Fani dünyada yaşarken ekmeğin undan, pabucun gönden olduğunu öğrendiğimiz için hesaplı kitaplı hareket ederek başkasına muhtaç olmamak için bütün gücümüzle dünya işlerine çalışıyoruz.

***

Fakat şuurlu bir insan, şuurlu bir Müslüman olarak dünyanın amel, ahiretin ise hesap günü olduğunu bilip hem Rabbimize karşı ibadetlerimizde hem de insanlara karşı hak ve hukukta çok dikkatli olmak icap etmez mi?

***

Birisi ile tanışınca iyilik görürsen ‘kardeşimden de iyisin’ dersin. Zaman gelir aran açılır, fiziken uzaklaşırsın. Gönül defterinden, cep telefonundan adını silersin. İlk tanıştığında sana iyilik yapanlara karşı hemen yelkenleri indirme, niyetini anlamaya çalış, mesafeni koru.

***

İstersen herkese iyi niyet besle, saygı göster, samimiyetini ispat et cömertlik yap herkesi memnun etmen mümkün değil hatta imkansız. Sen yine de herkese islamca ve insanca davran, karakterinin gereğini göster.

***

Sis, kör duman gibi önümüzü göstermez. Gaflet, ‘gencim daha vakit erken, ilerde yaparım’ deyip hayırlı iş ve ibadet yaptırmaz. Ama gençlik bir toz gibi elinden uçar gider, haberin olmaz.

***

Müslüman için Muhammed’siz (sav) muhabbet olmadığı gibi ihlassız namazın devamı ve gönülde huşuu olmaz. Rabbimiz bizlere ihsan ettiği meyveye hem renk hem de tat verir. Ama bize ihsan ettiği günleri değerlendirmeyi ise bize bırakır.

***

Bazılarına mikrofon uzatılınca İmanın şartlarını sayamıyor. Bazıları ise Kur’an-ı Kerim’de geçen 114 surenin ismini ezbere sayıyor. Bazıları ise mukaddes ecdadımız Osmanlının 36 tane padişahının ismini ezbere sayıyor.

***

Bir yılda dört mevsim olup her günün de farklı olduğu gibi insanoğlunun ömrünün tamamının mutlu geçmesi mümkün değildir. Zira Rabbimiz ‘Ben insanoğlunu sıkıntılar içinde yarattım’ demiştir. Ama mutlu yıllar, mutlu aylar ve mutlu günler de geçmiştir.

***

Öküzün boynuzundan, üzerinize doğru gelmekte olan akrebin kıskacından ziyade nefis kontrollü, şeytan destekli kendi istek kıskacından korkun. Bir insan ki başkalarına yaparsa lüzumlu işi onlardan görür iltifatı o kişi.

***

İnsanlara sevgi ile bakarsan başkalarının güzel taraflarını görürsün. İnsanlara devamlı asık suratlı görünür ve nefretle bakarsan sen zaten milletin alnında tedavisi olmayan bir ursun.

***

SON SÖZ

Bir insanda hoşgörü varsa, başkalarına sevgi varsa, merhametle bakan bir yüreği varsa, empati yapabiliyorsa, çalışmak için de gayret varsa, o insan hayatta muvaffak olur. Ve onunla dostluk hoş olur.