5510 sayılı SGK Kanunu uyarınca hastalık ve diğer sağlıkla ilgili olan vakalarda bazı durumlar söz konusu olduğunda işverenin sorumluluğunun olduğu değerlendirilerek bazı yaptırımlar uygulanmaktadır.
***
5510 sayılı kanun ve SGK’ya göre; Çalışma hayatı mevzuatına göre Sağlık Raporu alınması gerektiği belirtilen işlerde,
• Sağlık Raporu olmadan çalıştırılan,
• Sağlık Raporuna göre, Ruhen ve Bedenen elverişli olmadığı işte çalıştırılan Sigortalının, bu işe girmeden önce var olduğu tespit edilen veya ruhen ve bedenen elverişli olmadığı işte çalıştırılması sonucu meydana gelen sağlık sorunları sebebiyle, SGK tarafından sigortalıya ödenen geçici iş göremezlik ödeneklerinin tamamı işverenden faiziyle birlikte alındığını da belirtmek istiyorum.
***
İşyerinde çalışan işçiler için, SGK denetmenlerinin yaptığı denetim ve soruşturmalarda veya yargı kararlarında sigortalının işe girişinde yapılması gereken sağlık muayenesinin veya periyodik olarak yapılması gereken sağlık muayenesinin yapılıp yapılmadığı, sağlık gözetim ve denetiminin periyodik olarak takip edilip edilmediği hususlarında da verilen kararlara direk etki ettiğini de belirtmek istiyorum.
***
Sağlık raporları ile ilgili uygulanan idari para cezaları
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda İşverenlerin çalışanlarına sağlık gözetimi yaptırılmaması veya işçilerin işe alınırken özellikle tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işlerde çalışacaklar için sağlık raporu alınmaması hâllerinde idari para cezası uygulaması söz konusudur.
***
Bu durumun tespiti halinde yerine getirilmeyen her bir yükümlülük için ayrı ayrı olmak üzere İdari Para Cezası uygulanmakta ve bu idari para cezaları sabit olmayıp her sene yeniden değerleme oranında artırılmaktadır.
***
Sonuç olarak, özellikle tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalıştırılacak olan işçiler başta olmak üzere her işçi için işe başlamadan önce mutlaka bir sağlık kontrolünden geçirilerek sağlık raporu alınması ve işçi özlük dosyasında bulundurulması gerekmektedir.