Sosyal fobi yaşayan kişiler çoğunlukla içedönük özellikte oldukları,  düşük ve kısık bir ses tonu ile konuştukları, ortamda kendilerine yönelik olumlu bir eleştiri yapıldığında ya da iltifat edildiğinde, bunu sessizce geçiştirdikleri, kendilerini açık ve net bir şekilde ifade etmekten çekindikleri gözlenmektedir. 

S O S Y A L F O B İ (2)

***

Sosyal ortamlarda dikkatin kendilerinde olmasından hoşlanmadıkları, genelde kalabalık ortamlardan kaçındıkları ve genellikle onlara büyük bir konfor alanı sunan evde zaman geçirmeyi daha çok tercih ettikleri görülmektedir

***

Sosyal fobi yaşayan bireylerde sosyal etkileşim esnasında ya da herhangi bir sosyal ortama girildiğinde yüzde kızarma, nabzın hızlanması, titreme, terleme, mide bulantısı, baş dönmesi, kaslarda gerginlik ve normal bir şekilde nefes alamamak gibi bazı fiziksel belirtiler de görülebilmektedir.

***

Sosyal fobiye sahip olan bireyler için telefonda konuşmak, yeni biriyle tanışmak, başkalarıyla birlikte yemek yemek, bir iş yaparken izlenmek, kalabalık içinde konuşmak, otorite sahibi kişilerle bir arada bulunmak önemli tetikleyicilerdir.

***

Bu tür durumlarda kinin önemli oranda korku ve endişe hissettiği görülmekte ve bu sebeple bireyin bu tür durumlardan kaçınma davranışı sergilediği görülmektedir.

S O S Y A L F O B İ (2) 1

***

Sosyal fobi tedavisinde öncelikle bireyin hangi durumlarda rahatsız hissettiği tespit edilir. Diğer insanlarla yemek yemek, ortamdaki sohbete katılmaktan kaçınmak, toplu yerlerde endişeli hissetmek gibi durumlardan hangilerini yaşadığı ve bunlarla karşılaştığında nasıl davrandığı belirlenmelidir.

***

Semptomların azaltılması için kişinin rahatsızlık hissettiği durumlarla ilgili duygu ve düşüncelerini kontrol etmek gerekir. Ek olarak kaçındığı ve korku hissettiği durumlardan kaçınması da azaltılmalı, kişinin sosyal durumlardaki endişesini kontrol altına alabilmesi sağlanmalıdır.

***

SON SÖZ

Tüm bunlar için psikoterapi tedavisi önerilmekte ve bazı durumlarda ilaç tedavisi de uygun görülebilmektedir.