Olabildiğince az televizyon izleyin. Bunun yerine kişisel gelişim adına, çocukları tiyatro, sinema gibi etkinliklere yönlendirin, zamanını yaz okulları vb. sportif ve sosyal aktivitelerle değerlendirmesine olanak oluşturun. 
***
Tatile çıktıktan sonra, derslere 10-15 gün ara verilebilir. Bu genel bir zihin dinlenmesi sağlayacaktır.  Ağustos ayının 15’inden itibaren çalışmalara hız verilmelidir. Öncelikle, geçtiğimiz yıl işlenen konular tekrar edilir. Daha sonra da örnek soru ve test çözümleri yapılır. Bunu da günde 50 dakika yapmak yeterli olacaktır.   
***
Okulların açılmasına bir hafta kala ders çalışma bırakılması dinlenme sağlar. Okulların açılmasıyla birlikte haftalık çalışma programı hemen hazırlamak ve ona göre çalışmak faydalı olacaktır. 
***
Yaz dönemini aile içindeki iletişiminizi yeniden gözden geçirmek için bir fırsat dönemi olarak değerlendirebilirsiniz. Çocuğunuza kış döneminde çok çalıştığını, bu nedenle yazın dinlenmeyi, eğlenmeyi ve ilgi duyduğu aktivitelerle ilgilenmeyi hak ettiğini vurgulayabilirsiniz.  
***
Birlikte sosyal programlar planlayabilir, sevdiğiniz dostlarınızla, arkadaşlarınızla bir araya gelerek ve çocuğunuzun da sevdiği kişilerle ve arkadaşlarıyla vakit geçirmesi için olanak yaratabilirsiniz  
***
Çocuğunuzun oyunlarını dikkatle gözlemleyebilirsiniz; oyun ortamı çocukların kendilerini en iyi ifade ettikleri ortamdır. Onların kaygılarını, sevinçlerini, üzüntülerini, korkularını; oyunlarını gözlemleyerek anlayabilirsiniz. Fark ettiğiniz duygularını daha rahat ifade etmeleri için ortam hazırlayabilirsiniz. Ancak, olumsuz duyguları için onları yargılamamalı ve eleştirmemelisiniz.  
***
Özellikle kışın çocuklarıyla fazla vakit geçiremeyen babaların yazın bunu telafi etmeleri mümkün olabilir.  Çocuğunuzla bol zaman geçirebilir, onu dinleyebilir, kendi duygularınızı anlatabilirsiniz. 
***
Sizi etkin, problem çözen, gerektiğinde övmeyi bilen, kendisini destekleyen ve zorluklar karşısında yüreklendiren bir anne baba olarak model alma fırsatı verebilirsiniz.
SON SÖZ
Unutulmamalıdır ki, iyi değerlendirilmiş bir yaz tatili, iyi geçirilecek bir eğitim öğretim yılı demektir. Tatiller, zamanın boş geçirilmesi değil, “ nitelikli dinlenme” zamanlarıdır.  Herkese iyi bir tatil dileğiyle…