2008/Ekim öncesi sigortalı olan 4/A kapsamındaki sigortalıların 28. maddenin beşinci fıkrası gereği, çalışma gücü kaybına ilişkin tespitlerinin yapılması için hastaneye sevk işlemleri, sigortalıların müracaatlarına istinaden, en son çalıştıkları işyerinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüğü/sosyal güvenlik merkezlerince yapılacaktır.

***

SGK’nın ilgili birimince sigortalılar, ikamet ettikleri illerde bulunan Sağlık Bakanlığı tarafından sağlık kurulu raporlarını düzenlemeye yetkilendirilmiş devlet hastaneleri, eğitim ve araştırma hastaneleri ile Devlet üniversite hastanelerine sevk edilecektir.

***

Sigortalıların bu kapsamda sağlık kuruluşuna sevk işlemi yapılırken en az 16 yıllık sigortalılık süresi ve 3700 gün prim gün sayısının olması şartı aranacaktır. Bu koşulları yerine getirenlerin sevk işlemlerine ilişkin tüm masraflar SGK tarafından karşılanmaktadır.

***

Sigortalıların 3 bin 700 prim gün sayısını hizmet borçlanması yapmak suretiyle tamamlaması ve borçlanma bedelini ödemeden sevk işleminin yapılması halinde, sevk işlemi yapılacak, ancak sevke ilişkin tüm masraflar sigortalılar tarafından karşılanacaktır.

***

Çalışma gücü kaybı nasıl belirlenecek?

İlgili sağlık kuruluşları sigortalıların engellilik durumunu Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre belirlemektedir.

***

Sağlık kuruluşları tarafından hazırlanan ve bu raporlar, Sosyal Güvenlik Kurumunun sağlık kurulu tarafından yeniden değerlendirilecek ve sigortalıların çalışma gücü kayıp oranları farklı bir yönetmelik olan Maluliyet ve Çalışma Gücü Kaybı Tespiti İşlemleri Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde belirlenecektir.

***

Kurum Sağlık Kurulunca, hafif (çalışma gücü kaybı yüzde 40-49 arası) ve orta (çalışma gücü kaybı yüzde 50-59 arası) düzeyde çalışma gücü kaybı oranı tespiti yapılacağı gibi, sigortalının kontrol muayenesine tabi tutulup tutulmayacağına da karar verilecektir.

Kurum sağlık kurulu kararlarına itiraz, Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kuruluna yapılabilecektir.