O'ndan önce doğan 3 kardeşi ömürsüz olmuştu. Ailesi yaşadığı evlat acılarının ardından O'nun doğumunu büyük sevinç karşılamıştı. Adını Mustafa koydular. Üzerine titriyorlardı…

Dikkat çeken bir çocuk oldu Mustafa... Arkadaşlarının içinde parlıyordu. Bu Işıltısını ilk fark edenlerden matematik öğretmeni Yüzbaşı Üsküplü Mustafa Sabri Bey, ismine ‘Kemal’ adını ilave etti.

Artık O, Mustafa Kemal’di… Soyadı kanunun ardından Atatürk soyadını aldı…

Mustafa Kemal’e ‘Atatürk’ soyadının kim önerdiği hususunda ise iki isim üzerinde ayrılık söz konusudur.
Atatürk soyadının mucidinin Naim Ozan Onat olduğu da iddialar arasında Safvet Arıkan olduğuda…
Ata’nın manevi kızı Afet İnan’da Safvet Arıkan’ı ismini işaret etmiştir…

Öte yandan Ata’nın doğum tarihi ise net olarak bilinmemektedir… Bu muammanın sebebi ise Osmanlı’da yeni doğan bebeklerin doğum tarihlerin ekseriyetle kayda geçmemesi. 
Bu bilinmez üzerine Ata’nın doğum tarihine ilişkin çeşitli araştırmalar ve bir takım iddialar ortaya atılmıştır.

İlk olarak Ata’nın doğum gününü 19 Mayıs ilan ettiği olaya bakalım. İngiltere kralının ricası üzerine Türk yetkilerinden Ata’nın doğum gününü kutlamak için bilgi istenir. Bunun üzerinde devlet kayıtlarından bu bilginin yer alamadığı anlaşılır ve olay Ata’nın huzuruna kadar gider.

Atatürk de bu karışıklığı, “Anacım hep derdi ki oğlum seni bir bahar günü doğurdum”. Sonrasında da ilave eder: “Bu bir 19 Mayıs günü niçin olmasın?” Bu vesileyle olay çözülür. 
Ve Ata’nın doğum tarihi ilk kez resmi kayıtlara 1936 yılında bu olayla intikal etmiş olur…

19 Mayıs Ata’nın Samsun’a ayarak basarak kurtuluş meşalesini yaktığı gündür…
Ayriyetten de Tevfik Rüştü Aras, Ata’nın doğum tarihi için birlikte yapıkları araştırmaları ileri sürerek tarihi 10 Mayıs ve 20 Mayıs aralığına kadar daralttıklarını aktarır.

Ata’nın çıkardığı ilk resmi kimlik kartındaki bilgiler Rumi takvime göredir. İlk nüfus kayıt tarihi 18 Ekim 1922, kayıtta görünen doğum tarihi ise Rumi 1296’ şeklindedir. Ali Güler, ortaya çıkardığı bu belgeye istinaden Ata’nın doğum tarihinin 4 Ocak 1881 Salı olarak saptadığını ifade etmiştir.

Ata’nın annesi Zübeyde Hanım ise 1922 yılında verdiği röportajda  “O zamanki Hamidiye kâğıtlarına gün ve ay yazılmaz, yalnız yıl yazılırdı. Ben oğlum Mustafa’yı ‘Erbain Soğukları’ devam ederken doğurdum. Bu, doğum benim aklımda kaldığına göre 23 Kânunuevvel 1296 tarihine düşmektedir” demiştir.

Faik Reşit Ünat’ta araştırmaları sırasında Ata’nın doğduğu mahalleye giderek komşularla görüşmüştür. Lakin doğum tarihine ilişkin ilkbahar- sonbahar çelişkisiyle karşılaşmıştır…
Zübeyde Hanım, yaşamının son yıllarında verdiği bir röportajda ise oğlunu Selanik’te ‘dondurucu kırklar’ olarak anılan ve kışın en soğuk kırk gününü ifade eden dönemde doğurduğunu ifade etmiştir.

Ata’nın kız kardeşi Makbule Atadan ise annesinin ona Mustafa Kemal'in fırtınalı bir gecede doğduğunu söylediğini aktarır.

Ali Fuat Cebesoy’da Ata’nın kendisine “Senden birer yaş büyüğüz” dediğini ifade eder. Cebesoy 1882 doğumludur…

Öte yandan Ata’nın doğum tarihini; Enver Behnan Şapolyo 23 Aralık 1880, Şevket Süreyya Aydemir 4 Ocak 1881, Muhtar Kumaral ise 13 Mart 1881 olarak iddia etmektedir.

SON SÖZ
Ata'nın resmi doğum tarihi net olarak bilinmese de Türk milletinin karanlık kaderine bir güneş gibi doğduğu tarih bellidir. 19 Mayıs Ata'nın da kendine ithaf ettiği gibi O'nun, ve Türk milletinin yeniden doğduğu tarihtir...