Sosyal Güvenlik Kurumu’nca, emekli aylıklarının hesaplanmasında kullanılan formül uyarınca, 2024 yılında emekli olacak bir sigortalının aylığının 2025 yılında yapılacak emeklilik aylığı müracaatına göre en az yüzde 30 daha fazla olması, yüzbinlerce kişinin yılbaşından önce emeklilik dilekçesi vermek istemesine yol açacağı ortadadır.
***
Gerek SGK gerekse ekonomi yönetimi bunu durumu düzeltmek adına çalışmalara başladığı belirtiliyor. Hayata geçirilmesi gereken bu formülün ise, 2024 yılında hak ettiği halde emekli olmayanların emekli aylıklarında kayıp yaşanmaması için gerekli olan düzenlemenin yapılması olacaktır.  
***
Yapılması düşünülen formülün ise, bağlanacak aylıklarda, enflasyondan kaynaklı bir farkın olmaması olmalıdır. Emekli aylıkları hesaplanırken güncelleme katsayısı bir önceki yılın enflasyon verisine göre hesaplandığı dikkate alındığında 2024 de yapılacak yaşlılık aylığı müracaatı sonucu bağlanacak maaş ile 2025 yılında yapılacak müracaat da bağlanacak maaş arasındaki farkın ortadan kaldırılması için bir düzenleme yapılmasıdır.
***
2024 yılında ki enflasyon oranının, 2023’e göre daha düşük olması muhtemel olarak değerlendirildiği için 2024’te hesaplanacak emekli aylığı 2025 yılında hesaplanacak aylığa göre daha yüksek olacağı muhakkaktır. Bu durumun düzeltilerek emeklilik müracaatını geciktirecekler için hak kaybı oluşmamasını sağlayacak bir düzenleme yapılması için çalışmalar yapıldığı ifade edilmektedir. 
***
Bilindiği üzere bu durumun değiştirilebilmesi için kanunun maaş bağlama esaslarını düzenleyen hükümlerinde yasal bir değişiklik yapılması gerekmektedir.
***
Bu değişikliğin hakkaniyet ölçüsünde yapılabilmesi için, kişinin  emekliliğe hak kazandığı tarihten başlayarak hangi tarihte emeklilik müracaatında bulunursa bulunsun, yaşlılık aylığı almaya hak kazandığı tarihten itibaren geçen sürede hangi yıl emekli aylığı daha yüksek olacaksa maaşı o yılın güncelleme katsayısına göre hesaplanması halinde uygun bir düzenleme olacağını belirtmek isterim.
***
Sigortalıların, yaşlılık aylıklarındaki farkların çok önemli bir bölümü, hesaplama öncesi, bir önceki yılın, enflasyon oranından kaynaklandığı dikkate alındığında, yapılması düşünülen düzenlemenin temelini de bu farklılığın giderilmesinin oluşturacağını da belirtmek isterim.