Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nda (BTSO) salı akşamı bir derse katıldım.

Bakmayın siz ders dediğime aslında ‘Müşterek Komiteler ve Eylül Ayı Meclis Toplantısı’ vardı.

Yoğun katılımlı buluşmada BTSO Başkanı İbrahim Burkay, öyle bir konuşma yaptı ki hani BTSO Akademi’nin yetkisi olsa dinleyenlere işletme yüksek lisans, popüler deyimle MBA belgesi verilmesi gerekirdi.

Neden mi?

Küresel ekonominin seyrini anlattı.

Türkiye ekonomisinin gerçekliğini yorumladı.

Global ölçekte gerçekleşen ve gelecekte beklenen değişimleri örnekledi.

Jeopolitikriskler ve dengelerden bahsetti.

Ulusal ve yerel ekonominin çıkış rotasını gösterdi.

Sektörel ihtiyaçlar için gerekli çağrıları yaptı.

Makas değişimi yaşanan bu süreçte lokomotifi doğru rayda konumlandırmak ve birçok başlıkta ‘ne yapmamız gerekiyor?’ sorusuna yanıtlar üretti.

İş dünyasının tepesindeki isim olarak elbette ufkuyla bu bilgilere haiz ve yorum kabiliyetine sahip olmalı, başka ne olacaktı’ diye düşünebilirsiniz.Ama şöyle bir etrafınıza bakın ve Türkiye’nin gerçekliğiyle yüzleşin.

Kimse kusura bakmasın!Ama eşinden daha fazla dedikodu üreten kişiler, iş adamı rolü kesiyor.Fakat gemi lafla yürümüyor.

Konuşurken mangalda kül bırakmayan lakin iş yapmaya geldiğinde gücü de kapasitesi de ufku da yetersiz onlarca koltuk sahibi var. Hele ki yerelde bunlardan çok…

***

Takip edenler hatırlayacaktır,İbrahim Burkay mayıs ayında yeni bir proje duyurmuştu. Biz de bu köşeden ‘Bu başka bir seviye’ başlığıyla yorumlamıştık.

İlgilenenler için link: https://www.liderbursa.com/bu-baska-bir-seviye-h67647.htm

O gün proje hakkında ne demiştik: …önemli gördüğüm birlikte iş yapma kültürünü, kurumsallaşmayı ve iş profesyonellerinin önünü açma becerisini geliştirme gaye ve çabasıdır.

Mezkûr yazıya konu proje,TEKNOSAB Lojistik Girişim Sermayesi Yatırım Fonu(GSYF) hakkında o akşam, Rota Portföy Yönetim AŞ YK Başkanı Tevfik Eraslan kapsamlı bir sunum yaptı.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), ağustos ayında fonun kurulumunu onayladı ve süreç başladı. Fonun aracılığını Rota Portföy Yönetim AŞyapıyor.

BTSO üyeleri minimum 10 bin dolarla sürece ortak olabilecek. En fazla da yatırımın (210 milyon dolar) yüzde 2’si kadar pay alınabilecek.

Peki, fon ile ne yapılacak?

Daha önceki yazıda aktarmıştım. Ama ayrıca bilgi almak isteyenler şu linkten ayrıntılara ulaşabilir: www.teknosablojistikpark.com

Ki bu sitede sunum dosyası da kamuoyuna açık bir şekilde paylaşılıyor. Her türlü soruya yanıt veriliyor.

***

Yeni yeni fonlar kurulacak.

‘Bu ilk fon ile ortaya öyle bir eser çıkaracağız ki arkasından bir yenisi gelecek’taahhüdündebulunan Burkay, ‘Bu daha başlangıç’ diyerek ‘şehir fonu’ kurma çalışmalarının başladığını müjdeledi.

Enerjide BB Solar yatırımı için HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı’na başvurulduğunu duyuran Burkay, “İnşallah teşvik belgesini en kısa zamanda alarak, enerjide hücre üretimi için yatırımımızı yine fon modeli ile yapacağız. Bilişim alanında DATA Center projemiz var. Bunların hepsi büyük ölçekli projeler” dedi.

***

Burkay, projelerini Bursa’ya anlatacak.

Burkay, yakın zaman diliminde bu projelerin kent kamuoyuna duyurulması için iş dünyasına yönelik sivil toplum yapılarında sunumlar yapacağını açıkladı.

ABD’de şirketlerin fonlanmasının yüzde 80’inine yakının sermaye piyasalarından fonlandığını vurgulayan Burkay, “Türkiye’de bu durum tam tersi yüzde 80 bankalardan fonlanıyor” diyerek yeni finansal koşulların altını çizerek yeni bir hedef koydu:

“Bizim bir hedefimiz daha var. Bursa’da BTSO İlk 250’yi halka açmak.”

Gerçekten borsada işlem gören firmaların hacimlerine baktığımızda Bursa’dakilerin bu iş için geç kaldığını kabul etmek ve söylemek gerekir.

***

Savunmanın zirvesi Bursa’da toplanacak.

BTSO Başkanı Burkay, toplantıda gerçekleştirdikleri projelerin başlangıç aşamasında gelen tepkileri ve bugün gelinen noktada yakalanan başarıyı vurguladı.

KFA Fuarcılık projesinin alanında ülkenin en büyük şirketlerinden biri haline geldiğinin altını çizen Burkay, Ekim ayının başında Uludağ’da ülkenin en büyük savunma sanayi buluşmasının gerçekleştirileceğini duyurdu.

Dev organizasyona Milli Savunma Bakanı, Genel Kurmay Başkanı, Savunma Sanayi Başkanı, sektörün ana aktörlerinin üst düzey yöneticileri, Uludağ’daki Bursa Business School’da bir araya gelecek.

BTSO’nun her iştirakinin kendi alanında kural koyan güce sahip olduğunu savunan Burkay, “KFA Fuarcılık ile Temmuz 2025’te savunma sanayi fuarını İstanbul’da BTSO yapacak” dedi.

KFA’nın yolculuğunu bilenler kısa sürede alınan bu mesafenin hakkını teslim edecektir. Bilmeyenler ise bu hakkı teslim etmekte zorlanırlarsa araştırıp bir tane sektöründe oyun kurucu olmuş bir belediye iştiraki göstersin…

Ne yazık ki gösteremezler! Bırak sektörü domine etmeyi kar edeni bulmak bile güç!

***

BTSO’nun dillere pelesenk olmuş bir mottosu var: Bursa Büyürse Türkiye Büyür!

Peki, Bursa nasıl büyüyecek?

Dün, bugün ve yarın yani zaman küreseldeki örnekleriyle bize gösteriyor ki böylesi dönemlerde büyümenin yolu, birlik olmaktan geçiyor.

Bursa’nın sermaye birikimi, üretim tecrübesi, girişim becerisi, beşerî sermayesi, dış ticaret gücü, kent kapasitesi ve potansiyeli, artık birlikte iş yapma kültürünü geliştirebilir ve muhakkak geliştirmelidir.

Yoksa, küreselde tek başına kurtuluş arayanların sonunu rekabet savaşı belirler.

Dedikodu değil vizyon üreten ve ufku görenlere saygıyla…