İlişiksizlik belgesi verilmesi iş ve işlemlerine ilişkin 4.2.2011 tarihli ve 2011/13 sayılı Genelge' de bazı düzenlemeler yapılarak uygulamada değişiklikler yapılmıştır. Buna göre daha önceki genelge hükmünden farklı olarak “Tebliğ edilen prim ve gecikme cezası ve gecikme zammının ödeneceğinin işveren tarafından yazılı olarak taahhüt edilmesi halinde” düzenlemeden kaldırılmıştır. Buna göre işveren tarafından borcun ödenmesi veya itirazda bulunulmaması halinde borç kesinleşmektedir. 
***
Bu hükme  ilave  olarak  “Tebliğ tarihinden  itibaren  bir  ay  içerisinde  ünitece  hesaplanan  borca  işverence  faturalı  işçilik ödemeleri, fatura mukabili iş yaptırılması, işin kısmen devamlı işyeri sigortalıları ile yapılması veya  Kanun'un  4'üncü  maddesinin  birinci  fıkrasının  (a)  bendi  kapsamı  dışındaki  kişilerin çalışması nedenleriyle itiraz edilmesi halinde söz konusu iş, incelenmek üzere Rehberlik ve Teftiş  Başkanlığının  ilgili  Grup  Başkanlığına  intikal  ettirilecektir.”  hükmü  getirilerek    daha önceki hükümdeki “Kurumca inceleme yapılır.” ibaresinin kapsamı açıklanmıştır.
***
İhale konusu işte çalışacak kişi/gün sayısının belli olmadığı işler" başlıklı bölümünün son paragrafı değiştirilmiştir. Daha önce tebliğ edilen borcun ödenmemesi halinde ihale konusu işin devamlı mahiyette işyeri  sigortalıları  ile  yaptırılıp  yaptırılmadığının  tespiti  amacıyla  durum  incelemeye  sevk edilmekte iken yapılan değişiklikle borca itiraz edilmemesi halinde borcun kesinleşeceği ve işlemlerin  sonuçlanacağı  açıklanmıştır.  
***
Ancak”  Tebliğ  tarihinden  itibaren  bir  ay  içerisinde ünitece hesaplanan borca işverence faturalı işçilik ödemeleri, fatura mukabili iş yaptırılması, işin  kısmen  işverene  ait  başka  işyeri  sigortalıları  ile  yapılması  veya  Kanun'un  4'üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamı dışındaki kişilerin çalışması nedeniyle itiraz edilmesi halinde söz konusu iş, incelenmek üzere Rehberlik ve Teftiş Başkanlığının ilgili Grup Başkanlığına intikal ettirilecektir.” Hükmü eklenerek işverenin itirazının kapsamı açıklanmıştır. 
***
İkinci ve üçüncü  paragrafta  geçen  soğuk  damgalı  veya  barkod  numaralı”  ibaresinden  sonra gelmek üzere “ya da karekod numaralı” ibaresi eklenmiştir. 04.02.2011 tarihli ve 2011/13 sayılı Genelge'nin; "9.15"  numaralı  bendinin 2  inci  fıkrasında  uygulamayı  değiştirecek  aşağıdaki  hüküm eklenmiştir.  
“Ünitece yapılacak ön değerlendirme (araştırma) işleminde, meslek mensuplarınca yapılacak incelemelerde ya da Kurumun denetim ve kontrolle görevli memurlarınca düzenlenecek olan raporlarda Tebliğ'in yayımı tarihinden itibaren Tebliğ ekindeki asgari işçilikoranlarının dikkate alınması gerektiğinden, Tebliğ'in yayımlandığı tarihten itibaren (bu tarih dahil) başlayan işler ile ilgili olarak Tebliğ eki listede bulunan yeni oranlar esas alınmak suretiyle işlem yapılacaktır. Ancak, Tebliğ'de bazı işkollarının asgari işçilik oranları değiştiğinden Tebliğ'in yayımlandığı tarihten önce biten veya bu tarihten sonra bitecek olan işlere ilişkin fark prim borcunun idari aşamada  kesinleşmemiş  olması  koşuluyla  eski  oranla  yeni  oran  kıyaslanarak  düşük  olan orana göre işlem yapılacaktır.”