Fikir işçisi gazeteciler, tarihe geçen mücadeleleri ile haklarına bundan 64 yıl önce kavuştu…

Tarihler 1961 yılının ilk günleriydi. Basında bir hayli hareketli günler yaşanıyordu.

Basın çalışanlarına bazı haklar ve yasal güvence sağlayan "212 sayılı Kanun" 4 Ocak 1961'de kabul edilmişti.

Dönemin büyük gazetelilerin patronları tarafından bu kanuna itirazlar sürerken kanun 10 Ocak 1961'de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

VE Türk basın tarihine geçecek çalkantılı 3 uzun gün ufukta belirdi.

Gazetecilerin haklarını güvenceye alan yasaya karşı çıkan 9 büyük gazetenin patronu tepki çeken bir boykota imza attı.

"212 sayılı Yasa" ve "Basın İlan Kurumunun Oluşmasına İlişkin 195 sayılı Yasa"nın kendilerine yüklenen sorumluluklarını kabul etmeyen 9 gazete sahibi ortak bir bildirdi yayımladılar. Bildiride yasanın mesleki sakıncalar doğuracağını ileri sürerek ve gazetelerinin baskısını 10 Ocak’tan başlayarak 3 günlüğüne durdurduklarını kamuoyuna duyurdular.

9 Patronun yasayı protesto etme gerekçesiyle 3 günlük yayın durdurma kararına en etkili cevap ise basın emekçilerinden geldi.

Basın emekçileri ortak bir tutum olarak 9 patronun bu hamlesine karşı vatandaşı mağdur etmemek ve haklarını aramak doğrultusunda ‘Basın’ adlı bir gazeteyi hayatı geçirdiler.

9 patronun bildirisinin akabinde 10 Ocakta gerçekleşen sessiz yürüyüşün ardından 11 Ocakta ‘Basın’ gazetesi 3 günlük yayın hayatına başladı.

‘Basın’ gazetesinin ilk günkü manşeti ‘Daima Halkın Hizmetindeyiz’ oldu. 9 büyük gazetenin 3 günlük yayın durdurma kararının ardından yayımlanan ‘Basın’ gazetesi büyük ilgi gördü. Gazetenin 100 bin tirajına ulaştığı yazıldı

Basın emekçilerinin büyük bir dayanışmaya imza atarak patronlara karşı giriştikleri bu hak mücadelesi tarihe '9 Patron Olayı" olarak geçti....

Basın emekçilerinin bu boykot zarfında düzenlediği sessiz yürüyüşler esnasında ise dikkat çeken bir döviz ise adeta bu direnişin sloganı haline geldi: “Simidimiz ve hürriyetimiz”…

Günümüzde ise 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü olarak kutlanan bugün, 1962’de İstanbul Gazeteciler Sendikası’nın 10 Ocak’ı Çalışan Gazeteciler Bayramı olarak anmasıyla başladı. 1971’de ise bayram kelimesi değiştirilerek bugünün 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü olarak anılması tarihte yerini aldı.

9 patron 212 sayılı yasağı protesto etmek için aldıkları boykot kararı büyük tepki toplamıştı. 3 günün sonunda yasada herhangi bir değişiklik olmasada gazete patronları çeşitli yollarla ile yasanın etrafından dolanarak çalışanların aleyhine uygulamaları hayata geçirmiştir.

1961 yılında tarihine geçen “9 Patron Olayı”nın ardından sular bir mühlet durulsa da 1963 yılında 212 sayılı yasa üzerinden yeni bir kriz patlak vermiştir…

SON CÜMLE

Gece gündüz demeden çalışan basın emekçilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü kutlu olsun…