Akıl tek başına açtır, ilahi emirlere muhtaçtır. Akıl şeytana ve şeytanlaşmış insanlara uyarsa esirdir. İlhamını İslam’dan alan akıl Edirne Selimiye Cami’si gibi eserler yapandır.
***
Aşıklar sevdiklerine, gönül verdiklerine hizmet etmeye, onlara esir olmaya hazır kıtadır. Pahalı taşları parasızlıktan alamadım. Kızdığı zaman iğneli kelam konuşmayan güzel sözlü dost bulamadım.
***
Güzel yüzler gözleri, güzel sözler kalbi etkiler. Acı sözler sinirleri gerer, tatlı sözler kalbe sükûnet verir. Mutfakta olmayandan devamlı dert yanıyor, evde huzursuzluğu davet ediyor. Fakat mevcuda şükür etmediği için Rabbinden uzaklaşıyor.
***
Aşırı iyimser olup elini devamlı açıp, hatır için imza atarsan evinden de olabilirsin. Sivri dilli olup dostların bile senden kurtulamadığı için bu dünyada yalnız da kalabilirsin, tercih senin.
***
Boşuna dememiş büyüklerimiz; ‘Azı karar, çoğu zarar, ortası yarar’ diye. Her şeyde ölçülü olmak, aşırılıklardan kaçınmak en iyisidir. Çok azı veya çok fazlası zararlıdır. Dengeli olan en faydalıdır. 
***
Hayat denge üzerine kuruludur, her şeyde denge gereklidir. Evet, yaşamınızdaki her şeyde denge olması gerekir. İlişkilerden başlayarak her şeyde dengeli olmak gerekmektedir. Yoksa zararını yine sen yaşarsın.
***
Çiçeklerin, bitkilerin taze kalması için suya ihtiyaçları olduğu gibi umutların, hayallerin de hep taze kalabilmesi için sürekli ve planlı bir şekilde çalışmak şarttır. Disiplin olmadan başarı olmaz.
***
İnsana bazen şanssızlıklar denk gelebilir. Karpuz alırsın kabak çıkar, arkadaş edinirsin ahmak çıkar. Ama bu bir defa olur, süreklilik arz ediyor ise tercihlerini sorgulaman gerekir. Sonuçta bu hayat senin.
***
Çok güzel bir söz var, okumuşsunuzdur. ‘Hayatınızda bir şeyler yanlış gidiyorsa, unutmayın ki direksiyonda olan sizsiniz’ diye. Ne diyordu ilmihalimizde; ‘İrade bir direksiyon gibidir. Sağa çevirirsen sağa, sola çevirirsen sola gider.’  
***
Bir insanın kalbinde başkalarına karşı yoksa sevgi ve hüzün, o insanın heykelden farkı yoktur bunu bilin. Çocuklarımıza öğretmemiz gereken en önemli duygu merhamet olmalıdır. Empati yapamayan, duygusu olmayan çocuk dozer gibi insanı ezer geçer.   
SON SÖZ
Eğer bu toplumun geleceği, kıymetli yavrularımıza insani değerleri ve İslami kuralları en güzel bir şekilde öğretmiş ve bizzat o kuralları yaşamış olsaydık bu aziz millet birbirine bu kadar tahammülsüz ve nezaketsiz olmazdı.