Mimar Sinan gibi kafayı yormazsan, işinin mecnunu olmazsan eserlerin Selimiye Camisi gibi parlamaz. Eskilerin berber çırağı yetiştirirken rüyasında tıraş ettiğini görmeyene tıraş vermedikleri gibi başarı için tutku lazım.

***

Yaptığın, yapmak istediğin veya çalıştığın iş ile yaşamadan başarılı olma şansımız yok. Bu okul da olur, iş de, meslek de, proje de. Benim bildiğim başarının tek formülü var; çalışmak.

***

10.000 saat kuralını biliyorsunuzdur. Uzmanlaşmak istediğiniz herhangi bir işte on bin saat mesai harcamadan, o işle yaşamadan başarılı olmak çok zor. İçinden gelecek, seni zorlayacak.

***

Hayal edebilirsin, başkalarını model alabilirsin, yaptığın işte başarılı olmak isteyebilirsin. Hayallerine ulaşmak için tek yapman gereken o işi özümseyerek daha iyisini yapmaya çalışmak.

***

Başkalarından daha iyi, daha farklı yapmanın yöntemlerini sadece düşünmek değil göstermek gerekli. İçinden gelerek tutkuyla yapıyorsan zaten o duygu karşındakine geçer, hisseder.

***

Bir de şu tarafından bakmak, bakış açısını değiştirmek de lazım. Herkes bu hayatta şanslı olmayabilir. Belki istediğiniz işi yapamıyor da olabilirsiniz.  Belki hayalleriniz de çok farklıydı.

***

Ama biz olumlu tarafından ya da gerçekçi tarafından bakalım. Nasıl ki ‘sevdiğini alamıyorsan aldığını seveceksin’ sözü gibi nikahta keramet vardır diyelim. Ne demek istiyorum?

***

Hayal ettiğimiz, istediğimiz işi yapamıyorsak da geçimimizi sağladığımız iş bizim için en iyi iş. O zaman işimizi sevmeye çalışalım. Çünkü rızkımızı buradan kazanıyoruz. Olumlu bakıp sevmeye çalışırsak o işi çok daha iyi yaparız.

***

Genç kardeşim toplumda itibarlı olmak mı istiyorsun? Eğitimde ve ticarette başarılı olacaksın. Peki hem insanlar hem Rabbimiz katında değerli mi olmak istiyorsun? O zaman ehl-i sünnet üzere hayatına devam eden ilim sahibi olacaksın. Yoksa gayretsiz ve hedefsiz bir insan toplum içinde ne itibarlı olabilirsin ne de değerli.

***

Bir taraftan hayırlı bir müjde gelse ne kadar seviniriz. Fakat Rabbimize secde yapamadığımız zaman üzülmüyoruz. Şuna kesin olarak inanmalıyız ki dünyada secde ve şükür yapmadan ahirette Cennet müjdesi gelmez.

***

SON SÖZ

Nankör bakar kör uyuruz haberimiz olmaz. Günah işleriz melekler tarafından fotoğrafımız çekilir, haberimiz olmaz. Yüce İslam’dan uzaklaştıkça -Allah muhafaza- cehennemi hak ederiz, haberimiz olmaz.