Bursa’nın en büyük ve en bilindik markası, Uludağ’dır.

Kış turizminin gözbebeği olan bu doğal cevherin hak ettiği parlaklığa erişmesi ise ustalık gerektirir.

Uzun yıllar 4 mevsim açık kalması ve turistik canlılığa erişmesi konuşuldu.

Beylik laflarla, palyatif projelerle, vizyon gibi sunulan vasat planlarla kent oyalandı.

Nihayetinde ‘Uludağ Ekonomi Zirvesi’ bile Sapanca’da yapılır hale geldi.

Bırakın 4 mevsimi, neredeyse kış mevsiminde bile cazibesini kaybetme raddesine geriledi.

***

Uludağ da tıpkı Bursaspor gibi küme düşecekti…

Neyse ki Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, duruma el attı.

Uzun yıllar âtıl ve metruk halde kalan ‘Kirazlıyayla Sanatoryumu’, son derece titiz ve zorlu bir restorasyon sürecinin sonunda yeniden ayağa kaldırıldı.

Zirvenin en yeni ve en nezih adreslerinden biri olarak ‘Bursa Business School’ (BBS) adıyla kente kazandırıldı.

Hayat boyu öğrenme yaklaşımıyla BBS, bir eğitim merkezi kılındı ve Bursa iş dünyasına ufkun ötesini görmenin kapıları aralandı.

***

BTSO Başkanı Burkay, BBS’nin az zamanda aldığı mesafeyi şu satırlarla özetliyor:

2023 yılında Uzay Kaşifleri Derneği-ASE tarafından düzenlenen Planetary Congress’te dünyaca ünlü 70’ten fazla astronot ve kozmonotu konuk ettik.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimiz (TOBB), Türkiye İhracatçılar Meclisimiz (TİM) ve birçok iş dünyası kuruluşumuz da burada önemli zirve, çalıştay ve ödül törenleri gerçekleştirdi.

Son olarak Savunma Sanayii Başkanlığımız tarafından, Türk savunma sanayii paydaşlarını buluşturan çok kıymetli bir organizasyona daha ev sahipliği yaptık.

“Sadece kış aylarında değil 12 ay boyunca Uludağ’ın bir cazibe merkezi olması için çalışmaya devam edeceğiz” diyen Burkay, “Önümüzdeki süreçte yerel, ulusal ve uluslararası ölçekte prestijli etkinliklerle Uludağ’ı iş dünyasının buluşma noktası haline getireceğiz” iddiasını ortaya koydu.

***

Daha geçen hafta BBS, ‘Savunma ve Havacılık Sektöründe Alt Yüklenici ve Tedarik Yönetimi Çalıştayı’nın ilkine ev sahipliği yaptı.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, zirvedeydi.

ASELSAN, HAVELSAN, ROKETSAN, STM, TEİ ve TUSAŞ Genel Müdürleri, SSB ve vakıf şirketlerinden üst düzey temsilciler ile savunma ve havacılık sektöründe faaliyet gösteren firmalar Uludağ’da buluştu.

Prof. Dr. Görgün, şöyle dedi: “Bursa önemli bir sanayi kenti. BTSO tarafından vizyoner çalışmalara imza atılıyor. Bursa Business School da bunlardan bir tanesi. Organizasyondan çok memnun kaldık. Burada sağlanan ortam ve misafirperverlikleri için BTSO’ya teşekkür ediyoruz.”

HAVELSAN Genel Müdürü Dr. Mehmet Akif Nacar da ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci de BBS’den övgüyle bahsetti.

Nacar, ayrıca şirket içi eğitim programlarını da burada düzenlemeyi istediklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Uludağ’ı Davos yapalım’ hedefine doğru sessiz, derinden ve emin adımlarla ilerleyen bir merkeze dönüştü.

***

Her Türk için savunma sanayindeki ilerleme sevinç ve gurur vericidir. Ve bu duygu, ‘Ordu Millet’ karakterinin tezahürüdür.

