Muller ve arkadaşlarının yaptığı çalışmada uzun süreli madde kullanım bozukluğu olan hastalarda grup egzersizinden sonra yaşam kalitesindeki değişiklikleri ölçülmüştür. Yatılı tedavi olan, sedanter 35 madde bağımlısı birey çalışmaya dâhil edilmiştir. Grup egzersiz programı 10 hafta boyunca, antrenör eşliğinde katılımcıların her hafta 30 dakikalık düşük yoğunluklu egzersizlerle yürüme/koşma, top oyunları ve kuvvet antrenmanı olarak sürdürülmüştür.
***
Bireylerden 24’ü çalışmayı tamamlamış ve 10 hafta sonunda çalışmayı tamamlayanlar ve tamamlamayanlar karşılaştırıldığında yaşam kalitesinin fiziksel sağlık, psikolojik durum, sosyal ilişki ve çevre alt başlıklarında anlamlı farklar bulunmuş; programı tamamlayanların yaşam kalitesinde, ruh sağlığı, sosyal etkileşim ve fiziksel sağlık düzeylerinde önemli oranda olumlu değişimlerin olduğu görülmüştür.
***
Tüm bu bilimsel çalışmalar, düzenli spor ve egzersizin bireyleri, özellikle gençleri madde bağımlılığından korumakta ne kadar önemli bir rolü olduğunu, madde bağımlısı bireylerin tedavi sürecinde ne kadar önemli bir koruyucu, önleyici ve iyileştirici etkisi olduğunu göstermektedir.
***
Ruh ve beden sağlığında bu kadar önemli bir etkiye sahip olan, hiçbir yan etkisi olmayan, doğal iyileştirici bir faktöre sahip olan spor ve egzersizi hayatımızın ayrılmaz bir parçası yapmayı toplumsal bir kültür olarak hayatımıza yerleştirmeyi öğrenmeliyiz. Gençlerimizi madde bağımlılığından koruyucu, iyileştirici etkiye sahip olan, ruh ve beden sağlığının ayrılmaz bir parçası olan spor ve egzersizi benimsetmek her yetişkin bireyin sosyal sorumluluğudur.
***
Bu sorumluluk, gençlere öğüt vererek ya da nasihat ederek değil, rol model olarak, sınav dönemlerinde çocuklarını gerçekleştirmekte olduğu spor aktivitelerinden almayıp devam etmelerini sağlayarak, okullarda beden eğitimi ve spor derslerinin matematik ve Türkçe dersi kadar önemli olduğu eğitimci ve ebeveynler tarafından yaşatılarak aşılanabilir.
Aynası iştir kişinin…
***
Kaynaklar;
Ströhle A, Höfler M, Pfister H, Müller AG, Hoyer J, et al. Physical activity and prevalence and incidence of mental disorders in adolescents and young adults. Psychological medicine 2007; 37:1657–1666.
Cabrera, I. Role of exercise in managing substance use disorders. Prescriber. 2020; 31(5), 15-19. 13.
Weinstock J., Barry D., Petry N.M. Exercise-related activities are associated with positive outcome in contingency management treatment for substance use disorders. Addict Behav. 2008; 33:1072–1075.
Greenwood BN, Fleshner M. Exercise, stress resistance, and central serotonergic systems. Exercise Sport Sci Rev. 2011; 39:140–149
Gbiri C, Akınpetu A, Odole A. Effect of exercise on balance, gait-speed and quality of life of substance abuse patients. Journal of Clinical Medicine Research. 2011
Muller A, Clausen T. Group exercise to improve quality of life among substance use disorders patients. Scandinavian Journal of Public Health. 2015; 43:146–152.
Spor ve egzersizin ‘bağımlılığa’ etkisi (2)
Saadet Elevli
Yorumlar