İsim babası eski Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu olan küresel bir marka haline gelen Antalya Diplomasi Forumu'nun (ADF2025) dördüncüsü 11-13 Nisan 2025 tarihlerinde gerçekleştirilecek.
2021 yılının haziran ayında ilki gerçekleştirilen ADF, bu yılda dünya diplomasinin nabzını tutacak.
Antalya Diplomasi Forumu’nun (ADF2025) dördüncüsü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde ve Dışişleri Bakanlığı’nın ev sahipliğinde yapılacak.
***
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eski Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun imzasını taşıyan Antalya Diplomasi Forumu yine dünyanın dört bir yanından ülkelerin temsilcilerini ağırlayacak.
Devlet başkanlarından bakanlara, uluslararası temsilcilerden akademisyenlere, alanında uzman kişilerden öğrencilere kadar birçok katılımcı AFD2025’e iştirak edecek.
***
Geçtiğimiz yıl mart ayında yapılan ADF2024, "Krizler Döneminde Diplomasiyi Öne Çıkarmak" ana temasıyla düzenlenmişti. Bu yılın teması ise “Ayrışan Dünyada Diplomasiyi Sahiplenmek” olarak belirlendi.
Bu yılın teması küresel bölünmelerin arttığı bir ortamda diplomasinin istikrar kazandırıcı bir güç olarak kendisini yeniden kabul ettirmesine duyulan acil ihtiyacı yansıtmaktadır.
ADF2025’in taslağında Büyüyen jeopolitik çatlaklar, derinleşen küresel eşitsizlikler, sivilleri hedef alan şiddet olaylarındaki artış, farklı görüşlere yönelik hoşgörüsüzlük, teknolojik kırılmaların yol açtığı belirsizlikler ve iklim krizinin çok boyutlu etkileri ortak adalet duygusunu sarsmış ve uluslararası kurumlara olan güveni aşındırdığı belirtiliyor.
Öte yandan mevcut uluslararası sistemin bu güncel sınamalara çözüm bulmadaki yetersizliği, halihazırda güçlükle ilerleyen iş birliği çabalarını daha da zorlaştırdığının altı çiziliyor.
***
Bu kapsamda ADF’nin karmaşık sınamaların ve çoklu krizlerin damgasını vurduğu bir yükselen istikrarsızlık ve öngörülemezlik çağında, çok taraflı düzenin sistemik sorunlarını değerlendirmeyi ve hızla değişen uluslararası ortamda diplomasinin sahiplenilmesine yönelik diyaloğu teşvik etmeyi amaçladığına vurgu yapılıyor.
ADF’nin giderek kutuplaşan bir ortamda diplomasinin rolünü ve temel ilkelerini yeniden tanımlama yolunda diyaloğa ilham vermeyi amaçladığı belirtiliyor.
Çatışmaların çözümü için yenilikçi araçlara, arabuluculuk stratejilerine ve bölgesel iş birliği mekanizmalarına odaklanarak çeşitli sorunların temel nedenlerinin tartışılması yoluyla ADF’nin; politika yapıcıları, diplomasinin çalkantılı dönemleri nasıl yönetebileceğini yeniden değerlendirmeye teşvik edeceğine inanılıyor.
***
ADF’de diplomasinin nasıl daha kapsayıcı, uyarlanabilir ve dirençli hale gelebileceğini keşfetmek için geleneksel diplomatik çabaları destekleyen hükümet dışı paydaşların rolü üzerinde de durulacağı ifade ediliyor.
ADF’nin diplomasiyi barış ve iş birliğinin itici gücü haline getirecek ortak stratejiler üzerinde çalışılması için dünyanın dört bir yanından gelen katılımcılara gelecek odaklı bir platform sağlayacağının altı çiziliyor.
***
Özetle ADF ile Antalya’dan bir diplomasi köprüsü kuruluyor.
Diplomasi dinamiklerinin buluştuğu bu organizasyonla devletler arasındaki ilişkiler daha sağlam bir zemine oturtuluyor.
Ayrıca çözüme kavuşturulması gereken diplomatik meseleler ve yeni iş birlikleri burada sonuca ulaştırılıyor.
Bunun yanı sıra benim önemsediğim bir diğer konu ise geleceğin diplomatları yani bu alanda öğrenim gören öğrenciler ADF’de büyük bir deneyim kazanıyorlar.
Geleceğimizin karar merciler burada büyük bir tecrübe kazanıyorlar.
O yüzden ADF, birçok noktada hem Türkiye için hem Antalya için büyük bir öneme sahip.
ADF2025’in yine başarılı bir şekilde gerçekleştirileceğine canı gönülden inanıyorum.