Bu yıl 18 milyon turistin gelmesi beklenen Antalya, geçmişte herkesin birbirini tanıdığı küçük bir şehirdi. Yaz aylarında sivrisineklerden uyuyamazdık. Şu anda Türkiye’nin beşinci büyük kenti olan Antalya, yakın geçmişte Adana ve Konya’dan daha az nüfusa sahipti. Osmanlı döneminde Antalya, Konya vilayetine bağlı bir sancaktı. Şimdiki Meltem Mahallesi’nin olduğu bölgede askerlik çağına gelen gençler toplanır ve Konya’ya gönderilirdi. Bu nedenle buraya “Konyaaltı” adı verilmiş, bölgedeki sahil de aynı adı almıştır.
***
Cumhuriyetin ilk yıllarında, Konyaaltı sahili bomboştu ve burada Mısır’dan göç eden Araplar yaşıyordu. Arapsuyu Deresi ve Arapsuyu Mahallesi’nin isimleri de bu göçmenlerden geliyor. Daha sonra Toros Dağları’ndaki Yarbaş Çandır Köylüleri de buraya yerleşti. Bu köylülerin yetiştirdiği fasulyeler ve Mısır göçmeni Arapların kültürleri bir araya gelerek Antalya’nın meşhur tahinli piyazını ortaya çıkardı. Eski bir Antalyalıdan, tahinli piyazın bu Mısırlı göçmenlerle geldiğini duymuştum.
***
Bugün Konyaaltı’ndaki arsa sahiplerinin çoğu Yarbaş Çandırlılardan geliyor. Geçtiğimiz Cumartesi günü Konyaaltı’ndaki Hayat Park’ta Çandır Fasulyesi Şenliği düzenlendi. Bu yıl 7’ncisi yapılan şenlikte, Antalya’nın ünlü tahinli piyazı ikram edildi. Binlerce kişinin katıldığı şenlikte bir pazar da kuruldu ve Çandır fasulyesi satışı yapıldı. Şenliğe, Konyaaltı Belediye Başkanı Cem Kotan ile Manavgat Belediye Başkanı Niyazi Nefi Kara da katıldı. Çünkü Çandır fasulyesiyle yapılan piyaz, Manavgat’ın susamından üretilen tahinle birleşince eşsiz bir lezzet ortaya çıkıyor. Yarbaş Çandır Muhtarı Abdullah Harmankaya’nın da katıldığı etkinlik akşama kadar sürdü.
***
Geçtiğimiz hafta Konyaaltı, başka bir kültürel etkinliğe daha ev sahipliği yaptı. Prof. Dr. Havva İşkan Işık ile hayatını Patara kazılarına adayan Prof. Dr. Fahri Işık, Konyaaltı Belediyesi Feslikan Salonu’nda “Luvilerin İzinde Anadolu’ya Sahiplik” başlıklı bir konferans verdi. Geçen yıl vefat eden tiyatro sanatçısı Kenan Işık’ın ağabeyi olan Fahri Işık, konuşmasında bilimin ve sanatın atasının Yunanlılar değil Anadolu uygarlıkları olduğunu vurguladı. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlarından Bekir Kumbul’un da katıldığı konferansta Fahri Işık, Yunanlıların Anadolu uygarlıklarını, tıpkı baklava gibi sahiplendiğini belirtti ve birçok örnek verdi.
SON SÖZ
Eğer Anadolu’nun kültürel mirasına sahip çıkmazsak, Antalya’nın tahinli piyazı da bir gün Yunanlılar tarafından “bizim” diye sahiplenilebilir. Bu topraklarda doğan, bu topraklara aittir.