Her sabah uykudan uyanırız, bir gün ameliyata yatar uyanırız. Bir gün şeytana, arkadaşlara uyar fazla alkol alıp sarhoş uyanırız. Bir gün korkudan kendimizi kaybeder uyanırız. Keşke bir gün de gaflet uykusundan uyanıp günahlardan kaçıp ibadetle geçen bir gecenin sabahına uyansak.
***
Bir fikir adamı yanında devamlı kalem, kâğıt ve hatta kitap bulundurmalıdır. Erken yaşta dert bulup içmek için yanında 24 saat yedek sigara paketi taşıyanlar varken şair ve alimler de insanlığa hizmet etmek için yanında önemli malzemelerini bulundurmalıdır.    
***
Çocukken bol ekşi meyve yiyenler ömür boyu unutkan olurlar. Laf lafın anahtarıdır. İhlasla devamlı yapılan zikir ve ibadetler rahmet getirir. Olaylar karşısında karla karışık fırtına gibi ama davranışı kış mevsimi gibi.
***
Bakarsın adam köyün imamı, iki tane oğlu yetişmiş. Birisi namaz kıldıran, insanları irşada davet eden bir evlat. Diğeri oyun -kumar- oynayan ve başkalarını da bu günaha başlatan birisi olarak yetişir.
***
Marifetli bir kimsenin hazırladığı lezzetli bir limonatayı içtiğimiz zaman Cennet-i Ala’yı hatırlarız. Acaba Müslümana yakışmayan alkol türevleri içildiği zaman cehennemin korkunç ateşini kaç kişi hatırlar?
***
Askerlikteki alay şanlı ordumuzun bel kemiğidir. İki dost arasındaki arkadaşlardan birinin diğerini alaya alması ise dostluğa inen en büyük darbedir. Dostlardan gelen darbe çok acıtır insanı.
***
Bazı hükümdarlarda kıymetli cevherlerle süslenmiş bir taç bulunur. O kimsenin Allah Resulü’ne tam bir imanı, düzgün bir ibadeti varsa, dili tatlı, eli cömertse inşallah onun cennette daha güzel tacı olacaktır. 
***
Bazı hükümdarlarda ise milletine hizmet etmek için yanıp tutuşan Yavuz Sultan Selim Hazretleri ruhlu bir baş bulunur. Sonuç itibariyle Peygamber Efendimizin dediği gibi ‘Bir kavmin efendisi, en makbulü, onlara hizmet edendir’. 
***
Gül solduğu zaman da güzeldir, ibadetli Müslüman ise yaşlandığı zaman hem nurludur hem güzeldir. Her canlı ölüm sınırındadır fakat sararan yaprak daha çabuk düşer.
***
Işıkla alevi karıştırmayın. Işığın ziyası etrafı aydınlatır, alev ise biraz yükselip söner. Samimi arkadaş zorlukla karşılaşsa bile dostluğu devam ettirir. Samimi olmayan ise en küçük bir sıkıntıda sana arkasını döner. 
SON SÖZ
İnsanların malına göz dikmen Cenab-ı Hakk’ın sana olan merhametini azaltır. Aklını kullanan ve Rabbine teslim olan -tecrübe ile sabittir- bereketli bir hayat yaşamıştır.