Sigortalılığın durdurulması ve durdurulan sürelerin ihyası; 4/B (Bağ-Kur) sigortalılarına özel uygulamalardır. Durdurma işlemi ancak kanuni düzenleme ile yapılabilmekte olup, durdurulmuş sürelerin ihyası içinse sigortalı ya da hak sahipleri diledikleri zaman başvuruda bulunabilmektedir.

***

Durdurmayı; 4/B (Bağ-Kur) sigortalılarına ödemiş oldukları prim tutarlarına karşılık gelen süre kadar hizmet verilerek o süre itibarıyla sigortalılıklarının sonlandırılması, borçlu dönemlerine hizmet verilmeyip borçlarının silinmesi olarak özetleyebiliriz.

2008, 2015, 2018 ve 2020 yıllarındaki kanuni düzenlemelerle hayata geçirilen sigortalılığın durdurulması uygulamalarının bir yenisine de 09.06.2021 tarihinde yürürlüğe giren 7326 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanunda yer verilmiştir. Düzenlemeye göre;

***

4/B (Bağ-Kur) sigortalılarından 30.04.2021 tarihi ve öncesine ait prim borçlarını 01.11.2021 tarihine kadar ödemeyen, yapılandırmamış veya taksitlendirmemiş olanların borçlu hizmet süreleri durdurularak prim borçları silinecektir.

Bu kişilerden sigortalılığa esas faaliyetleri devam etmiş olanların sigortalılıkları ise 01.05.2021 tarihi itibarıyla borçsuz olarak yeniden başlatılacaktır.

***

Bu işlem SGK tarafından 01.11.2021 tarihinden sonra otomatik olarak yapılacak olmakla birlikte beklemek istemeyen sigortalılar, bu tarihe kadar başvuru yaparak da sigortalılıklarının durdurulmasını ve borçlarının silinmesini talep edebileceklerdir.

Durdurulan sürelerin ihyası ise; durdurma uygulamasında silinen prim borcuna karşılık gelen hizmet verilmeyen sürelerin daha sonraki tarihlerde sigortalı ya da hak sahiplerince ödeme yapılarak tekrar kazanılmasıdır.

***

İhya talebe bağlı bir işlem olup zorunlu değildir. 4/B (Bağ-Kur) sigortalıları ya da hak sahipleri durdurulmuş sigortalılık sürelerini ihtiyaç duymaları halinde diledikleri zaman tekrardan sigortalılık süresi olarak saydırabilmektedir.

Bunun için yapmaları gereken; SGK’ya başvuruda bulunmak ve başvuru tarihindeki prime esas kazanç sınırlarına göre kendi belirleyecekleri kazanç üzerinden hesaplanacak ihya tutarını Kurumca belirlenen sürede ödemektir.