AK Parti 4. Olağanüstü Büyük Kongresi’ni 7 Ekim Cumartesi günü gerçekleştirdi.

14 Eylül’de bu köşeden yayınladığım ‘7 Ekim’e doğru AK Parti’ başlıklı yazıda kongreye ilişkin duyumları paylaşmıştım. (https://www.liderhaber.com.tr/7-ekime-dogru-ak-parti)

Binali Yıldırım’ın bırakacağına yer verdiğimiz yazıda İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi’nin sürpriz isimler arasında konuşulduğuna değinmiştim.

Binali Yıldırım bıraktı. Çelebi’nin durumunda ise geçen haftalarda kendisi hakkında sosyal medyada ortaya atılan birtakım iddiaların etkili olduğu söyleniyor.

***

Efkan Ala, MKYK ve MYK’daki yeri ve görevini kordu. Bu, aynı zamanda Ala’nın Bursa’daki abilik rolünün de perçinlenmesini sağladı.

Hiç şüphesiz genel seçimlerde olduğu gibi yerelde de Ala’nın yönlendirici rolü öne çıkacak ve özellikle merkez ilçelerde belirleyici etkisi olacaktır.

Önceki listede Bursa’yı temsil eden iki isimden biri olan Milletvekili Ayhan Salman, görevi eski milletvekili Önder Matlı’ya bıraktı.

Matlı’nın MKYK’da yer almasını sürpriz olarak yorumlayanlar olduğu gibi bekleniyordu diyenler de var.

14 Eylül’deki yazıda Bursalı bir genç iş insanının listede yer alacağı söylentilerine yer vermiştim. İşin açığı direk kesin bir isim olmadığı için ucunu açık bırakmıştım.

24 ve 25’inci dönemlerde Bursa’dan milletvekilliği yapan Önder Matlı, siyasete kısa bir mola vermiş ve işlerine konsantre olmuştu.

Her seçimde adı bir adaylıkla yan yana getiriliyor fakat kendisi sessizliğini koruyordu.

Bursa Ticaret Borsası (Bursa TB) Yönetim Kurulu Başkanı, abisi Özer Matlı ile şirketlerini büyüterek önemli yatırımlara imza attıktan sonra Önder Matlı’nın siyasete merkezden dönüşü dikkat çekti.

Karacabeyli Önder Matlı’nın bir diğer özelliği de Bursa’da Balkan camiasındaki etkin konumu olacaktır.

Öte yandan Matlı’nın, şimdilerde adı İYİ Partiyle anılan önceki Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile yakın ilişkisi de göz ardı edilmemeli. İki isim birlikte yakın tarihlerde Balkan turuna çıkmış ve ziyaretleri basında yer bulmuştu.

***

14 Mayıs ve 7 Ekim’deki değişimin gücüne bakıldığında AK Parti’nin yerel seçimleri de bir yenilenme hareketine dönüştürmesi beklenmeli…

Kongrede yeniden AK Parti Genel Başkanı seçilen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın şu sözleri bu varsayıma ana referans sayılıyor: Kendini sürekli yenilemeyi başarabilen en büyük siyasi organizasyon…

Özellikle milletvekilliği seçiminde koşulsuz uygulanan 3 dönem kuralının Mart 2024’te de esnetilmeyeceğini öngörmek zor değil.

Bursa’da bu kurala katılan mevcut başkanlar zaten biliniyor.

İkinci döneminde olan, toplumsal tepkiyle birlikte ‘mental yorgunluk’ belirtileri verenler de görülüyor.

14 Mayıs’ta 3 dönem kuralına takılarak liste dışı kaşan eski Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu’nun 7 Ekim dengesinde nasıl bir yol izleyeceği merak konusu.

Adı Osmangazi Belediyesi Başkanlığı için geçen Çavuşoğlu’nun Büyükşehir için de olası isimler arasında olduğu konuşuluyor.

***

Bursa’da 7 Ekim’den güçlenerek çıkan hiç şüphesiz İl Başkanı Davut Gürkan oldu.

14 ve 28 Mayıs’ta önemli bir başarı yakalayan, yerel seçimlere doğru teşkilatlarındaki yenilenme sürecini krize mahal vermeden tamamlayan Başkan Gürkan’ın Mart 2024 için elinin artık daha güçlü olduğunu görmek gerekiyor.

Gürkan, siyasi tecrübesi ve etkinliğiyle adaylık için güçlü isimler arasında yer alıyor.

***

7 Ekim sonrası AK Parti’de yerel seçim mesaisi tam anlamıyla başlamış oldu.

Büyükşehirler başta olmak üzere birçok ilde aday isimlerinin ekim sonuna kadar şekillenmesi bekleniyor.

Bu dönemde özellikle dijital medya taramaları, aday belirleme sürecine katkı koyacak.

Cumhur İttifakı uyumunun da önemli kriterler arasında yer alacak.

Elbette 14 ve 28 Mayıs sonuçlarında etkisi ve gücünü ortaya koyan MHP’nin mevcutları koruyup yenilerini ekleme stratejisi de etkili olacak.

Örneğin Bursa’da için bu dönemde 4 ilçede MHP’li adaylarla seçime gidilme ihtimali yüksek görülüyor.

***

6 Ekim’deki ‘Çarklar kimin için dönüyor?’ başlıklı yazıda emeklilerin beklentisi dile getirmiş ve 7 Ekim’in bu kesim için müjdeler içermesi gerektiğinin altını çizmiştim. (https://www.liderhaber.com.tr/carklar-kimin-icin-donuyor)

Cumhurbaşkanı Erdoğan, zaten farkında olduklarını ifade ettikleri sorunu, kongrenin heyecanına ekledi ve şöyle dedi: İlk kabine toplantımızdan sonra yeni müjdemizi de inşallah emekli memurlarımıza açıklayacağız.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, sosyal medya hesabından konu ile ilgili bir açıklama yaparak “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, müjde olarak verdiği işçi, memur ve Bağ-Kur emeklilerimiz ile ilgili çalışmayı kabine toplantısı sonrası milletimizle paylaşacak” dedi.

Gözler bugünkü ilk kabinede… Dileriz emeklinin yaralarını saracak, umut olacak bir düzenlemeyle karşılaşırız…

Saygılarımla…