Hafta sonunda LİDER MEDYA binası içinde gezinirken muhabir arkadaşların yoğun bir çalışma içinde olduğunu gördüm. Kafa kafaya vermişler ve hummalı bir çalışma yapıyorlardı; haberi çözmeye çalışıyor, evrakları didik didik ediyorlardı.

Gazetecilik merak sanatıdır. Meraklanıp ben de onlara katıldım. Antalya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) 31 Temmuz 2024’te yaptığı 990 adet ‘C PLAKA’ ihalesiymiş mevzu.

Bildiğim kadarıyla bu konu uzun bir süreden beri tartışılıyordu. Onlar bir taraftan ben bir taraftan inceledim. Zaman zaman kafam karıştı. İhale yapılmasına yapılmış ama hiç alışık olmadığım, görmediğim, duymadığım bir ihale modeli karşıma çıktı.

Ben bu konuyla ilgili çok detaya girmeyeceğim. Çünkü LİDER Gazete’nin cevval ekibinin hazırladığı ayrıntılı haber yan sütunlarda yer alıyor. Sadece kafama takılan kısımları ilgililerine soru olarak yönelteceğim.

Kafamı karıştıran ilk konu fiyat belirleme yani muhammen bedel belirleme süreci. Bunun için

UKOME tarafından Antalya Ticaret ve Sanayi Odası ile Antalya Servisçiler Odası’na başvurulmuş. ATSO konuyu 35. Grup Taşımacılık Meslek Komitesi’ne havale etmiş.

Buraya kadar işleyiş normal ama bundan sonrası soru işareti! 35. Grup Taşımacılık Meslek Komitesi Başkanı Ayhan Yıldırım ile Antalya Servisçiler Odası Başkanı Süleyman Şahin hem muhammen bedel belirliyor hem de ihaleye katılıyor.

Onların bu işi yaptığını kabul edip bunu da normal karşılayalım. Ama Yıldırım’ın sahibi olduğu ZEM ZEM Tur’a 217 adet SERİ C PLAKA verilmesini kim nasıl açıklayacak. Öyle her biri ayrı fiyat değil, 600 bin 5’er lira.

Seri plaka verilenler sadece ZEM ZEM Tur ile sınırlı değil. Kimi firmaya 100, kimi firmaya 50, kimisine 40… Hatta üç firması olana bile 20+20+20 SERİ C PLAKA verilmiş!

Dedim ya; bizim cevval ekip olayı inceledikçe ben de kendime göre inceledim. Bu ihaledeki garip gureba işler kafamı karıştırmakla kalmadı. Dönen fırıldaklıkları tespit ettim.

Mesela; ZEM ZEM’e verilen seri plaka listesinden 07 C 4444 no’lu plaka çıkartılarak yerine 07 C 4104; 07 C 4445 no’lu plakanın yerine de 07 C 4495 no’lu plakanın araya sıkıştırılması dikkatimi çekti.

Peki bu iki plaka kime verilmiş dersiniz? Antalya Servisçiler Odası Başkanı ve aynı zamanda UKOME Üyesi Süleyman Şahin’e 07 C 4444 no’lu plaka 577 bin 100 liradan, CHP Muratpaşa Belediye Meclis Üyesi oğlu Zühtü Şahin’e de 07 C 4445 no’lu plaka ise 577 bin 100 liradan verilmiş!

Evrakları karıştırdıkça karşıma enteresan olaylar çıktı. Örneğin bu ihalede çoğunluk 577 bin ile 600 bin liradan plaka almış. Ama bir kişi hariç! Dikkat buyurun o da bir kadın servisçi, adı Saadet Şahin. ZEM ZEM’in sıralı listesinden çıkartılan 4049 no’lu C plaka 3 milyon lira ile bu hanımefendiye veriliyor. Kıyak mı yapılmış kazıklanmış mı anlamadım!

Beynim uğuldadı evrakları okurken. İhaleye girmesi ‘UYGUN DEĞİLDİR’ kararı verilen Manisa Birlik Sey. Oto.İnş.Gıda San.Ve Tic. Ltd. Şti, Hüseyin Alaylı, Celal Mahmut Karabağlı’nın listeye dahil edilmesi olayı var bir de. Hepsine de birer C PLAKA verilmiş! Nasıl olduysa?

Listeye baktıkça bakasım geldi. Birçok firmaya verilen onlarca seri plaka ile resmen servis aracı işletmesi TEKELLEŞTİRİLMİŞ! Çünkü bunlar bu plakaları alanca C PLAKASI olmayanların servisçilik yapması engellenmiş. Hem de POLİS MUHALEFETİ ile!

En fazla 600 bin 5 liraya C PLAKA alanların içinde servisçi olmayanlarda var. Kim nasıl bu işe OLUR verdi ise! Hal böyle olanca RANT PAZARI oluşturulmuş. Plakalar internet üzerinden 3-5 milyon liradan satışa çıkarılmış.

Bu arada yaşananlara Antalya Valisi Hulusi Şahin müdahale etmiş, plaka verilmeyen esnafın sesini duymuş. Polislerin C plakası olmayan araçların trafikten men edilmesi uygulaması askıya alınmış.

Vali Şahin, bununla da kalmamış; 16 Aralık’ta ihaleye çıkartılan 1000 yeni C plakanın yüksek fiyattan değil esnafa uygun fiyattan muhammen bedelle ihale edilmesini istemiş. Ama bu çağrı karşılık bulmamış.

Yeni C plakaların 1 milyon 650 bin lira artı KDV (1 milyon 975 bin lira) ile ihalede satılmasına karar verilmiş. 138 gün arayla yüzde 245 artış olması başka bir tartışmanın fitilini ateşlemiş durumda.

Şimdi buraya kadar yazdıklarım servis aracı işletmecisi olan Kösemoğlu Turizm’in sahibi Hüseyin Kösem’in CİMER’e yaptığı 3 ayrı başvurunun içinde de yer alıyor. Kösem hakkını arıyor ve önceki ihalenin İPTAL edilmesini, yeni ihalenin de DURDURULMASINI istiyor! Haklı mı? Evet haklı.

Bana göre bu olayların ayrıntıları ile ilgili Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek'in haberdar olduğunu sanmıyorum. Ancak güvenip göreve getirdiği Ulaşım Planlama ve Raylı Sistem Daire ve UKOME Başkanı Nurettin Şengül’ün her birinden haberi vardır.

Bir emekli polis müdürü olan Şengül kendine güvenenleri bu ihale ile mahcup etmiş olabilir. Çünkü birlikte MANTAR yedikleri kişilerle ilişkisi iddiaları araştırmaya muhtaçtır. Hele hele böyle bir ihalede emekli bir polisin çok dikkatli olması gerekir. İHALEYE FESAT KARIŞTIRMA ve USULSÜZLÜK iddiaları ele alınması gereken bir olaydır. Bu nedenle eski ihale Antalya Cumhuriyet Savcılığı tarafından mercek altına alınmalıdır!

Adli soruşturma bu iş için elzem ve kaçınılmaz görünüyor. Mali yönden ise Antalya Defterdarlığı’na da büyük görev düşüyor. 550 bine al 3 milyona sat olayının üzerine gidilmelidir. Velhasıl velkelam BUNUN BİR AÇIKLAMASI OLMALI!