Türkiye, dış politikada izlediği yerli ve milli diplomasi ile küresel güçleri irite etmeyi sürdürürken, bütün umutlarını 14 Mayıs'a bağlayan hasım odaklar, hem 14 Mayıs'ta hem de 28 Mayıs'ta Türk Milletinin yanıtını aldı.

"Türkiye'de iktidarı demokratik yollardan değiştireceğiz" açıklaması yapan, medya üzerinden Türkiye'ye tepeden bakmaya kalkan Biden, 28 Mayıs gecesi sandıkların tamamının açılmasını beklemeden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ilk tebrik eden isim oldu. Yunanistan Başbakanı Miçotakis'te tebrik edenler arasındaydı. Amiyane tabirle biat etmekten başka çare yoktu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın göreve başlama törenine Ermenistan Başbakanı NikolPaşinyan da geldi. Paşinyan'ın, ülkesindeki sert muhalefete rağmen törene gelmesi değerliydi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da, Azerbaycan dönüşü yaptığı açıklamada Paşinyan'ın icabetine ayrı bir parantez açtı, teşekkür etti. Bu arada İletişim Başkanı Fahrettin Altun öncülüğünde hazırlanan 2 dev kitapta, Türkiye Yüzyılının başlama töreninin ve Türkiye Yüzyılının dünya medyasında nasıl yankılandığı, haber metinlerinin çevirileriyle birlikte tarihe kaydedilmiş. İki eser de, Erdoğan'ın ezici seçim galibiyetinin ardından, dünya kamuoyunun Türkiye'ye hangi pencereden baktığını net şekilde ortaya koyuyor. Emeği geçen herkesin eline sağlık. Tam arşivlik bir başyapıt olmuş.

İsveç somut adımlar atacak mı?

NATO'ya girmek için Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı olmasını bekleyen İsveç, oyalama taktiğini bırakıp, Türkiye'nin taleplerini yerine getirmek için alel acele adımlar atmaya başladı. Kabinenin kurulmasının hemen ardından, Beştepe'de Akif Çağatay Kılıç ev sahipliğinde İsveç zirvesi gerçekleşti. Akif Çağatay Kılıç, yaptığı açıklamada "somut adım" vurgusunun altını birkaç kez çizdi. Taleplerimiz açık ve netti: İslamofobiye karşı teminat, teröristlere hamilik yapmaktan vazgeçilmesi. Türkiye'de hakkında ceza verilmiş teröristlerin korunup kollanmaması ve iade edilmesi.

Erdoğan: Miçotakis'e söyleyeceklerim belli

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan dönüşü yaptığı değerlendirmelerde Miçotakis'in de kendisini tebrik için aradığını söyledi ve Vilnius'ta ona neler söyleyeceğini anlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Vilnius'ta böyle bir şey olması halinde biz görüşmekten çekinmeyiz. İki komşu ülkeyiz. Söyleyeceğimiz şeyler belli. "Sayın Başbakan, bu silahlanmayı bırakın artık. Yani bu silahlanmayla nereye varacaksınız? Durmadan Amerika size bol bol silah veriyor. Bedava verdiği için mi alıyorsunuz, yoksa para pul istemiyor da böyle mi alıyorsunuz?" Herhalde bunları bir konuşuruz. Şunu da bilin ki biz düşmanlarımızı çoğaltmak için değil, azaltmak için varız. Türkiye budur, Erdoğan budur" dedi.

Miçotakis Prag'dan ders almış

Aslında Miçotakis, Erdoğan'ın nasıl bir Lider olduğunu bire bir bilen isimlerden. New York Times, Ekim ayında Prag'da basına kapalı gerçekleşen yemekte Miçotakis'in yüzüne karşı Erdoğan'ın neler söylediğini yazdı. Buna göre, yemekte teamüllere aykırı şekilde söz alıp, Türkiye'yi hedef alan konuşma yapan Miçotakis, Erdoğan'dan cevabını alınca yerine oturmuş. Yunan medyası da New York Times'ın haberine sayfalarında geniş yer verdi. Aynı Miçotakis bugün Erdoğan'ı ilk tebrik eden isimlerden biri oluyorsa, 11 Temmuz'daki Vilnius zirvesinde görüşebilmek için randevu arayışına giriyorsa bunun bazı nedenleri var. En önemli nedeni şu; sırf ABD destek veriyor diye, Erdoğan'a rağmen bölgede herhangi bir adım atılamaz.

Türkiye Yüzyılının başında Bölgesinde Lider Türkiye!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'ye de, Rusya'ya da, NATO'ya da, İran'a da, Irak'a da, Ermenistan'a da net mesajlar verdi. Türkiye yerli ve milli diplomasiden taviz vermeden yoluna devam ederken, Türkiye Yüzyılının başlangıcında, bölgesinde sözü dinlenen bir ülke olmayı başardı.