Hayata dair bildiğimiz bir kesinlik varsa o da ölümdür! Acı da olsa bu gerçeklik, herkesin başındadır ki gelişinin bir vakti ve yeri yoktur!
Hani derler ya ‘insan plan yaparken kader güler’ diye işte tam da böyle ölümün planı olmaz. Fakat öldürmeye kastın ve hatta öldürmenin planı olur!
Ne yazık ki kentlerimiz, öldürmeye kast ve öldürme planı ile imar bulmuştur. Ve bu ölümcül plandan çıkış için bir kurtuluş planı yapmaya ihtiyaç vardır. Kaderci olmayan, intihar eğilimi göstermeyen bir plan!
***
Bugün toplumumuz adına derin bir yüzleşme sayılabilecek 6 Şubat’ın yıl dönümü.
Ülkemizin depremselliğiyle, yapılarımızın güvensizliğiyle, rant hırsının büyüttüğü çıkar bataklığıyla, kolektif aklın yoksunluğuyla, bireysel sorumsuzluğun toplumsal yüküyle, kamusal olanın yetersizliğiyle, on binlerce ölüme neden olan yıkım acısı ve kederi ile bize ayna tuttu.
Hayatımızın değersizliğini, hayatımızı değersizleştirdiğimizi, hayatımızın değersizleştirildiğini ve topyekûn bir yanılsama içinde sorumsuzluk sarmalına sıkıştığımızı gördük.
***
Üstünden 2 yıl geçti ve yüreklerdeki acı taze ama bu felaketin ardından beklenen eylem nerede?
Evet, devlet bölgede 200 binden fazla konut inşa etti ve etmeye devam ediyor. İstanbul’da ‘yarısı bizden’ kampanyası ile kentsel dönüşüm hızlandı.Ancak deprem, Anadolu’nun bir çarşaf gibi üstüne serildiği ip; bir uçtan diğer uca uzanıyor. Üstelik kolları da var.
Ve 3,5 milyonluk nüfusuyla Bursa, olası fay hareketliliğinin en riskli bölgelerinin başında geliyor. Devletin İstanbul’daki kampanyasını Bursa’ya da uzatması gerekir. Lakin vatandaş da kendini hazırlamalı!
***
İşte Mümine Alpürtü! Eli öpülesi Anadolu Kadını!
Yıldırım’ın Davutkadı Mahallesi’nin bir sakini olarak hem sorumlu bir vatandaş hem de bir kahraman.
Yaşadığı bölgenin eski ve riskli yapılarının hayati tehlikesinin farkında olan Mümine Alpürtü, daha güvenli yapılarda oturmak için harekete geçerek mahallesinde kentsel dönüşümün öncüsü oldu.
Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz’a bizzat giderek ‘kentsel dönüşüm istiyoruz’ diyen ve komşularını örgütleyen Mümine Alpürtü’nün mahallesinde kentsel dönüşümün birinci etabı için ilk beton döküldü.
Başkan Oktay Yılmaz, Mümine Alpürtü’yü bölgede kentsel dönüşümün başlamasının mimarı nitelendirerek vatandaşlara örnek gösterdi ve şöyle seslendi:
“Şehirlerimizi bir an önce dönüştürerek, depremlere ve olası afetlere karşı dirençli hale getirmeliyiz… Sinandede, Musababa, Yediselviler ve Davutkadı Mahallelerimizdeki hemşehrilerimizden kentsel dönüşüme destek vermelerini istiyorum…”
Bölgede yıkımları tamamlanan ve temeli atılan alanda 7 bloktan teşekkül 238 bağımsız bölüm inşa edilecek ikinci etabında ise uzlaşmalar yüzde 86’ya ulaştı. Ki orada da yıkımlar yapılıyor…
Dedik ya vatandaş kendini hazırlamalı. Ölüme ve ölümün acısına değil! Fırsat varken bir yaşam planını hep birlikte kurmaya!..
***
Dün, Yıldırım Belediyesi’nin davetiyle katıldığım bu temel atma töreninin ardından Mimarsinan Mahallesi’nde yapımı tamamlanan birinci etap kentsel dönüşüm projesinin anahtar teslim törenine de icabette bulundum.
Şunu söylemek gerekir ki 6 Şubat sonrası Bursa’da kentsel dönüşüme dair bir eylem varsa onun da en doğru şekliyle yalnızca Yıldırım’da olduğu açık ve seçik ortada…
Yıldırım’da mülkiyet sorunu vardı ki kentsel dönüşümün önünde engeldi, Yıldırım Belediyesi imar uygulamaları ile bu engeli kaldırdı ve vatandaşı tapuya kavuşturdu.
Yıldırım’da bazı bölgeler, mühendislik hizmeti almadığından riskli sayılıyor ve çöküntü olarak görülüyor Yıldırım Belediyesi, vatandaşı kapı kapı uyarıyor ve en önemlisi yüzde 100 oranında uzlaşma sağlayıp kentsel dönüşümün vatandaşla nasıl yapılacağını örnekliyor.
Bir yandan uzlaşılan bölgelerde yıkımlar sürüyor, öte yandan yıkımı yapılmış alanlarda inşa devam ediyor, diğer taraftan biten projelerde vatandaş yeni ve güvenli evine kavuşuyor.
Bugüne kadar 5 bin konut tamamlanmış, 2 bin 500 konut yapım aşamasında ve toplamda 30 bin konut dönüşecek… 27 farklı noktada kentsel dönüşüm şantiyesi çalışıyor…
Mimarsinan Mahallesi kentsel dönüşümünün ilk etabında 131 konut, 2 bin 118 metrekare ticari alan yaşama açıldı. Bu dönüşümle 600 metrekare yeşil alan ve otopark da kazandırıldı…
***
6 Şubat’ın yıl dönümünde görüyoruz ki Yıldırım’da eylem var. Yıldırım deprem sergisi açmıyor! Depreme hazırlanıyor. Hem öncesine hem anına hem de sonrasına!
İlçede olası afetler için tüm muhtarlara telsiz dağıtan Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, temel atma töreninde güzel bir ifade kullandı: İşte bu temel atma, fiili duadır!
Kaybettiklerimizin ardından veya başımıza gelecekler karşısında sözle dua ederiz fakat biliniz ki dua aynı zamanda eylemdir.
Bitirirken bugün için dua niteliğinde eylemin tedbir almak olacağı aşikar, bundan ötürü vatandaşa diyorum: Kendini hazırla!
Dua edenlere ve en çok da yaşantısı dua olanlara saygıyla…