Fakat savunma sanayi, yalnızca duygu bağlamında değil akıl bağlamında da son derece önemlidir.

‘Gerçekleşmiş’, ‘Gerçekleşmiş gelecek’ ve ‘gelecek’ teknolojisi niteliğinde hayatımızda yer etmiş ne varsa keşfinde savunma sanayindeki ilerlemenin payı vardır.

Dolayısıyla savunma sanayindeki kabiliyetlerimizi artırmak diğer sektörlere de pozitif sirayet edecek ve gelişimine katkı koyacaktır.

Sektörlerin zirvesini, Bursa’nın zirvesinde buluşturmak bir taşla kaç kuş vurmaktır siz düşünün?

***

Küntay ve Çevikel ihtiyacı gördü

Hep söylerim, Bursa’da bir iletişim sorunu var.

Hem medya sektöründe hem toplumda hem de kurumlar ve firmalarda iletişim sıkıntılı.

Medyanın sorumsuzluk, amaçsızlık, nitelikli insan kaynağı ve finansal sürdürülebilirlik gibi sorunları var.

Toplumda ise katmanlar arası iletişim kopukluğu, nezaket ve anlama çabası yoksunluğu var.

Şirketlerin iletişimi ise vasat düzeyde…

Küçük Bab-ı Ali denilse de Bursa’da medyanın da toplumun da şirketlerin de iletişimi yeniden doğru şekliyle öğrenmeye ihtiyacı var.

***

Dün, yapılan davet üzere Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi (DOSAB) Bölge Müdürlüğü’nde bir programa katıldım.

Toplantıda Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İş İnsanları Derneği (DOSABSİAD) ile İstanbul Beykoz Üniversitesi arasında ‘İş Birliği İyi Niyet Protokolü’ imzalandı.

DOSABSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Nilüfer Çevikel, Yönetim Kurulu Üyesi Ali Güzeldağ, Beykoz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Burak Küntay, Genel Sekreter Yardımcısı Göktuğ Özmen, Yaşam Boyu Öğrenme Merkezi ve Kurumsal İş birlikleri Koordinatörü İsmail Şakcı ile basın mensupları oradaydı.

Protokol sanayiciyle akademiyi yakınlaştırırken öğrenciye de stajlarla mesleğini mezun olmadan öğrenmenin kapısını aralıyor.

***

Protokolü imzalamadan önce hem Küntay hem de Çevikel, iş birliğinin kapsamı hakkında değerlendirmeler yaparken önemli bir noktaya gelindi.

Küntay, 10 haftalık bir sertifika programı yapma planını açıklarken Çevikel, basın mensuplarına da öncelik verilmesini önerdi ve bu yönde ortak bir kanaat oluştu.

Hatta Rektör Küntay, hızını alamadı ve bir müjde daha verdi:

“Online Master programlarımız var, bilhassa Bursa basını başta olmak üzere onlara yönelik DOSABSİAD ile organize edeceğimiz programı başlatmak istiyoruz. İş yönetimi girişimcilik konularında eğitimler de vermek istiyoruz.”

İşin açığı hem mesleğim hem meslektaşlarım hem de kent adına çok sevindim. Çünkü böylesi bir iyileşmeye üç başlığında ihtiyacı var.

***

İlk defa bir sivil toplum kuruluşunun üstelik ‘meslek örgütü’ değil de bir SİAD’ın meslektaşımın eğitimiyle ilgili tutum geliştirmesiyle karşılaşmak beni heyecanlandırdı.

Bu nedenle kentteki ‘iletişim’ adına eğitim ve ilerleme eksikliğini görüp bir adım atan Rektör Küntay ve Başkan Çevikel’e teşekkür ediyorum.

Doğru ve sağlıklı iletişime ihtiyacımız var. Ve eğitimsizin iletişimi, iletişim değildir!

Hayat boyu öğrenmeyi şiar edinmişlere saygıyla…