Sigortalının işe giriş bildiriminin elektronik ortamda verilmesi gereken son gün hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil gününe denk geliyorsa tatilin sona erdiği günü takip eden günde verilirse de yasal süresinde verilmiş sayılacağını da hatırlatmak istiyorum.

Buna göre, "Sigortalı işe giriş bildirgesinin verilmesi gereken yasal sürenin son gününün resmi tatile rastlaması halinde bildirge, resmi tatili izleyen ilk iş günü içinde Kuruma verildiği takdirde süresi içinde verilmiş sayılacaktır."

***

Örneğin, 01.02.2024 tarihinin Pazar gününe denk gelmesi halinde ve işe başlayacak olan bir sigortalının, işe giriş bildirgesi 02.02.2024 tarihinde, işe giriş tarihi 01.02.2024 olarak belirtilerek verilmesi halinde yasal süresinde verilmiş sayılacağını da belirtmek isterim.

Özellikle belirtmek gerekir ise, Sigortasız işçi çalıştırılması durumunda hem yüklü miktarda idari para cezası uygulanmakta, hem devletin istihdamla ilgili işverenlere vermiş olduğu teşviklerin kesilmesi veya geriye dönük faiziyle birlikte geriye alınması, hem de sigortasız işçiden dolayı prim borcunun faiziyle birlikte ödenme zorunluluğu ile karşı karşıya kalacağını da belirtmek gerekmektedir.

***

Yukarıda belirtilen duruma göre;

Sigortalı işe giriş bildirgesinin süresinde verilmediğinin Mahkeme kararıyla veya Müfettiş/Denetmen incelemesiyle ya da bankalardan ve diğer kamu kurumlarından alınan yazı veya tutanaklardan tespit edilmesi halinde her bir sigortasız olarak çalıştığı belirlenen sigortalı için iki asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanmakta olduğunu da belirtmek istiyorum.

***

SGK Kurumuna Elektronik ortamda Aylık prim ve hizmet belgesinin süresinde verilmediğinin Mahkeme kararıyla veya Müfettiş/Denetmen incelemesiyle ya da Bankalardan veya diğer Kurumlarından alınan yazı ve tutanaklardan tespiti ve geriye dönük prim ve hizmet belgesi verilmesi halinde her bir ek/asıl aylık prim ve hizmet belgesi için iki asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanacaktır.

***

Ayrıca, Sigortasız çalıştırılan işçiler, hizmetlerinin geçtiği yılın sonundan başlayarak beş yıl içerisinde İş Mahkemesine başvurarak, sigortasız çalıştırıldıklarını ispatlayabilirlerse, bunların mahkeme kararında belirtilen aylık kazanç toplamları ile prim ödeme gün sayıları emeklilik hesabında dikkate alınmaktadır.

İŞ GÜVENCESİ

Ülkemiz çalışma hayatının en önemli alanlarından birisi de iş güvencesi veya işçinin iş akdinin feshe karşı korunması için yapılan yasal düzenlemelerdir.

İş güvencesi kapsamındaki işçinin çalışmış olduğu işyerinde işe devamlılığının sağlanması, geçerli ya da haklı veya yasalarda öngörülen ve ahlaki olmayan bir sebep olmadan işten çıkarılamamasının mümkün olmamasıdır. Bir sonraki yazımızda bu konuyu detaylıca ele alacağız.