Özellikle pandemiden sonra karavanlara olan talep arttı. Antalya da karavancılardan büyük ilgi görüyor. Ancak karavanlar için yapılan kamp alanları yeterli gelmediği için denize nazır parklar, ormanlık alanlar ve yol kenarları karavanlar tarafından kullanılıyor. Özellikle de çekme karavanlar.  Şimdi de Antalya’nın Lara sahilinin arkasındaki ormanlık alanın çevresine dadanmışlar. Geçenlerde uzun süredir gitmediğim Lara sahilinde şöyle bir dolaştım. Bölgede gelişigüzel çekme karavanlar türemiş. 
***
Sanki “karavankondu” bölgesi olmuş Lara. Güzelim ormanlık alanın çevresine çökmüşler. Yüze yakın çekme karavan olduğu iddia ediliyor. Bazıları aylarca aynı yerde kalıyorlarmış. Günübirlik pikniğe gelen vatandaşlar işgalci karavanlar nedeniyle araçlarını park edecek yer bulamıyorlarmış. Ayrıca vatandaşların ihtiyacı için konulan çeşmelerden de hortumlarla karavanlara hat çekildiği iddia ediliyor. Bu nedenle piknikçiler susuz kalıyormuş. Ayrıca bu karavanların atıklarını ormanlık alana boşalttığı da ileri sürülüyor. Ormanın doğal yapısına da zarar verdiği iddia edilen bu karavanlardan çevredeki esnaflar da tedirgin. İddialara göre bazı karavanlara giren çıkan belli değilmiş. 
***
Kriminal olaylardan endişe eden esnaf durumu bölgede denetim yapan zabıta ekiplerine söylediklerinde de çözüm bulamamışlar. Yolun trafikçilerin sorumluluğunda olduğunu söylemişler. Oysaki bu şehirde UKOME diye bir kurul var. Konyaaltı bölgesindeki karavan işgalleri bildiğim kadarıyla UKOME kararıyla son bulmuştu. Lara bölgesinde giren çıkanın belli olmadığı ormanlık alanın çevresine çöken bu karavanlar Narkotik polislerinin de yakın takibindeymiş. Zaman zaman bölgede denetim yapılsa da yeterli gelmemiş olmalı ki sıkıntı devam ediyormuş. Hatta geçenlerde bu bölgede yaşanan orman yangının bile bu bölgeye çöken karavancıların çıkarmış olabileceğinden kuşkulananlar var. Geçen yıl ormanlık alana girilmesini önlemek için bölgeye tel çit de çekilmiş. Ancak bu çitlerde gedik açılarak girilmeye devam ediliyormuş. Oysaki, Antalya Valiliği yayınladığı bir genelgeyle, izin verilen piknik ve mesire alanları dışındaki ormanlık alanlara girişleri geçtiğimiz 7 Haziran’da yasaklamıştı. 31 Ekim’e kadar bu yasak devam edecek. Ancak alınan karara rağmen Lara’daki ormanlık alanlarda karavanların cirit atmaya devam ettiği belirtiliyor.
***
Karavan konusunu en iyi bilenlerden biri de Anadolu Ajansı’ndan emekli olan Antalyalı gazeteci Bünyamin Tokmak’tır. Bünyamin Tokmak yıllardır karavanıyla dünyayı dolaşan bir gazetecidir. Bugüne kadar 40-50 ülkeyi karavanıyla gezen Bünyamin Tokmak’ın bu konuda yazdığı kitapları da bulunuyor. Gezip gördüğü yerlerle ilgili izlenimlerini sosyal medya hesabından da paylaşan Bünyamin Tokmak’ı telefonla arayıp sordum. Kendisi karavanıyla bu kez eşinin memleketi Çankırı’ya gitmiş. Karavanlar üzerine biraz sohbet ettik. “Karavan özgürlük değil, bir disiplindir. 200 bin liraya çekme karavan alıp 200 milyon liralık dairenin önüne park edip aylarca orada kalıp atık sularınızı da sokağa boşaltamazsınız. Ancak bunlar da yaşandı” diyen Bünyamin Tokmak, en büyük sorunun karavanlar için yeterli kapasitede kamp alanının olmaması olduğunu söyledi. 
***
Antalya’da başta Büyükşehir olmak üzere bazı belediyelerin karavan parkları var. Ancak ihtiyacı karşılayamıyormuş. Bu nedenle de karavan parklarında kalış süreleri çoğu yerde bir haftayla sınırlandırılmış. Antalya’da karavan parkında ortalama günlük ücret 400 liraymış. Karavan parklarında kalanların çoğu yabancı plakalı araçlardan oluşuyor. Çünkü yerli karavancıya bu ücret bile çok geliyor. Türkiye’de emeklilerin çoğu aldıkları 10 bin lira maaşla geçinmeye çalışıyor. Haliyle bunların arasında kira ödememek için karavanda yaşayanlar da var. Onlara da elbette günlük 400 lira kamp parası çok geliyor. Günlük 400 lira karavana para verdiklerinde aldıkları maaş bile yeterli gelmiyor. Bazıları da  “bedavaya denize nazır yerlerde kalmak varken neden para verip kalayım” diye hareket ediyormuş. Bir de kanunsuz işler için karavanları kullananların olduğu söyleniyor. Sokaklara, parklara, ormanlık alanlara gelişigüzel park edilen çekme karavanları kiraya verip kayıt dışı gelir elde edenler varmış. Otel gibi işletenler varmış. Hatta saatlik kiraya verilenlerden de bahsediliyor. Saatlik kiraya verilme amacı zaten malum.  
***
Bu durumdan Ulusal Kamp ve Karavan Federasyonu da muzdarip. Federasyon Başkanı Leyla Özdağ’ı da aradım telefonla. Karavancıların da tıpkı otellerdeki gibi bir yerde geceleyecekleri zaman emniyete ya da jandarmaya kimlik bildiriminde bulunması gerektiğini söylüyor Leyla Özdağ.  Böyle bir ihtiyaçtan bahsediyor. Hatta bu konuda uzun süredir İçişleri Bakanı ile de görüşmek istediklerini söyledi Özdağ.   Kuralların konulmasının gerektiğini önemle vurgulayan Federasyon Başkanı Özdağ güvenlikle ilgili sorunların ancak bu şekilde aşılabileceğini ifade etti. Özdağ, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile görüşüp taleplerini anlatmak istiyormuş. Bu konuda gerekli girişimleri yaptıklarını anlatan Özdağ, şu ana kadar geri dönüş olmadığını söyledi.