kısa sürede yakaladığını öğreniyoruz. Ancak maalesef kanunlardaki boşlukları çok iyi bilen bu suç makineleri, adliyeden serbest kalıyor. Bununla ilgili de düzenleme yapılacağını, adalet bakanı Yılmaz Tunç duyurmuştu. Ancak bildiğimiz polis ve jandarmanın, her delili titizlikle incelediği ve suçluları en hızlı şekilde yakaladığı.

T Ü R K İ Y E S U Ç L A M Ü C A D E L E D E D E S T A N Y A Z I Y O R 4

 500 GÜNDE ULUSLARARASI DÜZEYDE ARANAN 1000 SUÇLU YAKALANDI 

Hani başta belirtmiştim ya, “Ali Yerlikaya makama gelir gelmez suçla mücadeleye ayrı bir özen gösterdi” diye. Bunu bir buçuk yıl sonra daha net anlıyoruz. Zira 22 Haziran 2023'ten, içinde bulunduğumuz Ocak 2025'e kadar gelen 18 aylık süreçte yurtiçinde yakalanan, uluslararası düzeyde aranan 760 suç makinesi bunu net olarak gösteriyor.

Ayrıca Türkiye'nin, hakkında kırmızı bülten çıkardığı 240 suç makinesi de, yurtdışında paketlenerek ülkemize getirilmiş.

Toplam rakam tam bin.

Yanlış okumadınız tam bin! 500 günde bin suç makinesinin yakalanması demek, günde ortalama 2 suçlunun yakalanması demek. Mesela haftasonu Ermenistan'dan getirilen suç örgütü elebaşı Ercan Yılmaz tam 15 yıldır aranıyormuş. Kimseye bir söz etmiyorum. Ama 15 yıldır bulunamayan bir suçlu şimdi paketlenip getiriliyorsa, haklıya hakkını teslim etmek gerek.
Demek ki neymiş, isteyince oluyormuş. 

T Ü R K İ Y E S U Ç L A M Ü C A D E L E D E D E S T A N Y A Z I Y O R 5

SUÇLA MÜCADELE NEDEN ÖNEMLİ?

Yazının en başında belirttiğim, Türkiye'nin gri listede yer alması, olayın sadece suçla mücadele olarak görülmemesi gerektiğini ortaya koyuyor. Son yıllarda ülkemizde yaşadığımız hiper enflasyon bile bununla bağlantılı. Basitçe anlatmak gerekirse, o dönem ülkemiz gri listeye alınınca, yatırımcılar da Türkiye'ye gelmez, paralarını getirmez oldu. Dış finansman gelmeyince, içerideki para daraldı ve nakit kıymete bindi. Böylece fırsatçılara gün doğdu. Büyüklerimizin 70'li yıllara dair anlattığı, fahiş fiyat, stokçuluk gibi unutulan suçlar yeniden gündeme geldi. Gri listeden geçen yıl çıktık. Yavaş yavaş yatırımcılar için cazip bir ülke konumuna da geliyoruz. Enflasyon düşüyor, fiyatlar normalleşme evresinde. Yani 85 milyonun tamamını fakirleştiren suç örgütleri aynı zamanda bir Milli Güvenlik sorunu. Ali Yerlikaya da, bu sorunu kökünden çözmek için çabalıyor. Çabaları da her yönüyle olumlu olarak sonuçlanıyor. Kendisiyle haber dışında bir araya gelmedik, bir beklentim temennim yok. Bizimkisi gazetecilik görevimizi yerine getirmek. Tabloyu Türk Milletine doğru anlatmak. Başarabildiysek ne mutlu...