Kadın çalışanlar için doğum öncesi ve sonrası itibariyle alternatif izinler bulunmaktadır. Bu izinlerin kullanım sıralaması şu şekildedir;
• Önce, doğumdan önce ve sonraki 16 haftalık (8+8) ücretli izin kullanılır. Çoğul gebelikte doğum öncesi süreye iki hafta daha eklenir.
• 16 haftalık ücretli izin sonrasında işine dönen kadın personelin önünde 3 alternatif izin vardır; 1- Normal çalışmaya devam edip günlük 1,5 saat süt izni kullanmak. 2- Altı aylık ücretsiz izne ayrılmak. 3- Birinci doğumda 60 gün, ikinci doğumda 120 gün, üçüncü ve diğer doğumlarda 180 gün yarı zamanlı (yarım gün ücreti işverenden, yarım gün ücreti İŞKUR'dan) çalışmak.
• Bu izinleri bir arada kullanmak veya sırasıyla hepsini kullanmak mümkün değildir. Örneğin "önce süt izinlerimi toplu kullanıp sonra 120 gün yarı zamanlı izne çıkayım" diyemez. Ya da 120 gün yarı zamanlı çalışıp sonra altı ay ücretsiz izin talep edemez.
Fakat yarı zamanlı çalışma veya altı aylık ücretsiz izin sonrasında bir yılı dolduruncaya kadar günlük emzirme iznini kullanabilir. Ayrıca işveren, kadın çalışanı bu izinlerden birisini kullanmaya zorlayamaz. Burada tercih hakkı çalışana tanınmıştır.
• Süt izni, yarı zamanlı çalışma veya altı aylık ücretsiz izin bittikten sonra personel talep ederse, çocuğu ilkokula başlayıncaya kadar yarı zamanlı olarak çalışmaya devam edebilir.
***
İzin uygulamalarında sıralama yukarıda ifade ettiğimiz şekildedir. 60, 120 veya 180 günlük yarı zamanlı çalışmada personel yarım gün çalışacak, işverenden yarım ücret alacak ve aylık 15 gün üzerinden SGK bildirimi yapılacaktır.
***
Yarı zamanlı çalışma talebinin normal doğum izni bitimini izleyen 30 gün içerisinde işverene iletilmesi gerekir. Ayrıca personel İŞKUR'dan yarı zamanlı çalışma ödeneği talebini de aynı süre içerisinde İŞKUR'a başvurarak iletmesi gerekir.
Kadın çalışanın doğumdan önceki son üç yıl içerisinde en az 600 gün primi varsa, İŞKUR'dan yarı zamanlı çalışma ödeneği alabilecektir.