Ergenlerle doğru iletişim kurabilmek için şunlara dikkat etmek gerekmektedir: 
Ailelere İletişim Önerileri
1-    Sıkıcı, öğüt veren konuşmalardan kaçının, çocuklarınızın söylediklerini anlamaya çalışın. Size ne anlatmak istediğini algılamaya ve onu anlamaya çalışın. 
2-    Sonradan kabul edebileceğiniz şeylere baştan hayır demeyin. Çocuğunuzun size güvenmesi için verdiğiniz sözlerin arkasında durun ya da yerine getiremeyeceğiniz sözler vermeyin. 
3-    Bu dönemde çocuklar ne yetişkin ne de çocuk olarak görünmekte ve bu karmaşa davranışlarına da yansımaktadır. Bu karmaşaya çevreden aldıkları çelişkili mesajlar da neden olmaktadır. Siz de çocuğunuzun bu durumunu fark ederek, onun yetişkin davranışlarını destekleyip, çocukça yaptığı davranışlarda ise bu çelişkiyi yaşatmadan destek olun. 
4-    Bu dönemdeki çatışmalar, ergenin bir yandan sizin gibi olmak istemesi diğer yandan da bağımsızlığını sizden farklı bir birey olarak gerçekleştirme çabasıdır. Bunu hatırlayarak çatışmaların olabileceğini kabullenin. Bu dönemin geçici bir süreç olduğunu önemli olanın bunu süreci en iyi şekilde yönetmek olduğunu unutmayın.
5-    Soğukkanlı ve sakin olun, fevri davranışlardan kaçınmaya çalışın. Çocuğunuza davranışlarıyla model olduğunuzu ve en iyi öğrenmenin sözler değil davranışlar olduğunu unutmayın. Siz sorunlara nasıl yaklaşıyor ve nasıl davranıyorsanız, çocuğunuzun da sizden aynısını kopyalayacağını unutmayın. 
6-    Yeteneklerini ve ilgi alanlarını tanımaya çalışan çocuğunuzun, ilgilerindeki değişkenlik normaldir. Ona bu değişkenliğinde kendini tanımasına fırsat verin ve yardımcı olun. Onun ilgi ve yeteneklerini keşfetmesine yardımcı olarak, onu ilgi ve yetenekleri doğrultusunda uğraşlar ve aktiviteler yapmasını destekleyin. Unutmayın çocuğunuzu yanlış alışkanlıklardan öğütle ya da sözlerle değil, yaşamın içinde kendini var etmesini sağlayıcı uğraşlar edinmesine yardımcı olarak koruyabilirsiniz. 
7-    Çocuklarınızın kendi sorumluluklarını üzerinize almayın. Unutmayın sorumluluklarını ne kadar önce üstlenirse o derece de sorumlu bireyler yetiştirebilirsiniz. Sorumluluklar ile ilgili bazen küçük riskler almasına izin verin.
8-    Mutlaka her çocuğunuzla birebir geçirebileceğiniz özel zamanlar yaratmaya çalışın. Örneğin hiç vaktiniz olmadığını düşündüğünüz durumlarda dahi arabada baş başa olduğunuz durumları bile fırsata çevirebilirsiniz. Unutmayın çocuğunuza vereceğiniz en değerli şey özel zamanınız ve çocuğunuza bırakacağınız en büyük servet onunla geçirdiğiniz güzel anılar ve an’lardır. 
9-    Küçük notlar ve mektuplar yazın. Örneğin; “İyi ki varsın, dünkü yaptığın davranışından dolayı çok mutlu oldum vb.” cümleleri yatağına, defterinin arasına veya kalem kutusuna yerleştirebilirsiniz. Böyle küçük sürprizler hem onu şaşırtacak hem de değerli hissettirecektir. Unutmayın çoğu zaman küçük şeyler büyük fark yaratır. 
KUTU
SEVGİNİN GÜCÜ
Çocuklarınızı sevmeye devam edin. Büyüme ve keşif sürecinde çocuğunuza eşlik edin… Ona vereceğiniz en değerli şeyin ona olan sevginizi ve değeri ona hissettirmek olduğunu unutmayın.  Ve sevginin iyileştiren, iyi gelen gücünü hep hatırlayın…