Birçok kişi görünür olmak ve kendi hayat gösterisini paylaşmak için sosyal medya platformlarını kullanmaktadır. Geçmiş zamanların panayırları, bu günün sosyal medya platformlarıdır. Eskiden herkesin şenlik ve mutluluk içinde geçirdiği bu panayırlar, bu gün sosyal medya süreciyle devam etmektedir. Dolayısı ile artık sosyal medya aracılığı ile bir gösteri toplumuna dönüşmekteyiz…

Sosyal medya aracılığıyla içinde bulunduğumuz bu gösteri toplumu da bizlere dikizleme/ röntgencilik kültürünü doğrudan aşılamakta ve bunu meşrulaştırmaktadır. Sosyal medyada bireyler, hem görülmek diğer bir deyişle dikizlenmek isterken, aynı zamanda izlemekte/dikizlemektedirler. “Dikizleme kültürü bir reality şovdur; YouTube, Twitter, İnstegram ve ve Facebook’tur”.

Sosyal medyada hemen hemen herkes tıpkı bir narsist gibi hareket etmekte ve kendine biçtiği etiketler çerçevesinde sanal bir kendilik yaratmaktadır. Sosyal medya hesapları çoğunlukla doğal ve olağanlıktan uzak, kişinin olmak istediği veya olduğunu düşündüğü bir gölge gibi gerçekten çok kendilik idealine yaslanmakta ve gerçekliğin değerini düşürmektedir.

Narsist kişilerin sosyal paylaşım sitelerinde oldukça başarılı oldukları görülmektedir. Çünkü sosyal medyanın yapısı, narsist kişinin kendini ortaya koyma ve beğendiği fotoğraflarını seçme, çok sayıda arkadaşa sahip olmak gibi eğilimlerini ödüllendirmektedir.

Bir narsist için ise görmek istediği, görünür kılmak istediği ve göstermek istediği kendisidir. Narsist kişi, bir ayna karşısında veya bir sosyal medya kanalında kendi varoluşunu hayranlıkla izler ve hayranlık duyduğu kendisi için başka hayranlar bulma yoluna gider.

Narsist kişiler beğenilmek ister ve beğenilme, takdir edilme gibi durumlardan önemli oranda haz alırlar. Gösteri toplumunun en büyük nesnesi olan beden, paylaşım platformlarının önemli gösteri araçlarından birine dönüştüğü görülmektedir. Bedenini teşhir etme arzusunda olan kişi, aynı zamanda beğenilme arzusundadır. Sosyal paylaşım ağları aracılığıyla kullanıcının fotoğraf veya videolarına yorum yapılabilmekte veya beğen butonu aracılığıyla duygu ve düşünceler dile getirilebilmektedir.

Dolaysıyla bedenini teşhir eden kişi paylaşımıyla ilgili geri bildirim alabilmektedir. Sosyal medyada neyin veya kimin ne kadar çok beğenildiği popüler bir konudur. Ün arayışı ve ünlü olma arzusu narsistin tipik özelliklerindendir. Bu bağlamda dijital kültürle birlikte hayatımıza giren, öz-çekim anlamına gelen Selfie çekimlerin narsizmin bir uzantısı olduğu söylenebilir.