2024 Avrupa Futbol Şampiyonası’ndan sonra bu yazın bir diğer uluslararası spor müsabakası olan Paris 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları, başladı. Toplamda 204 ülkeden 10 bin 500 sporcu 32 spor branşındaki 48 dalda mücadele edeceği Paris 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları’nda Türkiye, 18 branşta 101 sporcuyla oyunlarda mücadele edecek. 
***
Ay-yıldızlı sporcularımız Atıcılık, Atletizm, Badminton, Bisiklet, Boks, Güreş, Halter, Judo, Kürek, Masa Tenisi, Modern Pentatlon, Okçuluk, Taekwondo, Voleybol, Yüzme, Yelken gibi branşlarda mücadele edecek. 26 Temmuz’da başlarken 11 Ağustos tarihinde sona erecek.
***
Paris 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları’na dair kısa bir bilgi tazelemeden sonra bugünkü yazımın başlığı olan konuya gelmek istiyorum. 
Paris 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları’nın açılış seremonisinde dikkatimi ilginç bir detay çekti. 
Geleneksel açılış seremonisinde Yunanistan’ın sporcularından oluşan kafile geçiş töreninde ilk sırada yer alırken peşinden gelen Refugee Olympic Team beni oldukça şaşırttı.
Peki, nedir bu Refugee Olympic Team? 
Bu takımın seremonide ikinci sırada yer alması neden? 
Kimlerden oluşuyor Refugee Olympic Team? 
Gibi kafamda birçok soru belirdi.

Lider Haber (23)-6
***
Refugee Olympic Team üzerine birazcık araştırma yaptım nedir bu diye? 
Refugee Olympic Team diğer adıyla IOC Mülteci Olimpiyat Takımı… 
Çok ilginç geldi bana bu takım… 
Bilgim dahilinde olan bir konu değildi. Eminim ki birçok kişi de bu takımın varlığından haberdar bile değildi. 
***
Peki, bu takım ne zaman ve neden kuruldu? 
Mülteci Sporcular Takımı ilk olarak, dünyadaki mülteci krizine dikkati çekmek için 2016 Rio Olimpiyat oyunlarında yaratılmış. İlk takımda 10 atlet varmış. Kovid-19 sebebiyle 2021'de yapılan Tokyo 2020 oyunlarında ise takım adına 29 sporcu yarışmış. 
Biraz araştırdığımızda Refugee Olympic Team ile ilgili en temel bilgiler bunlar…
***
Olimpiyatlar'da mücadele edecek olan Mülteci Sporcular Takımı’nın dünyanın dört bir yanında yerinden yurdundan olmuş milyonlarca insanın sesi olacakmış. 
Öyle bir vizyon ve misyon üzerine kurulmuş bu takım…
Bir diğer bilgiye göre ise Uluslararası Olimpiyat Komitesi, Paris 2024'te Olimpiyat tarihinin en büyük Mülteci Sporcular Takımı'nı kurmuş. Bu ekipte 37 atlet bulunuyormuş. 
Mülteci Sporcular Takımı'nda Suriye, Sudan, Kamerun, Etiyopya, İran ve Afganistan'nda aralarında olduğu 11 farklı ülkeden atletler, 12 farklı spor dalında mücadele edecekmiş. 
IOC Mülteci Olimpiyat Takımı'nda en fazla sporcu (7) atletizmde, en az sporcu ise badminton (1) ve breakdans (1) branşlarında bulunuyormuş.
***
Yani bu konuda bir yorum yapmak sporun barıştırıcı ve birleştirici gücüne eleştiri olacağı için doğru olmayacaktır.
Fakat benim oldukça dikkatimi çekti bu takım…
Savaşların ve göçlerin bu denli çoğaldığı dünyamızda birçok ülke mülteciler konusunda hassas davranırken ve birçok ülke mültecilere sahip çıkmaz, kabul etmezken Olimpiyatlar’da böyle bir takımın varlığı beni şaşırttı ve şüpheye düşürdü…
Bir de bu takımın Akdeniz’de mülteci taşıyan botları batıran Yunanistan’ın arkasında seremonide olması beni şaşırtan ayrı bir detay oldu. 
Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu…
*** 
Neyse bu konuda fazla bir yorum yapmak istemiyorum.
Evet, Refugee Olympic Team varlığı beni kişisel olarak mutlu etti. 
Umarım Refugee Olympic Team Olimpiyat’larda başarılı olabilir. 
Seslerini tüm dünyaya duyurabilir.
***
Tabi ki Refugee Olympic Team yanında Team Türkiye’ye de Olimpiyat’larda canı gönülden başarılar diliyorum. 
Ay-yıldızlarımız yine Olimpiyat’larda bayrağımızı göklerde dalgalandıracaktır.
Size güveniyor ve inanıyoruz…