Fazla hayalperest olup düşmanların iltifat ve dolduruşuna gelenler Enver Paşa gibi memleketlerini uçuruma atarlar. En kritik zamanda Rabbine yönelip ümitvar olanlar Aliya İzzetbegoviç gibi anılırlar.
***
Öfkeni ve tepkini yerinde ve zamanında yaparsan Yavuz Sultan Selim Hazretleri gibi ülkeler fethedersin. İstişare ettiğin insanları ‘benim fikrime uymuyor’ diye aşağılar ve öfke ile azarlarsan Merzifonlu Kara Mustafa Paşa gibi devletinin yıkılmasına sebep olursun. Bir azar hem huzur bozar hem devleti yıkar. 
***
Bazı basit insanlar devamlı iltifat görmek ister. Sanki onların gıdası iltifat ve övülmektir. Ebû Cehil’e veryansın ettin. Peki Hz. Ebubekir efendimizin yolundan samimi olarak yürüyor musun?
***
Hz. Allah’a teslim olan kul secdeye kapanıp boyun büker. Hindi gibi kabarıp insanlara hava atmak isteyen bıyıklarını burkar. Kuzey ve Güney kutbunda erimeyen buz dağları vardır. Fakat tüm insanların beyinlerinde, hafızalarında unutulmayan acı sözler mevcuttur.
***
Hz. İbrahim Aleyhisselam hem putlara karşı idi, hem de iyiliği, güzelliği ve doğruluğu insanlara anlatıyordu. O söylediklerini bizzat yaşıyordu. O’ndan Hz. Allah razı olduğu için Nemrut’un ateşi O’nu yakmadı. 
***
Peki sen Müslümanım dediğin halde hem padişahlara hem İslam’ın yüce şahsiyetlerine dilinle saldırıyorsun. Kimin safındasın, kime hizmet ediyorsun farkında mısın?
***
Suyu az içersek böbrekler kurur, ibadeti terk eder günahı çok işlersek kalp kararır. Dünyanın asfalt yolunda yükü ağır olan sıkıntı çekerse, günahı çok olan Sırat Köprüsü’nden aşağı düşmez mi?
***
Gülü sevdiğin için dikenine katlanırsın. Fakat seni seviyor görünenin kem gözlerine katlanamazsın. Tedbir olarak Kalem Suresi’ni ya da son iki ayetini okuyabilirsin. Kem göz ve nazardan korunmak için birebirdir.
***
Dava adamlarının ortak dört vasfı vardır: 1-Niye daha başarılı olamadım diye üzülmek. 2-Bazen bu üzüntüyü gözyaşı ile taçlandırmak. 3-Artık ayakta duramayacak şekle gelinceye kadar beden ve beyin gücünü zorlamak. 4-Bütün bu sıkıntılar içinde iken hiçbir dava arkadaşını kırmamak.
***
Arkadaş edindiğin kimse konuşurken kafanı karıştırıyorsa, kalbini kırıyorsa, hep ümitsiz konuşuyorsa onu derhal terk et. Senin yaşam enerjini de bitirir. Zira halsiz atla, tekeri patlak araba ile nereye varabilirsin.
***
SON SÖZ
Doğru insanlara doğruyu anlattığında bir bahane ile seni küçük düşürmeye çalışıyorlarsa bil ki seni kıskanıyorlar. Onlardan tebrik bekleme. Doğruyu kabul edecek insanları bul ve onlara anlat. Zira dava adamı usanmaz.