Sosyal Güvenlik Kurumunun uygulamalarından olan Alt işverenlerin Kuruma olan borçları sebebiyle Asıl işverene uyguladığı bazı yaptırımlardan olan Alt işverenin idari para cezası sebebiyle Asıl işverene uyguladığı teşviklerden yararlanamama ile ilgili olarak Danıştay bazı kararlar almıştı.

***

Söz konusu uygulamalardan olan, Malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinin işveren hissesinin beş puanlık kısmının Hazinece karşılanabilmesi için daha önce var olan “Asıl işverenin söz konusu indirimden yararlanmak amacıyla gerek kendisinden gerekse kendisinden iş alan alt işverenlerden kaynaklanan muaccel sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ile bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcunun bulunmaması gerekmektedir” şartının Danıştay tarafından  “alt işverenlerden kaynaklanan idari para cezası” cümlesi iptal edilmiştir.

***

Bu Danıştay kararına göre alt işverene kesilen idari para cezasından dolayı asıl işverenin teşvik alacağının ödenmemesi durumu ortadan kalkmıştır. Danıştay 12. Dairesinin 2019/5932 Esasına kayden açılan, bilahare Danıştay 10. Dairesinin 2020/2727 Esasına kayden devam eden dava sonucu verilen 11.06.2024 tarihli ve 2024/2504 sayılı Karar ile;

"Dava konusu Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığının 'Malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları prim oranının işveren hissesinden beş puanlık indirim' konulu 13.11.2008 tarihli ve 2008/93 sayılı  Genelgesinin  'Alt  İşvereni  Bulunan  İşyerleri  ve  Alt  İşverenlerle  İlgili İşlemler'  başlıklı  9.  maddesinin  idari  para  cezaları  ve fer'ileri yönünden iptaline" karar verilmiştir.

***

Bu nedenle, 2008/93 sayılı Genelgenin "9-Alt İşvereni Bulunan İşyerleri ve Alt İşverenlerle İlgili İşlemler" bölümünde yer alan açıklamalar;

"Dolayısıyla, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinin işveren hissesinin beş puanlık kısmının Hazinece karşılanabilmesi için işverenin muaccel sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ile bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcunun bulunmaması gerektiğinden, asıl işverenin söz konusu indirimden yararlanmak amacıyla muhtasar prim ve hizmet  beyannamesini  5510  sayılı  Kanun  türünü  seçerek  Kuruma  gönderebilmesi  için işverenin muaccel sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ile bunlara ilişkin gecikme  cezası  ve  gecikme  zammı  borcu  ile kendisinden  iş  alan  alt işverenlerden kaynaklanan muaccel sigorta primi, işsizlik sigortası primi ile bunlara ilişkin gecikme cezası  ve  gecikme  zammı  borcunun  bulunmaması  gerekmektedir” Şeklinde değiştirilmiştir.

***

2008/93, 2009/139, 2011/45, 2021/26 ve 2021/30 Nolu Genelgelerin iptal edilen cümleye aykırı hükümleri uygulanmaz. Belirtilen belge türünden Aylık Prim ve Hizmet Belgesi / Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesini gönderebilmek için ilgili işyerlerinin tanımlamasının yapılması gerekmektedir.

Tanımlama için yüklenicilerin İŞKUR ile yapmış oldukları protokol / sözleşme ile işyerinin kayıtlı olduğu Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne / Sosyal Güvenlik Merkezine müracaat etmeleri gerekmektedir.