Türkiye Narin’in katilini konuşuyor. Konuşulmayacak gibi de değil. İnsanlık dışı bu olayda Narin’le birlikte vicdanlar da toprağa gömüldü. Nereye gittiğimiz belirsiz. Kim suçlu ise elbet bir gün cezasını çekecektir. Ama bugün ama yarın ama ilahi adaletin tecelli etmesiyle.

Bu duygularla, yaşanan bir gelişme üzerinden insanlığın özelliği olan VEFA veya AHDE VEFA’ya dem vurmak istiyorum. Her ne kadar bu özelliğimizi kaybetsek de.

VEFA kelimesi sözlüklerde; sözünde durmak, sözünü yerine getirmek, sözünü tutmak, eksiksiz yerine getirmek, tam olmak, tam yapmak, bol olmak, borcu ödemek, dostluk ve sevginin gerektirdiği davranışlarda devamlı olmak anlamlarına gelmektedir.

Terim olarak ise VEFA; kişinin vaadine, ahdine ve yeminine sadık kalması, borcunu ödemesi dostlarını unutmaması, onların dostluklarına ve iyiliklerine daha güzeliyle karşılık vermesidir. Böyle insanlara VEFAKÂR denilir.

VEFALI olmak, her insanda bulunması gereken en güzel ve en erdemli meziyetlerden biridir

VEFAKÂRLIK ise asil insanların özelliğidir. Peygamber ahlakına sahip kişilerin, kumaşı has olanların yapabileceği bir yiğitliktir VEFAKÂRLIK. Bu konuda Hazreti Mevlana, “Kula vefası olmayanın Hakk’a vefası olmaz...!” demiştir.

Evet bu konuya nereden geldik? Hepimizin malumu bir Ali Bahar geçti bu Antalya’dan ve dünyadan. Sevdiğini tam seven, sevmediğine bile dost olmak için fırsat veren biriydi.

Bana göre Türkiye’nin yetiştirdiği en yetenekli iş insanlarından biriydi Ali Bahar. Müthiş bir pratik zekası vardı. Hiçbir şeyin atıl durumda olmasını sevmezdi.

Örneğin, Organize Sanayi Bölgesindeki meslek lisesi. Burada bir çırpıda OSB Teknik Koleji ile meslek lisesi kavramını sil baştan şekillendirmesi.

A H D E V E F A N I N Ö N E M İ N İ B İ L M E K 3

Beklenmedik vefatından sonra ATSO’daki veda töreninde konuşan Vali Hulusi Şahin, “Ali Bahar’ın adı bu okulda mutlaka yaşatılmalı. Ben elimden geleni yapacağım” demişti. İnsan ölse de sevdası ile yaşarmış çünkü.

Vali Şahin’in vaadi yerine getirilmiş. 19 Temmuz'da hayatını kaybeden Antalya Organize Sanayi Bölgesi'nin merhum başkanı Ali Bahar'ın adı, Antalya OSB'de hizmete açtığı teknik koleje verilmiş.

A H D E V E F A N I N Ö N E M İ N İ B İ L M E K 2

Antalya OSB’nin yeni başkanı Hasanali Gönen ve Yönetim Kurulu Üyeleri’nin isim değişikliği başvurusu kabul görmüş ve 2024-2025 eğitim öğretim yılının açılışına yetişmiş. Dolayısı ile Antalya OSB Teknik Koleji'nin yeni adı Ali Bahar Antalya OSB Teknik Koleji oldu. Kim vesile oldu ise yüreklerine sağlık.

A H D E V E F A N I N Ö N E M İ N İ B İ L M E K

İşte VEFA bu olsa gerek. Denilir ki; ‘VEFA’ arkada bıraktığını ve giderken yaktığını, yabana atmamaktır. Özetle VEFA ‘HAS’ların vasfıdır. Unutmak ise ‘HAM’ların vasfı.” Bunu ben değil kitaplar söylüyor.

Kimimiz ne olduğumuzu unutuyor, hayatı bilmiyor ve dostun ne olduğunu, ‘VEFA’nın ne olduğunu bir türlü anlayamıyoruz. Unutmayın; kötüler olmasa iyilerin değeri asla anlaşılmazdı.

Aksiyonun bol olduğu, ilkesizliğin sel olup afete dönüştüğü Türkiye’de zaman zaman böylesine güzel işler de olmuyor değil. Her ne kadar çirkinliklerin içinde göz ardı edilse de bazen o çamur deryasında OSB’deki gibi güller de açıyor.

Vallahi vefa duygusu insanı her şeyden önce Allah’a karşı sorumlu hissettiren manevi bir bağdır. İnsanlığın insanlığa kazandırdığı hareketlerden birisidir bu AHDE VEFA.

Herkeste olmazsa olmaz olan AHDE VEFA’yı sadece İNSAN GİBİ İNSAN OLAN İNSAN EVLADINDA aramak gerekir.

VEFA, insanın sahip olabileceği en yüce erdemdir. Hayatın kaynağıdır adeta. İbn Hazm VEFAYI, “İnsanın aslının temiz, soyunun iyi olduğunu gösteren en açık delillerden, en güçlü kanıtlardan biri” olarak tanımlar. VEFA, “Sözünde durma, sevgiyi sürdürme, sevgi, dostluk bağlılığı” anlamlarına gelir.

Sevginin en temel göstergelerinden biri olan VEFA, insanın sahip olunabilecek en yüce erdemdir. VEFA, yapılan iyiliği unutmayıp daha güzeliyle karşılık vermektir.

Bu güzel haslet, dünyamızda kökleşmemişse dostluklar sığ ve anlamsızlaşır. Bir acı kahvenin kırk yıl hatırı da VEFADAN doğar. Allah bizleri VEFALI ve AHDE VEFALI insanlardan eylesin.