Bir dönem sosyal medyaya eskici görüntüsü düşmüştü; “Alırım dedim mi alırım eskiciii” diye. Hatırladınız değil mi? Yeni seçilen belediye başkanları da tıpkı eskici gibi.

Göreve geleli tam bir ay oldu. Neredeyse bir gıdım yaptıkları iş yok. Yaptıkları tek şey şikayet, tehdit, atama, sürgün vs. Kendilerine görev edindikleri tek iş ise bir önceki yönetimi eleştirmek, borçları afişe etmek veya tehdit edip devr-i sabık yaratmak.
Antalya’da bildiğim kadarıyla kendinden önceki yönetimin borçlarını boy boy afiş yaptırarak ifşa eden bir Alanya Belediye Başkanı, bir Akseki Belediye Başkanı bir de Döşemealtı Belediye Başkanı var.
Hadi Alanya’da eskiden MHP’li Belediye Başkanı, Akseki’de ise AK Partili Belediye Başkanı’ndan CHP’li başkanlar görevi devraldı. Diyelim ki tabloyu bilmeden aday olup seçildiler ve eski yönetimin borçlarını ifşa edip halka şikayet etmekten başka çare bulamadılar.
Amma Döşemealtı Belediyesi’nde durum öyle değil. Bir önceki yönetim CHP’li. Yani Belediye Başkanı iki dönemdir CHP’den seçilen Turgay Genç idi. Yeni göreve seçilen ise yine CHP’den Menderes Dal.
Dürüstlüğünden zerre kadar kuşku duymadığım Menderes Dal, belediyede daha önce yaşananları üç aşağı beş yukarı bizim kadar biliyordu. Buna rağmen göreve talip oldu. Hani belki düzeltebilirim mantığı ile.
Lakin kazın ayağının öyle olmadığını başkan seçilip kafasını belediyeden içeri sokup, hesap kitapları isteyince anlamış ve gerçek ortaya çıkmış olmalı. Eski CHP’li Başkan Turgay Genç’i hem partililerine hem de ilçede kendisine oy veren vermeyen halka pankart ile afişe edip şikayet etti.


Borç listesi ben diyeyim iki adam boyu, siz deyin üç adam boyu. Acı tabloyu görüp çaresiz kalan Menderes Dal çareyi üç adam boyu borç listesini afiş yaptırıp belediye binasını asmakta bulmuş. Tabi bunu yaparken sanırım YÜREK YEMİŞ olmalı!
Büyük cesaret örneği gösteren Menderes Dal’ın astırdığı afişteki tabloya göre belediyenin toplam borcu, 1 milyar 421 milyon 480 bin 557 lira 58 kuruş. 
Vergi dairesine 47 milyon 450 bin 923 lira, SGK’ya 86 milyon 748 bin lira, sendikalara 2 milyon 720 bin lira, İller Bankasına kesintisi 45 milyon 582 bin lira, ASAT’a ise 16 milyon 353 bin lira, esnafa 27 milyon 444 bin lira, müteahhitlere 132 milyon 66 bin lira, personel maaşları 10 milyon 568 bin lira, emeklilerin kıdem tazminatları 2 milyon 230 bin lira, meclis üyeleri huzur hakları 445 milyon 336 bin lira, kamulaştırmalara 382 milyon 143 bin lira, bilirkişinin tespit ettiği toprak kamulaştırma bedeli 463 milyon 343 bin lira, belediye şirketine 91 milyon 540 bin lira, hakkediş bedelleri 28 milyon lira, belediye şirketinin kurumlara borcu 55 milyon 585 bin lira, Türkiye Ekonomi Bankasına 22 milyon 128 bin lira, İller Bankası (GES) 1 milyon 538 bin lira, 47 milyon 504 bin lira yapılandırılan borç, kamulaştırma gideri 845 milyon 486 bin lira.


İnanın ben yazarken yoruldum. Mazı Dağı’ndaki mahalle bakkalının defteri gibi mübarek. Döşemealtı Belediyesi’nin borçlarını ayrıntıları ile tek tek çıkarsalar havada uçan kargaya bile borç çıkacak neredeyse!
Şimdi, CHP’li çiçeği burnunda Belediye Başkanı Menderes Dal bu afişi asarak, personele neden para ödemeyeceğini ve hizmet anlamında kendisine gelecek eleştirileri bertaraf etmeye çalışmış. Bir başka deyişle, “Para vardı da, biz mi hizmet yapmadık” demeye getirdi.
Tabi afişi gören eski Başkan Turgay Genç de hemen buna bir video ile sosyal medya üzerinden cevap verdi. Kendince kendini savunmaya, hesapların hatalı olduğunu anlatmaya çalıştı.
Genç, Dal'ın astırdığı pankartı “Algı yaratmak istenmekte” diyerek hedef alırken, Döşemealtı Belediyesi'nin total borcunun 520 milyon lira olduğunu savundu. “YERSENİZ” misali! Yahu bir kere CHP’li bir başkan eski CHP’li başkanın borcu veya kötü yönetimi için niye algı yapsın ki? Bu kime yarar kime zarar verir?


Ama bizim ülkemizde doğruları söylediğiniz zaman hemen birileri cıyaklayarak, “Vay algı yapıyorlar” diyerek karşı atağa kalkıyor. Yav kardeşim bir insan kendi ayağına sıkmak ister mi? Ama çaresi kalmayınca sıkabiliyormuş demek ki! Menderes Dal’ın yaptığı da bu.
Ancak yeni seçilen başkanlar tabloyu aday olmadan ve seçilmeden önce bilmelerine rağmen gözleri korkmuş. Çünkü o koltuğa oturmadan önce ahkam kesmenin ne kadar kolay olduğunu görünce oynamasını bilmeyen yeni gelinin “YERİM DAR” dediği hale dönmüşler.
Hani dedim ya, “Dürüstlüğünden zerre kadar kuşku duymadığım Menderes Dal” diye. Hakikaten öyle. Ancak dürüst bir adam kendi partilisi de olsa yanlış yapanın gözünün yaşına bakmaz. Menderes Dal da öyle yapmış ve seçim öncesi “ASARIM” didi YAPIVIRDI ve ASTIRMIŞ.
Lakin bu devirde bu işler YÜREK YİYEN adam işidir. Sonuçta öyle olmuş ama Menderes Dal’ın YEDİĞİ YÜREK birkaç saat içinde midesine oturmuş olmalı ki afiş kısa sürede kaldırılmış.
Acaba “Kimden talimat geldi” diye merak etmedim değil.